‘De hapjes fabrieksmeuk stak mijn dochter zonder tegenstribbelen in haar mond’
Koken & EtenRonald Giphart denkt terug aan een reisje naar België vol oefenhapjes, een food challenge en het beste bloemkoolgerecht dat hij ooit at.
Delen per e-mail
Tijdens een loeihete zomer verbleven we in een afgetrapt vakantiehuis in de Ardennen. Onze oudste zoon was tweeënhalf en onze dochter zeven maanden. Iedereen die op vakantie gaat met jonge kinderen in een vreemd land, weet dat je daarna vakantie nodig hebt om van de vakantie te herstellen. Het was zwaar, al verlangen we er soms naar terug.
Onze dochter zat in de oefenhapjesfase. Iedere baby moet tussen de vier en zes maanden (‘niet eerder en niet later’) af en toe eens een lepeltje lekkers gepresenteerd krijgen: geprakte groenten en fruit, pap, geprakte rijst of zelfs fijngemalen vlees of vis. Onze dochter moest er niet veel van hebben.
Bij onze oudste hadden we ons plechtig voorgenomen zelf zoveel mogelijk fruit- en groentehapjes te bereiden. Dat hielden we niet lang vol. Je kunt nog zo graag verantwoord en gevarieerd koken, met verse producten en heel veel liefde, maar in gevallen van drukte en overmacht is het vaak makkelijk om te grijpen naar voorverpakte fabrieksmaaltijden.
Mijn dochter ontwikkelde een voorliefde voor hapjes uit een potje, tegenover traktaties die wij eigenhandig voor haar bereidden. We deden in de Ardennen een food challenge avant la lettre door haar twee schotels te presenteren: bloemkool door onszelf gepureerd en chou-fleur uit een Franstalig potje nourriture pour bébé. Vol afgrijzen wendde ze haar hoofd af als we haar een lepeltje met homemade bloemkoolprut presenteerden, maar de hapjes fabrieksmeuk stak ze zonder tegenstribbelen in haar mond, de verraadster.
Na anderhalve week in de hitte kwamen mijn schoonouders een paar dagen logeren en daarom konden we er een dagje tussenuit, als een minivakantie in de vakantie. We reden naar Sankt Vith, in de Belgische Eifel, waar een beroemd restaurant zat genaamd Zur Post. Dat het twee Michelinsterren had, begrepen we pas toen we aan tafel zaten.
Het was een warme dag en dus mochten we lunchen in de prachtige tuin, waarmee alles perfect leek. Tot we de amuse kregen.
‘Wir beginnen mit einer köstlichen Blumenkohlmousse’, zei de serveerster, waarna ze twee glaasjes gepureerde bloemkool op tafel zette. Het oogde letterlijk als het babyvoer dat we onze dochter de avond ervoor hadden voorgeschoteld.
We keken er vol afgrijzen naar, maar we bleken ons schromelijk te vergissen, want de witte kwakjes waren oprecht het beste bloemkoolgerecht dat we ooit aten. Zo overweldigend dat we er twintig jaar later nog naar terugverlangen.
Bloemkoolcrème
Voorgerechtje voor vier personen
- 50 g ongezouten boter, in gelijke blokjes gesneden
- 500 g bloemkoolroosjes, snijd grotere stukken klein
- 125 ml slagroom
- hazelnoten, geroosterd en gehakt
- zout, peper
Benodigdheden
- steelpannetje met dikke (liefst lichtgekleurde) bodem
- pan
Eerst maken we een beurre noisette (ook ‘hazelnootboter’ genoemd). Doe de boter in de pan en verwarm deze op een middelmatig vuur, terwijl je goed blijft roeren. Na een tijdje komen er schuimbelletjes en verkleurt de boter. Blijf roeren. Haal de pan voordat de boter echt bruin is van het vuur en giet de boter in een kommetje (beurre noisette kun je twee weken bewaren).
Bak de bloemkoolroosjes in de beurre noisette ongeveer 5 minuten op een zacht vuur. Voeg slagroom toe en laat deze doorkoken tot de bloemkool gaar is (duurt een paar minuten). Zet de staafmixer in de pan en pureer tot er een mooie zachte crème ontstaat. Schep die in glaasjes en zet minimaal een uur in de koelkast. Rooster ondertussen de hazelnoten en hak ze daarna in kleine stukjes, om de glaasjes mee te garneren. Voed deze bloemkoolcrème ook aan kinderen, als ze daar prijs op stellen.
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Deze tien bakkers mogen bakken in de tent van Heel Holland Bakt
Het zevende seizoen van Heel Holland Bakt is begonnen met een serie taarten die vijftig bakkers lieten proeven aan de jury. Er bleven er tien over. Eentje probeerde het vorig jaar al, maar kwam nu wél door de voorronde. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow! -
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’
-
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan.