Bloemkool koken: dit doen veel mensen verkeerd
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: bloemkool koken.
Bloemkool koken is niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten wat je wel en niet moet doen, weet Maryam Ismaili Shekoh. Zij deelt haar stappenplan én ze vertelt wat er nog weleens misgaat.
- Begin met het verwijderen van de bladeren van de kool.
- De steel kun je ook eten. Die kun in blokjes snijden.
- Was de bloemkool.
- Doe de roosjes en de blokjes in de pan.
- Voeg een klein laagje water toe. ,,Zo behoud je de smaak en de voedingsstoffen.”
- Kook de bloemkool 6 tot 8 minuten. ,,Als je er in kunt prikken, is hij gaar.”
- Bestrooi de bloemkool met geraspte nootmuskaat en peterselie. ,,Die combinatie is superlekker.”
Tip: je kunt bloemkool ook bereiden in de wok of airfryer.
,,Wat veel mensen doen is bloemkool koken in heel veel water. Dat hoeft helemaal niet", aldus de expert voeding en recepten bij het Voedingscentrum. ,,Je hebt maar een klein laagje water nodig. Ongeveer 1 à 2 centimeter. Het kan echt met weinig water.”
Door minder water te gebruiken en de deksel op de pan te doen komt het water eerder aan de kook. ,,Daarom moet je de deksel op de pan houden tijdens het koken. Net als bij aardappelen: door het stomen garen de roosjes gelijkmatig. Het is wel belangrijk om de bloemkool te snijden in roosjes van gelijke grootte. Hoe groter de roosjes hoe beter de voedingsstoffen bewaard blijven.”
14 slimme tips om je kind (meer) groenten te laten eten: Ouders van Nu weet hoe je zorgt dat je kind voldoende groente binnenkrijgt.
Eitje koken: zo doet de expert het:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM1
We gooien elke dag 700.000 broden weg, maar je kunt ze prima recyclen: ‘Mijn zoon vroeg: papa, waarom stuur je dat brood niet naar Afrika?’
WAGENINGEN - Elke dag worden in ons land 700.000 broden te veel gebakken. En aangezien niemand van oud brood houdt, worden die broden vermalen tot veevoer of weggegooid. Zonde, vinden ze in Wageningen. Drie bakkers hebben iets bedacht om vers brood te kunnen bakken met oud brood. Wel zo goed voor het milieu. -
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken.
-
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
-
-
De vier lekkerste manieren om zoete aardappelen te eten
Zoete aardappelen zijn minstens even veelzijdig als de gewone aardappel. Je kunt er frietjes van maken of puree. Of wat denk je van een bakplaatgerecht? Hieronder vind je vier heerlijke manieren om van zoete aardappelen te genieten. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?