Volledig scherm
© Shutterstock

Allergisch voor pinda's? Veelbelovend onderzoek komt stapje dichter bij behandeling

Pindakaas is populair, maar voor de vele kinderen met een allergie kan het een kwestie van leven of dood zijn als ze ervan snoepen. Nieuw onderzoek van de Stanford University is hoopgevend: een pinda-allergie blijkt tijdelijk omkeerbaar.

Voor hun onderzoek verzamelden de wetenschappers van de Stanford University 20 proefpersonen met een pinda-allergie. Daarvan gaven ze 15 patiënten een injectie met een antilichaam, de andere vijf kregen een placebo toegediend.

Elke deelnemer moest daarna verschillende gezondheidstesten ondergaan, waaronder een huidprik en een elektrocardiogram of ‘ecg’, waarbij de elektrische activiteit van de hartspier wordt geregistreerd. Daarna ondergingen ze tests in het lab.

Zo moesten deelnemers 15 dagen na de toediening van de medicatie kleine dosissen pinda’s eten. Wat bleek: 73 procent van de groep die het antilichaam kreeg, ofwel 11 van de 15 proefpersonen, was in staat om na een dikke twee weken een volledige pinda te eten zonder een allergische reactie erop te krijgen.

De mensen uit de placebogroep konden daarentegen geen pinda’s verorberen zonder erop te reageren. Op dag 45 werd de test herhaald en toen kon nog 57 procent van de groep die de injectie kreeg de pinda opeten zonder problemen.

Remmende eigenschappen

Het antilichaam in de injectie werkt in op een molecuul dat veel voorkomende allergische reacties veroorzaakt zoals zwellingen, netelroos en een anafylactische shock. Door die remmende eigenschappen verwachtten de onderzoekers dat het antilichaam de effecten van de allergie zou stoppen, maar ze hadden niet verwacht dat de effecten zo lang zouden aanhouden.

Waarom is de uitvinding van deze injectie nu zo belangrijk? Momenteel zijn de behandelingen voor voedselallergieën nog beperkt. Meestal moeten patiënten het voedsel waar ze allergisch voor zijn in kleine doses innemen totdat ze er uiteindelijk ongevoelig voor worden. Dat proces wordt orale immunotherapie genoemd, maar kan 6 maanden tot een jaar duren. Bovendien bestaat er nog altijd een kans op een dodelijke allergische reactie.

Dat je kleine kinderen het best zo vroeg mogelijk bloot kunt stellen aan pinda's, bleek vorig jaar al. Allergologen van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde adviseerden baby’s vanaf vier maanden al pinda’s en eieren te eten te geven. Sterker nog, het is juist goed als ze dat soort voeding krijgen, want dan worden ze daar minder snel allergisch voor.