Volledig scherm
© AD/Thinkstock

Bak ze bruin met deze frituurpannen

We kunnen komend weekend weer oliebollen bakken! Maar waarmee? Twee keer per week geeft vergelijkingssite besteproduct.nl koopadvies over gadgets die getest zijn door hun testpanels. Vandaag aflevering 10: frituurpannen.

Recept volgen en het kan niet misgaan. Of toch wel?

Oliebollenmix klaar en bakken maar. Als je je aan het recept houdt, kan het niet mislukken toch? Helaas… De temperatuur die je instelt op je friteuse kan namelijk flink afwijken van de werkelijke temperatuur van je olie. Bij een ingestelde temperatuur van 180 graden meten wij soms 160 graden, andere pannen warmen je olie dan juist op naar 200 graden of meer. Met alle gevolgen van dien voor een goede oliebol of een portie friet.

De precisie in temperatuurmeting weegt daarom zwaar in het bepalen van favoriete frituurpannen in deze test. Ook letten we op gebruiksgemak, schoonmaken, bouwkwaliteit, de smaak van de bereide snacks en de prijs.

Drie frituurpannen die goed uit de test komen

Uitstekende allroundfrituurpan

Tefal FR3380 (3 liter): vanaf 50 euro

Een pietje-precies is deze frituurpan van Tefal. De ingestelde temperatuur wordt exact gehaald wanneer we nameten. Dat is zeldzaam, vaak zien we grote afwijkingen. Tefal noemt 'm semiprofessioneel. Dat is een tikkeltje overdreven, maar degelijk is hij zeker. Het verwarmingselement heeft met 2.200 watt voldoende vermogen en met een inhoud van 3 liter kunnen de meeste gezinnen prima uit de voeten.

Volledig scherm
© besteproduct.nl

Mercedes onder de frituurpannen

Fritel Frytastic 5371 (4 liter): vanaf 110 euro

Deze frituurpan is van Belgische makelij; de zuiderburen kun je het maken van frituurpannen wel toevertrouwen. Fritel is bovendien marktleider in eigen land. De Frytastic is geen koopje, maar met deze frituurpan beleef je ook na oud en nieuw plezier. Het schoonmaken gaat prima en het apparaat is degelijk. Het beschikt over een zeer krachtig verwarmingselement van maar liefst 3.200 watt. De Fritel warmt snel op. De ingestelde temperaturen worden net niet gehaald, maar de pan is accuraat genoeg.

Volledig scherm
© besteproduct.nl

Voor de ambitieuze oliebollenbakker van de buurt

Tristar FR-6937 (6 liter): vanaf 62 euro

Wil je olieballen bakken voor de hele buurt? Dan is deze Tristar je maat. Hij beschikt over twee bakken van elk drie liter en is niet duur. De temperatuur kun je voor beide pannen apart instellen, vooral handig als je na oud en nieuw doorgaat als snackfanaat. Zo bereid je snacks en patat tegelijkertijd op verschillende temperaturen. We meten iets hogere temperaturen dan ingesteld, maar de afwijking is klein. Schoonmaken is altijd een gedoe, maar gaat bij deze niet lastiger dan bij ander frituurpannen.

Volledig scherm
© besteproduct.nl

Wat zijn de nadelen van te heet of te koud frituren?

Te lage temperatuur
Als je frituurt op een te lage temperatuur, worden je snacks, oliebollen of patat niet gaar. Tijdens het bakken zie je al dat je patat bleekjes blijft. Een minuutje extra frituren kan natuurlijk, maar blijft een gok. Een ander nadeel is dat je gerechten vetter worden. Bij een lagere temperatuur zuigt de snack meer vet op en die smaakt daarmee ook vetter.

Te hoge temperatuur
In theorie is een iets te hoge temperatuur wat minder erg als het gaat om de bereiding van het gerecht en de smaak. Als je bevroren friet in de pan gooit, daalt de temperatuur onmiddellijk met zo’n 50 graden. Dus als je wat hoger begint dan bak je uiteindelijk toch op een lagere temperatuur. Bij een te hoge temperatuur kan je product aan de buitenkant verbranden, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Meer frituurpannen vergelijk je op besteproduct.nl.