Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
Koken & etenThe Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg.
Delen per e-mail
,,Zolang het beleid van Donald Trump niet wijzigt, gaan alle Amerikaanse producten eruit”, klonk het exact vier jaar geleden bij café ’t Zeezicht toen Trump als president werd ingezworen. Het Antwerpse café werd wereldwijd gezien als de eerste economische boycot tegen Amerika en haalde daarmee de wereldpers. Nu Trump heeft plaatsgemaakt voor democraat Biden, worden producten van Coca-Cola, Lays en Amerikaanse tabaksmerken weer verkocht in het café. Voorlopig alleen via take away, dat wel.
Tussen de oren
Wij blijven voor alle duidelijkheid lokale producten steunen
,,Ik denk niet dat we deze keer de wereldpers gaan halen”, lachen uitbaters David Joris (46) en Babs Cossaer (44). ,,We hadden toen verwacht dat meer cafés ons voorbeeld gingen volgen, maar dat is uiteindelijk toch niet zo gebleken. We zijn wel trots dat we vier jaar lang koppig zijn gebleven, ondanks de klachten dat échte Coca-Cola onvervangbaar is. Dat zit natuurlijk ook tussen de oren bij veel mensen, een resultaat van slimme marketing. Veel klanten zijn we daardoor uiteraard - als rasecht biercafé - niet verloren.”
Ritchie-limonade
,,Maar geen paniek, met het afscheid van Trump verwelkomen we Coca-Cola en zijn producten weer”, gaat Joris verder. ,,Niet dat we daardoor ons lokale aanbod meteen laten schieten. De Belgische Ritchie-limonade bijvoorbeeld is erg lekker. Een oud recept van een bedrijfje dat kort na de Tweede Wereldoorlog over de kop ging en enkele jaren geleden terug is opgepikt door de kleinzoon van de stichter.”
Lees verder onder de foto
Cristal
De boycot op Amerikaanse producten staat niet op zichzelf. Toen Frankrijk zich opnieuw inliet met kernproeven verkocht het café geen Franse wijnen, likeuren en sigaretten meer. Nadat AB InBev Hoegaarden overnam en de lokale traditie en brouwerij sloot, met vele ontslagen tot gevolg, waren ook producten als Jupiler en Stella Artois niet meer welkom. ,,Wij serveren hier al dertig jaar Cristal, wij moeten de eerste Antwerpse kroeg zijn ooit met die pils van het vat”, zegt Joris, die negen jaar geleden de zaak overnam en er inmiddels 24 jaar werkt.
Mexicaans
Met het einde van de Amerikaanse boycot doet ook de zure pepersaus Tabasco - die níet uit Mexico komt - opnieuw zijn intrede, voor de talrijke spaghetti ’s en lasagnes die in het café over de toog gaan. ,,Nog zo’n uniek product dat moeilijk te vervangen was, maar we hebben het wel gevonden. In Mexico. We vonden het best geestig om een Mexicaans product te introduceren na een Trump-boycot”, grapt Joris.
David en Babs hopen rond de paasvakantie fysiek weer open te gaan. Ondertussen behelpen ze zich via take away met maaltijden en bierpakketten. Eind vorig jaar verkochten ze kersttruien met de optimistische boodschap ‘alle dagen ho.. ho.. hopen’.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Brabantse worstenbroodjes met een twist
Alaaf! Als je bekend bent met Brabant dan ken je de worstenbroodjes vast ook wel. De broodjes kun je kant-en-klaar kopen en even opwarmen in de oven, maar hoe leuk om ze eens zelf te maken? De worstenbroodjes krijgen een twist door de broodjes af te toppen met sesam- en maanzaad. -
2
De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter
Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen. -
Koken & eten
Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
PREMIUMOver de Tong
Hung Ying, een Chinees met traditie
Wij zijn benieuwd naar het lunchmenu ‘Louis’ op de kaart van restaurant Hung Ying in Eindhoven. Wanneer de lunch bezorgd wordt, slaan we stijl achterover van de hoeveelheid gerechtjes, te veel om allemaal in detail te beschrijven. We nemen u mee aan tafel. -
PREMIUMOver de Tong
Koken met een fijne Franse slag
Met het afhaalmenu van restaurant Bommels Bakhuys in Zaltbommel raken we steeds meer in herkenbare Franse sferen. Geen poespas, eerlijke smaken. Maar waar zijn de broodjes?
-
Koken & eten
Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt. -
Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)
Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn. -
PREMIUM
Stadsbestuur buigt voor horeca en past regels zo aan dat culinaire wandelingen toch nog mogen
De gemeente heeft de regels aangepast voor stadswandelingen die bedoeld zijn om de horeca te ondersteunen. Ze kunnen nu conform de coronaregels alsnog doorgang vinden.