Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
Delen per e-mail
Waarom smaakt koriander voor de een citrusachtig en voor de ander naar zeep? Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen University & Research, geeft uitleg: ,,Het is een samenspel tussen allerlei zintuigen. En je psyche. Het gaat niet alleen om smaken proeven maar ook om hoe je smaak ervaart."
De zintuigen die de hoofdrol spelen zijn smaak en reuk, aldus De Graaf. In je mond zitten smaakpapillen op je tong, in je verhemelte en in je keelholte. In die smaakpapillen zitten smaakcellen, die één basissmaak kunnen waarnemen: zoet, zout, zuur, bitter en umami. ,,Een primitief systeem", vindt De Graaf. De smaakpapillen geven razendsnel aan je hersenen door of iets oké is of niet.
Bij smaakbeleving gaat het om meer, legt de hoogleraar uit. Als het proeven primair gebeurt, heb je ook nog een secundair systeem. ,,Je hebt het casco van je huis, maar ook de inrichting ervan. Dat maakt het pas echt leuk en compleet: de gordijnen, de meubelen. Dan hebben we het over de geur van eten.”
Triljoen geuren
Geur speelt een rol als je langs een bakker komt en vers brood ruikt. Maar tijdens het eten is geur ook heel belangrijk. Twee stukjes weefsel boven in je neus staan in verbinding met de gedeelten van je hersenen waar de herinneringen en het beloningssysteem zich bevinden. ,,Samen met de andere zintuigen vormt dat je totale ervaring van het eten.” Om aan te geven hoe belangrijk geur is: we kunnen een triljoen geuren onderscheiden, terwijl er maar vijf basissmaken zijn.
Er zijn geen natuurkundige wetten over smaak. ,,Dat komt omdat er ook psychologische componenten een rol spelen. Als je bij de geur van blauwe kaas zegt dat het de geur is van de zweetsokken van je buurman, dan krijgt die geur een andere lading. En als je in een restaurant een glas wijn van 25 euro drinkt dan smaakt dat anders dan als je een glas van 1 euro drinkt."
Hoe kan het dat jij iets lekker vindt en een ander helemaal niet? Dat komt volgens De Graaf omdat de interpretatie van de geur van je eten zeer flexibel is. ,,Daarom kun je iets heel anders lekker vinden dan ik.” In grote delen van de wereld eet men meelwormen en sprinkhanen, dat is hier in het westen nog minder gewoon.
Hoe zit het dan met koriander? De meeste mensen proeven iets citrusachtigs, terwijl er ook mensen zijn die toch echt zeep proeven. Vergelijk het met kleurenblindheid, zegt De Graaf. ,,De een ziet de wereld net iets anders dan de ander. Dat komt door de genen.”
Kun je koriander niet gewoon leren eten? ,,Je kunt bijna alle smaken wel leren waarderen. Voor koriander geldt dat je het kunt toevoegen aan vetten, eiwitten en koolhydraten, dan gaat de negatieve bijgedachte er echt langzamerhand af.” Herhaalde blootstelling helpt, aldus De Graaf.
Hieronder zie je twee andere aflevering uit de videoserie, een over hoe verzadiging werkt en een over de werking van je magnetron:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tupperware Nederland stopt per direct met verkoop legendarische producten
Tupperware stopt vanaf 1 maart met de verkoop in Nederland. Het befaamde bedrijf in keukengerei en plasticartikelen zal ook stoppen met de Tupperwareparty's. -
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Wat Eten We Vandaag: Parelcouscous met courgette en sinaasappel
Wil jij een keer een ander couscous gerecht maken dan je gebruikelijke recept? Probeer dan deze romige parelcouscous met een frisse toon van sinaasappel. Met de courgette en amandelen een feestje op je bord. -
Koken & eten
Het regenboogdieet: hoe meer kleur op je bord, hoe beter?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: het regenboogdieet.
-
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
PREMIUM
Gwyneth Paltrow raadt dieet aan om te herstellen na corona. Maar hoe gezond is dat?
Gwyneth Paltrow krijgt de wind van voren van artsen vanwege het dieet dat ze adviseert voor mensen die herstellen van corona. De Britse nationale gezondheidsdienst waarschuwt zelfs voor de tips van Paltrow. -
Koken & Eten
Havermelk in een paar jaar tijd enorm in populariteit gestegen
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk.