De beste tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Koken & etenZit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In de aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment.
Delen per e-mail
Die dikke laag ijs in je vriezer kan zo groeien dat je uiteindelijk amper nog plaats overhoudt voor je eten. Een nog belangrijkere reden om het ijs regelmatig te verwijderen: je vriezer verbruikt meer energie. Zonde als je juist investeerde in een energiezuinig model.
De ijslaag ontstaat trouwens vooral in de zomer. De warmere lucht bevat meer watermoleculen, die mee bevriezen wanneer de vriezer eventjes opengaat.
1. Alles eruit
Haal je vriezer om te beginnen helemaal leeg en trek de stekker uit het stopcontact. De beste reden om dit in de winter te doen, is dat je je etenswaren eventueel buiten kan leggen als het ‘s nachts vriest. Vriest het niet, dan kun je het eten in de koelkast laten ontdooien. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, mag je het erna wel degelijk terug in de vriezer leggen (tenzij het bedorven is).
2. Dweil
Typische beginnersfout: onderschatten hoeveel water er uit zo’n apparaat komt. Leg dus een dweil voor je vriezer en wring die regelmatig uit. Een smalle bakplaat eronder schuiven werkt ook goed.
3. Schaven
Tijd voor het fysieke werk. Neem een spatel of de ijskrabber voor je auto en schaaf het ijs los. Gebruik vooral géén scherpe materialen zoals messen; het is niet de bedoeling dat je gaten prikt in de wanden van je vriezer. Ga ook rustig te werk, zodat je voorkomt dat je jezelf bezeert. Als je tuinhandschoenen hebt, zullen je handen je dankbaar zijn. Gaat het echt om een massa ijs? Zet een bakje kokend water in de vriezer voor je begint. Dat zal het proces versnellen.
4. Schoonmaken
Als het ijs weg is, kun je je vriezer nog even schoonmaken met warm water en soda. Droog af met een goed absorberende vaatdoek: hoe meer vocht er overblijft, hoe meer je je onvermijdelijke volgende ijslaag weer een eerste duwtje in de rug geeft.
De beste diepvriezers
Dit zijn volgens Tweakers op dit moment de beste vriezers.
1. Liebherr GP1486
Prijs: €449
Kenmerken: Vrieskast met 103 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €20. Aantal vriesladen: 4. Geluidssterkte (max.): 38dB.
2. Bosch GSN51DWDV
Prijs: €799
Kenmerken: Vrieskast met 289 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €35. Aantal vriesladen: 5. Geluidssterkte (max.): 38dB.
3. Inventum VR1680
Prijs: €470
Kenmerken: Vrieskast met 186 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €39,40. Aantal vriesladen: 6. Geluidssterkte (max.): 43dB.
Helemaal in de stemming om meer schoon te maken in je keuken? Hier vind je tips van Zoë Zwaanenburg van Poetsprins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten? -
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord. -
PREMIUM
Koken & eten Kristof (22) at door corona de hele dag door: ‘Ik ging eten uit verveling’
Eten omdat we nergens meer naartoe kunnen, omdat we zielig zijn of omdat het thuis nu extra gezellig moet zijn. En bij gezelligheid, hoort eten. Bij Kristof ging de knop om. Hij is inmiddels zes kilo aan corona-overgewicht kwijt. Dat schrijft De Limburger. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken.
-
PREMIUM
Koken & eten Nederlandse privékok Bart (33) scoort met 'geniaal dessert' in Britse MasterChef
Op de Britse zender BBC One is de serie MasterChef Professionals onlangs weer begonnen. In de uitzending van gisteren dook - tussen alle Schotten, Welshmen en Engelsen - ineens de Nederlander Bart van der Lee (33) op. De chef-kok ging door naar de volgende ronde na uitstekende kritiek van de juryleden. Hij lijkt het in zich te hebben om verder te komen. -
Wat Eten We Vandaag: Cookies & cream trifle
Knapperige cookie kruimels vergezeld door romige, luchtige laagjes en een cookie crème. Klinkt goed, toch? Het leuke is dat de trifle geserveerd in glaasjes erg feestelijk en indrukwekkend eruit ziet, maar supersimpel is om te maken. Weinig werk, groots resultaat! Je moet deze romige trifle absoluut een keer hebben geprobeerd. -
Goeievraag.nl Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Hoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord.