Volledig scherm
PREMIUM
Bianca Roemaat schreef een boek over menukaarten. © Jan Ruland van den Brink

Bianca strijdt tegen vage menukaarten: ‘Zuurgraad? Dat klinkt niet lekker’

Koken & etenEen bedje van sla, lamellen van prei of een bonbon van zalm. Om de restaurantgast te verleiden, halen restaurateurs en hun koks heel wat creatief taalgebruik uit de kast. Dat leidt tot hilarische teksten maar onbegrijpelijke menukaarten, vindt journalist Bianca Roemaat. Ze gaat er de strijd mee aan.

,,Bij een bonbon denk ik aan een chocolaatje, maar niet aan een stuk zalm dat opgerold is in de vorm van een bonbon’’, zegt de Doetinchemse Roemaat nuchter. En een ‘pallet’ kaas? ,,Dan krijg je wel heel veel kaas. Het mag met een l minder: een palet.’’

Roemaat komt bij horecazaken over de vloer in heel Nederland. Vaak om te eten en daarover te schrijven, maar ook om met de ondernemers in gesprek te gaan over zaken als de menukaart. ,,In mijn ogen zijn menukaarten het ultieme communicatiemiddel’’, zegt ze. ,,In deze tijd waarin alles online gaat, is de kaart – en niet te vergeten het krijtbord – er gelukkig nog.’’

Maar omdat er volgens de journalist ontzettend veel fout gaat in dat belangrijke communicatiemiddel, geeft ze de workshop ‘Boost je menukaart!’ en is er nu het boek Wat maak je me nu!?.

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.