Volledig scherm

Binnen 1,5 uur staat dit kerstmenu op tafel

24KitchenKun je door de bomen het bos niet meer zien en weet je niet wat je deze kerst op tafel moet toveren? Dankzij dit makkelijke maar toch lekkere menu hoef je niet lang in de keuken te staan en steel je alle harten.

Voorgerecht: Vitello Tonato

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten voor 6 personen:
Tonato-saus:
- 1,5 blikje tonijn
- 7,5 el mayonaise
- 3 el kappertjes
- 4,5 ansjovisfilets uit blik
- 3 el olijfolie
- Zout
- Versgemalen peper

Vitello:
- 300 g plakjes gebraden kalfsfricandeau
- 4,5 takjes bladpeterselie
- 3 el kappertjes
- Versgemalen peper

Bereiding:
Tonato-saus:
Laat de tonijn uitlekken. Pureer de tonijn, mayonaise, kappertjes, ansjovisfilets en de olijfolie met de staafmixer tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Vitello:
Leg de plakjes fricandeau op borden. Smeer een laagje tonijnsaus op het vlees. Pluk en snijd de peterselie fijn. Garneer het vlees met de peterselie en kappertjes en breng op smaak met peper.

Hoofdgerecht: Skrei met amandelkorst en beurre blanc

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten voor 6 personen:
Dragon beurre blanc:
- 1,5 sjalot
- 300ml droge wijn
- 150ml witte wijnazijn
- 1,5tl witte peperkorrels
- 150ml room
150g koude boter

Skrei met notenkorst:
- 37,5 g amandelen met vlies
- 0,75 bos peterselie
- 6 el panko
- 112,5 g boter
900 g skreifilet of andere witvis

Groente:
- 375 g haricots verts
- 1,5 sjalot
- 1,5 teentje knoflook
- 1,5 el boter
375 g gemengde bospaddenstoelen

Benodigdheden:
- Vijzel
- Plasticfolie
- Ovenschaal

Bereiding:
Beurre blanc dragon:
Pel en snipper de sjalot. Breng de wijn met de sjalot, azijn en peperkorrels aan de kook, kook tot de helft in en schenk door een zeef. Breng het gezeefde vocht met de room aan de kook, voeg beetje bij beetje al roerend de boter toe en roer goed door. Laat de saus niet meer koken. Breng de saus op smaak met een beetje zout.

Skrei met notenkorst:
- Verwarm de grillstand van de oven voor op 180 ºC. Vijzel de amandelen en schep ze in een kom. Hak de peterselie fijn en meng met de amandelen, panko, boter een beetje zout. Neem twee stukjes plasticfolie, leg hier de peterselieboter tussen en rol uit tot circa 0,5 centimeter dik. Laat de boter opstijven in de koelkast.
Verwijder het vel van de skrei en snijd de skrei in gelijke porties. Haal de peterselieboter uit de koelkast en snijd de boter in stukjes die op de geportioneerde vis passen. Leg de vis in een ovenschaal en gaar circa 10 minuten in de oven tot de korst krokant is.

Groente:
- Breng een pan water met een beetje zout aan de kook en blancheer de haricots verts circa 2 minuten, giet ze af en spoel ze koud. Pel en snipper de sjalot,. Pel en hak de knoflook. Verhit de boter in een pan en fruit de sjalot en knoflook. Voeg de paddenstoelen toe, bak ze circa 2 minuten mee en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Voeg de haricots verts toe en warm kort door.
- Verdeel de groente met paddenstoelen over borden. Leg de vis erop en schep de saus erover.
Tip: als je geen vijzel hebt, kun je de noten ook met een mes fijnhakken of met een staafmixer en het bijbehorende bakje.

Nagerecht: Chocolademousse met kersen

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten voor 6 personen:
- 200 g pure chocola (70%)
- 1 blikje (400 g) pitloze kersen in siroop
- 200 ml double cream of slagroom
- 4 grote eieren
2 el lichte basterdsuiker

Bereiding:
- Smelt de chocolade in een hittebestendige kom op een pan zachtjes pruttelend water en laat hem 10 minuten afkoelen. Giet de kersen intussen met siroop en al in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur, laat de siroop een beetje inkoken en neem de pan van het vuur.
- Klop de room tot zachte pieken. Splits de eieren, doe de dooiers met de suiker bij de room en klop ze door elkaar. Doe een snufje zout bij de eiwitten en klop ze met een schone garde superstijf. Spatel de afgekoelde chocolade door de room en spatel het mengsel vervolgens door het geklopte eiwit.
Verdeel de mousse in laagjes over zes glazen of kommetjes, met de kersen en siroop er een beetje willekeurig tussen. Garneer de porties met een paar mooie kersen.

Powered by 24Kitchen.

Voor meer recepten: www.24kitchen.nl

Wil je kans maken op het nieuwe boek: 'Dat smaakt naar meer. Ontdek de wijn die bij je past'? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.