Benny Blisto kreeg wéér geen ster: ‘Ergens denk ik: laat maar zitten’
Koken & etenOok dit jaar bleef een Michelinster voor restaurant BAK in Amsterdam uit. Chef-kok Benny Blisto (33) over zijn liefde voor de biet, perfectionisme, succes en angstaanvallen. ,,Ik kreeg hartkloppingen en kon niet ademhalen. Ik dacht dat ik doodging.’’
Delen per e-mail
We zitten bij BAK, het restaurant op de zolderetage van een voormalig pakhuis in de Houthavens dat Benny Blisto samen met sommelier Alessandro da Fies en Piet Sanders runt. Onlangs heeft het drietal een tweede zaak geopend in de hoofdstad: Bambino in het oude Caffè Panini op de Vijzelgracht. De brasserieversie van BAK, naar voorbeeld van de nieuwe generatie wijnbars in Parijs.
Terug naar de zolder van het pakhuis, vaak vergeleken met de oefenruimte van een band, maar dat gaat inmiddels niet meer op: het restaurant dat ooit als pop-up begon, is volwassen geworden. De feestverlichting heeft plaatsgemaakt voor een lichtplan. De stoelen zijn comfortabel, de glazen fonkelen en de wijnkaart is uitgegroeid tot misschien wel de beste en zeker de leukste van de stad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Interview Dit is de baas van AH: ‘Toen ik begon heb ik een brief van de familie Heijn gekregen’
Marit van Egmond (46) staat een jaar aan het roer van Albert Heijn. De grootste supermarktketen van ons land groeit gestaag verder onder haar leiding. Rode draad van Van Egmonds beleid is ‘gezond’. Minder suiker, meer en goedkopere groente en fruit. Toch komt er geen ban op sigaretten of drank. ‘Wij adviseren, maar klanten bepalen zelf wat ze kopen.’ -
Marktplaats dwarsboomt handel in materiaal bezorgdiensten voor omzeilen avondklok
De mogelijke invoering van een corona-avondklok door het kabinet, heeft een levendige handel in kleding en tassen van bezorgdiensten op gang gebracht. Op Marktplaats.nl worden er tientallen aangeboden voor prijzen variërend van 25 tot 200 euro ‘om de avondklok te omzeilen’. Het online-verkoopplatform is druk bezig om de advertenties te verwijderen, zegt een woordvoerder tegen deze site. -
Update / VIDEO Acht restaurants krijgen eerste Michelinster, geen verrassingen bij twee- en driesterrenzaken
Het is weer de dag van het jaar voor culinair Nederland: wie krijgt er een ster, wie krijgt een tweede en wie - help - verliest de status die Michelin verleent aan de top van de restaurantwereld? Brabant en Limburg deden het goed in de categorie ‘nieuwkomers’, maar de echte top bleef ongewijzigd. -
PREMIUM
Voor jou getest Dit zijn de lekkerste broodjes bapao uit de supermarkt
Broodjes bapao mogen best wat klef zijn, maar het gestoomde broodje moet vooral niet tegen je gehemelte blijven plakken. Ons panel zette de tanden in zes broodjes bapao met rundvlees. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht.
-
Wat Eten We Vandaag: Groene parelcouscous met halloumi
Op zoek naar een lekker vegetarisch recept dat ook nog een supermakkelijk te bereiden is? Dan is dit gerecht een echte aanrader. De parelcouscous wordt op smaak gebracht met tuinerwten en groene pesto. De couscous wordt geserveerd met halloumi, een kaas die zich perfect leent voor bakken of grillen. -
Koken & eten Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Zo eet je op Popcorndag je favoriete snack (maar dan lekkerder en zes keer goedkoper)
Het is vandaag Popcorndag. Een bezoekje aan de bioscoop moeten we nog even uitstellen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen popcorn kunnen eten. Uit een zak bij de supermarkt of - veel goedkoper - zelfgemaakt. Het is super simpel.