De lekkerste snacks voor Tweede Kerstdag
24KitchenAan het relaxen op Tweede Kerstdag? Wij hebben een paar lekkere snacks voor je op een rijtje gezet. Zoet of hartig met deze snacks geniet je nog meer van de vrije dagen.
Delen per e-mail
Kaaskroketten
Ingrediënten voor 15 porties:
Voor de kaasvulling:
- 200 g ongezouten boter
- 220 g bloem
- 1 liter melk
- 1 tl nootmuskaat (vers)
- 20 g geweekte geletineblaadjes, uitgeknepen
- 120 g gemalen Gruyère
- 120 g gemalen Emmenthal
- 120 g gemalen Parmezaan
- 4 eidooiers
- 60 ml slagroom
Voor het paneren en bakken:
- 150 g bloem
- 5 eieren
- 150 g panko
- 3.5 liter arachideolie (om in te frituren)
Ter garnering:
- Kerstomaatjes
- Tuinkers
- Citroen
Bereiding:
Voor de vulling:
- Smelt de boter en voeg bloem toe. Bak alles even op, blus met melk en breng de saus al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de geweekte gelatine toe en los al roerend op. Let op dat de saus niet meer kookt.
- Smelt de kaas in het mengsel. Klop de eidooiers los met de room en voeg toe. Meng goed. Stort de helft van de kaasvulling uit op een ingeoliede plaat en dek af met vershoudfolie. Herhaal dit bij een nieuwe plaat met de rest van de vulling. Laat minstens 1 nacht in de koelkast rusten.
Afwerking:
- Bekleed een snijplank met bakpapier en leg hierop beide vullingen (naast elkaar). Bestrooi met een beetje bloem en snijd uit elke vulling een 15-tal kroketjes. Vul een schaal met de bloem, één met de losgeklopte eieren, olie, peper en zout en één schaal met de panko. Wentel elke portie eerst in de bloem. Haal ze daarna door de eieren. Wentel ze ten slotte door de panko. Laat de kroketten ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast. Frituur ze goudgeel op 180 °C in arachideolie.
- Serveer de kroketten met kerstomaatjes, tuinkers en een partje citroen.
Bananencupcakes
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de bananencupcakes:
- 10 dadels
- 125 g boter
- 75 g suiker
- 3 el honing
- 2 eieren
- 1 citroen
- 3 (over)rijpe bananen
- 250 g volkorenmeel
- 40 g bakpoeder
- 1 tl ras el hanout
- 75 g hazelnoten, ongezouten
Benodigdheden:
- Kom
- Mixer
- Zeef
- Muffinvorm
- Cupcakevormpjes
- Satéprikker
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Snijd de dadels over de lengte in en verwijder de pitten. Snijd de dadels in reepjes.
- Klop de boter en de suiker met een mixer luchtig. Voeg honing en de eieren 1 voor 1 toe en mix nog 5 minuten tot een luchtige massa. Rasp de citroen en pers het sap. Prak de bananen en besprenkel met een beetje citroensap.
- Zeef het volkorenmeel met het bakpoeder in een kom. Spatel de dadels, bananen, citroenrasp, ras el hanout en een beetje zout door het eimengsel tot een stevig beslag.
- Zet in elke holte van de muffinvorm een cupcakevormpje. Verdeel het deeg over de vormpjes en bedek met de hazelnoten. Bak de cakejes in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een mesje of satéprikker of de cakejes gaar zijn.
Applecrumble koekjes
Ingrediënten voor 24 koekjes:
- 100 g gedroogde appel
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g boter (koud)
- 100 g lichte basterdsuiker
- 1 groot ei
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 200 °C (gasovenstand 6). Bekleed twee bakplaten met bakpapier en vet ze in met olijfolie. Hak de stukjes gedroogde appel fijn in een keukenmachine en voeg het bakmeel, de boter in klontjes, suiker en een snufje zeezout toe. Laat de machine 1 minuut draaien tot je een fijn kruimelig mengsel hebt en houd 3 eetlepels van het mengsel apart. Pulseer het ei door de rest van de kruimels en schraap de wand van de kom zo nodig schoon.
- Verdeel het kruimelmengsel in 24 stukjes, draai er balletjes van, druk ze plat tot schijfjes van 4 cm en verdeel ze over de bakplaten. Strooi het apart gehouden kruimelmengsel erover en druk het zachtjes in het deeg. Bak de koekjes 8 tot 10 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster. Yum!
Pannenkoeken-clubsandwich
Ingrediënten voor vier personen:
Komkommer-tomatensalade:
- 1 komkommer
- 4 tomaten
- 25 ml balsamicoazijn
- 75 ml olijfolie extra vierge
Pannenkoeken:
- 100 g volkorenmeel
- 50 g zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 200 ml melk
- Zonnebloemolie
Beleg:
- 2 kropjes little gem
- 1 avocado
- 100 g plakjes gekookte ham
Benodigdheden:
- Satéprikkers
Bereiding:
Komkommer-tomatensalade:
- Halveer de komkommer in de lengte en snijd de komkommer in dunne plakken. Halveer de tomaten en snijd de tomaten in dunne plakken. Meng de komkommer met de tomaten, balsamicoazijn en de olijfolie. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Tip: bewaar de salade afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
Pannenkoeken:
- Meng het volkorenmeel met het zelfrijzend bakmeel. Meng de eieren met de melk.
- Schenk het eimengsel al roerende met een garde beetje bij beetje bij het meel. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak 12 gelijke pannenkoekjes van het beslag.
Beleg:
- Snijd de onderkant van de little gem en maak de blaadjes los. Halveer de avocado in de lengte, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in repen. Snijd de ham eventueel in repen.
Serveren:
- Leg op vier borden een pannenkoekje. Leg er twee blaadjes little gem op en verdeel de helft van de avocado en ham erover. Leg er een eetlepel komkommer-tomatensalade op en leg er een pannenkoekje op. Leg er weer twee blaadjes little gem op en de resterende avocado en ham. Leg er nog een eetlepel salade op en de laatste pannenkoekjes en steek er een satéprikker in. Serveer de resterende salade naast de pannenkoeken-clubsandwich.
Powered by 24Kitchen.
Voor meer recepten: www.24kitchen.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen
Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening. -
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
PREMIUMOver de Tong
De Bout heeft een fijn weekmenu
Ooit werd Soerendonk in het televisieprogramma Het leukste gat van Nederland verkozen tot leukste dorp. Er is blijkbaar ook veel lekkers in Soerendonk. Een attente lezer wees ons op zijn smakelijke ervaringen uit de keuken van restaurant De Bout. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.
-
PREMIUMFijn Spul
Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven. -
Taartenbakster in Egypte opgepakt om cakejes in vorm van penissen: 'Het werd mij gevraagd’
Een banketbakster uit Egypte riskeert een gevangenisstraf van een jaar omdat ze cakejes heeft gebakken met penisvormige versieringen. Haar erotisch getinte lekkernijen druisen volgens de autoriteiten in tegen de Egyptische waarden. De vrouw werd in haar woning gearresteerd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. -
Koken & eten
Deze zes vegarestaurants hebben nog geen Michelin-ster, maar verdienen er wel een
In Frankrijk heeft voor het eerst een veganistisch restaurant een Michelin-ster gekregen. Of een vegan- of vegarestaurant in Nederland dit jaar óók een ster zal krijgen? Als het aan de Vegetariërsbond ligt zijn er zeker kanshebbers.