Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Koken & EtenVolgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen.
Delen per e-mail
1. Cappuccino
Heerlijk, dat kopje koffie in de ochtend. Kok Yvette van Boven vertelt dat je met een restje melk nog prima een cappuccino kunt maken. Veel melk heb je daar niets eens nodig voor nodig. Voor een cappuccino is 60 milliliter al voldoende, 30 milliliter voor opgestoomde melk en 30 milliliter voor het schuim.
2. Roerei
Volgens Van Boven leent het laatste beetje melk zich ook goed voor het maken van een roerei. Voor een roerei heb je slechts één eetlepel per ei nodig, dat haal je makkelijk uit je bodempje melk.
3. Engelse thee
In Engeland wordt thee vaak gedronken met een wolkje melk erin om de bittere smaak te neutraliseren. Ook hier heb je dus niet veel voor nodig. Een scheutje is genoeg, want als je er teveel in doet proef je de thee niet meer. Krijgt je thee een heel lichtbruine kleur? Dan heb je er volgens de website van Lipton waarschijnlijk teveel melk in gedaan.
4. Opsparen
Chef-kok Ramon Beuk gooit niks weg, ook een bodempje melk niet. ,,Je kunt er eindeloos veel dingen mee doen. Ik zorg altijd dat ik precies genoeg inkoop zodat ik het niet weg hoef te gooien, maar als dat niet gaat doe ik de restjes in een ziplock in de vriezer”, vertelt hij. ,,Na een tijdje gaat de bevroren melk schiften, maar zodra je het verwarmt wordt het weer een geheel.”
5. Eiwraps
Suzanne Jacobs, kok van Voedingscentrum, raadt aan om eiwraps te maken met een klein beetje melk. Ze vertelt dat je voor dit recept slechts 50 ml melk nodig hebt.
6. Wentelteefjes
Makkelijker kan haast niet: twee bruine boterhammen, een ei en 50 ml melk en klaar is Kees. Met maar een paar ingrediënten zet je al en heerlijk ontbijtje op tafel op de zondagochtend. Jacobs: ,,Ook lekker met abrikozenmoes.”
7. Pannenkoeken
,,Perfect voor tijdens de lunch”, zegt Jacobs. ,,Met een bodempje melk kun je makkelijk een paar pannenkoeken maken.”
8. Soep
Een beetje melk in je soep zorgt voor wat romigheid zonder dat je er écht room in hoeft te doen, tipt Jacobs.
9. Aardappelpuree of stamppot
Voor aardappelpuree heb je volgens Jacobs voor twee personen slechts 75 ml melk nodig. Hetzelfde geldt voor sommige soorten stamppot.
10. Bij de curry
Geen kokosmelk in huis maar wel melk? ,,Als ik geen kokosmelk heb, gebruik ik vaak koemelk bij mijn curry”, zegt Jacobs. ,,Prima vervanger.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Sanie (23) bezocht alle 173 McDrives van Nederland: ‘Heb honderden kipnuggets besteld’
Sanie Patty (23) tufte, in strijd tegen de coronaverveling, door alle 173 McDrives van Nederland. Hij bestelde overal eten en bewaarde zijn bonnetjes in twee goudgele plakboeken. ,,De lekkerste kipnuggets at ik in Enschede.” -
Wat Eten We Vandaag: Zalm in paprikasaus met geroosterde groenten
In dit overheerlijke ovengerecht wordt zalm gecombineerd met een zelfgemaakte paprikasaus en geroosterde groenten. Een makkelijk en snel gerecht boordevol groenten. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
PREMIUMKoken & eten
Zijn asperges lustopwekkend? Vijf feiten en fabels over het witte goud
Bij sommige boeren vind je ze al, maar donderdag begint het aspergeseizoen echt. Dan zijn we weer even in de ban van de groente waarover veel mythes bestaan.
-
Wat Eten We Vandaag: Orecchiette pasta met harissa kipgehaktballetjes
Deze zelfgemaakte kipgehaktballetjes met harissa pasta zijn ontzettend smaakvol én heel makkelijk te maken. Bovendien zijn ze heerlijk in combinatie met orecchiette pasta en een zelfgemaakte tomatensalsa. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
PREMIUM
Sandra’s zelfbedachte kruidenpasta’s liggen nu bij de Jumbo: ‘Ik ben met de lepel in mijn hand geboren’
Je producten in de schappen van tientallen filialen van een enorme supermarktketen zien te krijgen: de Rotterdamse Sandra van Houwelingen–Ramadhin (58) kreeg het met haar drie zelfbedachte Surinaamse kruidenpasta’s voor elkaar. ,,Ik ben met de lepel in mijn hand geboren.’’