Volledig scherm
© Shutterstock

Bakkers luiden noodklok: brood gaat flink in prijs stijgen

De bakkers luiden de noodklok: zij verwachten dat de prijs van brood de komende maanden met 7 tot 10 procent zal stijgen. 

Als belangrijkste oorzaak van de stijging voert het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de btw-verhoging van komend jaar aan. Die gaat voor levensmiddelen van 6 naar 9 procent per 1 januari 2019, aldus het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij.

De hogere grondstofprijzen (tarwe) en toenemende loon- en transportkosten maken een prijsstijging onvermijdelijk, stellen de bakkers. Ze moeten de hogere kosten in de prijs van het eindproduct doorberekenen. ,,We willen de consumenten laten weten dat de prijsverhogingen eraan komen”, aldus Elice Verbunt, woordvoerder van het NBC.

Het is geen verkapte manier om meer winst te maken op brood, benadrukt zij. ,,Bakkerijen kunnen uitleggen aan hun klanten waar de prijsverhoging vandaan komt.”

Warme zomer

De tarweprijs is door de warme en droge zomer gestegen met 25 procent, melden de bakkers. Toch, zegt het kenniscentrum, is brood nog goedkoop ten opzichte van andere producten. 

Weet jij al wat je eet vanavond? Hier vind je het recept van uientaart: