Biologen slaan alarm: vis raakt op in de Oosterschelde

Biologen slaan alarm over het onderwaterleven in de Oosterschelde: de biodiversiteit staat volgens hen zwaar onder druk. Duikers komen geen vis meer tegen en hengelaars halen niets boven.

Van de Grevelingen was dit bekend, maar nu doet het fenomeen zich ook voor in de Oosterschelde. Volgens onderwaterbioloog Peter van Bragt van Stichting Anemoon, tevens fanatiek duiker, zijn veel soorten compleet verdwenen. ,,Platvissen met name, maar ook andere soorten. Van groot tot klein. Je ziet ze gewoon amper meer. Dat geldt ook voor sepia’s. Twintig jaar geleden telde je er dertig tijdens één duik, nu moet je blij zijn met een paar in het hele seizoen.”

Voor de veranderingen wijst de bioloog verschillende oorzaken aan. ,,Belangrijke factor vormen exoten die door de visserij zijn meegenomen. De Japanse knotzakpijp bijvoorbeeld, de gele wratspons en Amerikaanse mesheften. Van sommige soorten zijn er zo veel, dat autochtone soorten simpelweg zijn verdreven. Het ligt ook aan de afsluiting van de Philipsdam en de Oesterdam. Maar ook, en ik besef dat ik nu vloek in de kerk, aan de visserij. We hebben het hier over een Nationaal Park dat continu in beslag wordt genomen. Dat hoef je in de Veluwe niet te proberen.”