Volledig scherm

Deze kerstmarkten mag je zeker niet overslaan

Kerstversiering, kraampjes vol met eten en glühwein. Hoewel de gedachte heerst dat de grootste en mooiste kerstmarkten te vinden zijn bij onze zuider- of oosterburen, doet Nederland het ook niet slecht. Wij hebben er een paar voor je uitgelicht. Zoek je er eentje bij jou in de buurt? Bekijk de kaart onderaan het artikel. 

Dordrecht
In Dordrecht vindt de grootste kerstmarkt van Nederland plaats. Honderden lichtjes sieren de stad, kerstliedjes klinken door de straat en aan hapjes geen tekort. De historische binnenstad wordt omgetoverd met honderden kraampjes en meerdere podia. Met muzikale ondersteuning van verschillende bands geniet je van de lekkerste glühwein en warme chocolademelk. 
Ben je nog niet in de kerststemming? Na een bezoek aan de kerstmarkt in Dordrecht is er geen ontkomen meer aan. De kerstmarkt is open van 15 tot 17 december. 

Maastricht
De meest zuidelijke stad van deze kerstmarkten wordt ook wel 'Magisch Maastricht' genoemd rond de feestdagen. Maastricht pakt ieder jaar uit met lichtjes in de bomen, prachtige versiering en kerstliedjes op iedere hoek van de straat. Op het Vrijthof vind je een schaatsbaan van 800 vierkante meter en een kerstmarkt met een ruime keuze aan hapjes en drankjes. Als kers op de taart staat er een reuzenrad met een uitzicht over heel Maastricht. Rondom de kerstmarkt zijn veel cafés en restaurants te vinden om even op te warmen en winterse traktaties te ontdekken. De kerstmarkt is van 2 december tot 1 januari geopend. 

Den Haag
Voor het vierde jaar op een rij is de historische binnenstad van Den Haag het decor voor de Royal Christmas Fair. De stad wordt omgetoverd tot een sprookjesstad  met ongeveer honderd kraampjes vol kerstproducten en lekkernijen. De kerstmarkt op de Lange Voorhout is geopend van 15 tot 24 december.

Groningen
In het noorden van het land zijn ze ook weg van kerstmarkten. In de Oude Suikerfabriek in Groningen wordt een heuse Zweedse kerstmarkt georganiseerd. Vorig jaar trok deze meer dan 8.000 bezoekers. Op de markt vind je verschillende Zweedse producten, van spullen voor in huis tot culinaire hapjes. De markt staat vooral bekend om de kaneelbroodjes en de tünbrödrolletjes: broodjes van dun deeg met een hartige vulling. Open op 9 en 10 december. 

Eindhoven
Van 18 november tot 7 januari kleurt Eindhoven rood en groen door het Fijne Feestdagen Festival. Op de Markt staat een schaatsbaan en daaromheen zijn  genoeg plekken waar bezoekers terechtkunnen voor een hapje en een drankje. Op verschillende plekken in de stad zijn er kerstmarkten en voorstellingen. 

Leiden

De enige drijvende kerstmarkt van Nederland en vorig jaar winnaar van de titel 'Beste kerstmarkt van Europa'. De markt is aangelegd op pontons in de Nieuwe Rijn in hartje centrum. Via de drijvende ijsbaan lopen bezoekers onder de historische Koornbrug door naar de sfeervolle kerstmarkt. Daar daar kunnen mensen hun hart ophalen aan allerlei kraampjes waar spulletjes, glühwein en andere versnaperingen worden verkocht. Ook is er een heuse 'skihut'. De drijvende markt trok vorig jaar 123.000 bezoekers en is dit jaar open van 15 tot 27 december.

Bekijk op de kaart (mede mogelijk gemaakt door kerstmarkten.net) waar er een kerstmarkt bij jou in de buurt is.

Wil je kans maken op het nieuwe boek De Brabander Bakt? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.