Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
Koken & etenIn de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand.
Delen per e-mail
Het thema was ingewikkeld en dat uitte zich in drie opdrachten: drie verschillende tartelettes, een geknoopte brioche en een ‘binnenstebuiten-taart’. Allemaal behoorlijk moeilijk of beter gezegd: ingewikkeld volgens zowel de jury als de deelnemers.
Het ingewikkelde van de eerste opdracht (de tartelettes) zit in de eisen: drie soorten, zo mooi dat je ze in een patisserie kunt verkopen en dus met strak deeg dat er prachtig uit ziet en niet uit elkaar valt. En ze moeten ook nog hartig zijn. Leerkracht Rianne hoopt dat die van haar ingewikkeld genoeg zijn, gek genoeg. Delicaat moeten ze zijn, het zijn geen quiches, waarschuwt jurylid Janny van der Heijden. ,,Ik raak ervan in de war", zegt thuiskapster Sabine (34). Daniël weet eigenlijk ook niet waar de verrassing in zou moeten zitten. Hij kijkt Van der Heijden aan alsof hij water ziet branden.
Strijd met de klok
Het schijnt moeilijk te zijn
Die smaken zijn echt lastig, vindt ook Chun. Elizabeth, de meesterbakker van de eerste aflevering, heeft een ambitieus plan met drie verschillende soorten deeg. ,,Ik ga ze blind bakken", zegt Ellen. ,,Zou je dat wel doen?” grapt presentator André van Duin. Hij vindt de bakbonen eruit zien snoepjes. ,,Wat een hel is dit", verzucht Thijs. De arts-onderzoeker voert strijd met de klok.
De kritiek is in sommige gevallen niet mals: ziet er mooi uit maar het deeg is niet gebakken of beschadigd, te sterke smaken, niet gaar, smaakcombinaties die niet deugen en tartelettes die te groot zijn of te grof. Het commentaar op Erics taartjes zijn het grootst: de combinatie van zalm en mango is niet geslaagd te noemen, vind Van der Heijden. ,,Het is gewoon een bakje met ingrediënten", merkt Van Beckhoven op. ,,Het is toch de druk", verklaart Eric later. Thijs, die zich toch al in het inferno dacht te bevinden, kreeg complimenten over zijn ideeën, maar ze pakten alleen niet goed uit. ,,Het grootste probleem zit in het deeg”, zegt Van Beckhoven. ,,Heel broos.”
De twee opdracht klinkt niet al te gecompliceerd want patissier Van Beckhoven heeft het deeg al voorbereid. Heerlijk! Het lastige van brioche feuilletée blijkt echter in de knoop te zitten. ,,Succes hè?” roept Van der Heijden. ,,Dat zullen jullie nodig hebben.” ,,Het schijnt moeilijk te zijn", zegt Van Duin die er een voorbeeld van laat zien. De deelnemers bekijken het ding uitgebreid van alle kanten. Ze vouwen doeken en plastic zakken om te oefenen.
,,Het lijkt moeilijk maar als je het eenmaal weet, is het te doen", zegt Van Beckhoven buiten het zicht van de deelnemers. Een vlechtje in het deeg en in een bakje doen. Van Duin geeft de deelnemers een hint, maar het is de vraag hoe begrijpelijk die voor hen is. ,,Het is ook een vlecht, hè?”
Vlechten
Het was een ingewikkelde week voor mij
Thijs krabbelt nog maar eens op zijn hoofd. Eric doet gewoon wat hij kent. En Ellen denkt er niet over om het advies op te volgen over de vlecht van Van Duin. ,,Ik ga echt niet naar jou luisteren.” Liever puzzelt ze zelf door. De brioches luisteren wel naar Rianne trouwens. ,,Hoe is het met jullie, liefies” zegt ze tegen haar baksels in de oven. Niet zo goed, zouden ze hebben gezegd, want samen met die van Chun waren het de minst geslaagde exemplaren van allemaal. Ellen en Sabine scoorden juist goed met deze opdracht.
Het spektakelstuk is een taart die er aan de binnenkant anders uitzien dan aan de buitenkant. ,,Zoals Janny", legt van Duin uit. ,,Panter van buiten, lam van binnen. Of wolf in schaapskleren.” Er moet ook een patroon in zitten, zo luidt de opdracht. Eric tobt met zijn taart. ,,Hopelijk lig ik nog op schema", zegt De Fries, uiterlijk nog redelijk kalm. ,,Er staat iets", zegt hij even later lachend. Aan de eis dat de taart er mooi uit moet zien, is dat nog niet voldaan. Het resultaat is een taart waarvoor je spieren nodig hebt want hij weegt een ton. Het beslag is niet gaar, oordeelt de jury na afloop. Hij had hem ook een beetje afgeraffeld, vonden de juryleden. Hij had zelfs nog tijd over om Sabine te helpen.
De jury vindt voor de meeste creaties aardige woorden, maar veel taarten zijn niet erg geslaagd: die van Thijs is weggezakt, die van Chun heeft te weinig vulling en lijkt meer op een cake. Probleem is ook dat de dobbelsteen niet goed is afgewerkt. Met kale plekken, constateert Van der Heijden. ,,Er is al mee gegooid", sust Van Duin.
Sabine, Rianne en Elisabeth krijgen complimenten. De mooiste is van Daniël: aan de buitenkant is een stad in de nacht, aan de binnenkant zie je de stad bij zonsopkomst. Prachtig. En hij blijkt nog lekker ook. Ook die van Ellen scoort hoge ogen. Haar spektakelstuk is een honingraat met honeycomb en streepjes binnenin, die verwijzen naar de bijen zie de honing maken. De bijen in de tent herkennen kennelijk zichzelf in de taart, want ze zwermen rond de taart. Ellen zelf is een keer rustig gebleven. ,,Ook weleens lekker", vindt Van Beckhoven.
Er vielen wel mensen door de mand, vond Van der Heijden. Vooral Eric en Chun stelden de jury een tikje teleur. Ellen en Sabine staan er beter voor, vinden de juryleden. Ellen is uiteindelijk degene die de titel meester-bakker krijgt en Chun moet de tent verlaten. ,,Het was een ingewikkelde week voor mij. Jammer", is zijn commentaar. ,,Ik heb het super tof gehad.” Eric haalt opgelucht adem. Hij mag nog een weekje door.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie. -
Met één bericht op LinkedIn verkopen Merijn en Daan 100.000 bitterballen
Met hun bedrijf Risottini zijn Merijn Kok en Daan Klein campagne begonnen om van hun bitterballen af te komen. Vanwege de langdurige sluiting van de horeca lagen er nog 100.000 risotto-bitterballen in de vriezer en om te voorkomen dat ze smaakverlies zouden lijden kon iedereen hun snackjes bestellen. -
Wat Eten We Vandaag: Preitaart met pangasiusfilet
Een hartige taart vinden wij minstens zo lekker als de zoete variant. In dit recept gaan wij voor een hartige preitaart met een vulling van pangasiusfilet, ricotta en erwten. De preitaart is goed gevuld waardoor deze perfect is als avondmaaltijd. -
Wat Eten We Vandaag: Pittige omelet met spitskool
Met dit heerlijke recept geef je wat extra pit aan je omelet! Deze omelet wordt namelijk op smaak gebracht met sambal. Wij toppen de omelet af met spitskool voor een frisse toevoeging. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
-
Koken & Eten
Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak. -
PREMIUMhalen & brengen
De verwachtingen waren niet hoog gespannen, maar we zaten mis. Pas wel op voor de grill-lucht
Bij het zien van reclame voor kip en spareribs in een drive thru langs de A13, zijn de culinaire verwachtingen niet hoog gespannen. En daarmee zitten we helemaal mis. Wees wel gewaarschuwd voor de heerlijke geur. -
Koken & eten
Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen.