Dikke kersthit voor de borreltafel: een huisje van kaas, vleeswaren en noten
Koken&EtenVergeet de klassieke peperkoekhuisjes die met kerst óveral te zien zijn. Dit jaar stappen we over op de hartige variant: het ‘charcuterie chalet’.
Delen per e-mail
Eetbare kersthuisjes van snoep of peperkoek: het kan soms niet zoet genoeg smaken. De trend, overgewaaid uit Amerika, zien we ook dit jaar weer overal opduiken, met bouwpakketten bij Hema, Ikea en andere grote winkelketens. Maar bouw je deze kerst zo’n huisje, dan loop je eigenlijk alweer achter. De hartige variant van het smakelijke kerststalletje maakt zijn opwachting: het ‘charcuterie chalet’ (huisje gemaakt van fijne vleeswaren).
Chorizo voor het dak, ham voor de muren
Het concept is simpel: het huisje is een constructie van vleeswaren en crackers, aan elkaar gelijmd met zachte of gesmolten kazen. Afwerken doe je met nog meer kaas, nog meer vlees, of om naast al die calorieën je lijf wat vitamines te gunnen, met groenten.
Populair bouwmateriaal? Chorizo voor het dak, gerookte ham voor de muren. En voor extra stevigheid is een pak tandenstokers ook wel handig. Wie heel creatief is, kan nog wat feestelijke decoratie toevoegen: sneeuwmannen van mozzarella, een kerstboom van tijm, een tuinpad van schijfjes olijf. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het vereist een middag knutselwerk. En een grote koelkast om je culinaire huis goed te houden. Hieronder vind je voorbeelden ter inspiratie.
Een huis van ham met extra ham, en ter afwerking een dak van chorizo en nog meer chorizo. In dit geval geldt ‘more is more’.
Hoe gezellig ziet dit chaletje er uit? Zet het op een schapenvel bij een knisperend haardvuur en je hebt het perfecte wintertafereel. Wel snel eten want straks smelt de kaas nog.
Dikke stroken spek kunnen perfect dienstdoen als houten balken. Met broodsticks waar je prosciutto omheen wikkelt, kun je de dakranden maken.
Het deurtje van brie, de sneeuwmannen van mozzarella en de slee van paprika. Rapportcijfer 10 voor creativiteit.
Verse kruiden kunnen planten zijn. En sneeuw is snel gemaakt: gewoon wat kaas raspen.
Creatief met sneeuwmanhoedjes. En veel plakjes worst natuurlijk.
En wat te denken van de versiering op deze gevel. En de planten voor de deur!
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie. -
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen. -
Koken & eten Waarom je beter geen light frisdrank drinkt als je fit wilt worden
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. In deze video geeft ze antwoord op vragen van deelnemers aan haar challenge. -
Salmonella aangetroffen in spekreepjes van Lidl
Klanten van supermarktketen Lidl wordt verzocht om gerookte spekreepjes terug te brengen naar de winkel. Tijdens een kwaliteitscontrole van de Nederlandse Voedsel- en Waardeautoriteit (NVWA) is er salmonella in het product aangetroffen, wat voor kwetsbare groepen gevaarlijk is om te consumeren.
-
PREMIUM
Koken&Eten Hamburgerjas: het begon als grap van drie vrienden, maar is nu serieus bedrijf
De Tilburgse binnenstad heeft zowat de hoogste hamburgerzaken-dichtheid van het land, maar er ontbrak één ding: een jas met daarin acht ‘vet afstotende en super isolerende’ zakken. Drie vrienden ontwierpen The Burger Jacket. Haute frituur. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?