Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koken & etenKoks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt.
Delen per e-mail
Culinair journalist Melissa Clark brak deze week in New York Times een lans voor het zelf mengen van kruiden en specerijen. Zij verwoordde de kracht van mixen als volgt. ‘Ervaren koks uit de hele wereld weten dat een selectie aan aromatische specerijen een van de makkelijkste manieren is om hun eten pit te geven. Van de Chinese vijfkruidenmix tot Cajun-kruiden, van de Indiase massala's tot Chileense merkén. Kruidenmixen zijn de hoekstenen van vele keukens, om goede redenen.’
Niks mis met een lekker potje, maar zelf maken is niet zo moeilijk. In Nederland verschenen de afgelopen maanden enkele kookboeken die juist aandacht besteden aan kruidenmixen. Amerikaan Dan Toombs is groot fan van zelf maken en deelde in The Curry Guy Compleet zijn mixen voor de lekkerste Indiase gerechten. Je moet even wat kruiden inslaan die je misschien niet hebt staan in je voorraadkast, maar dan heb je wel mixen die lekker vers zijn. Met oude specerijen kan zelfs een goede kok niet veel. Dat benadrukt Clark in haar stuk ook. Bezoek vooral winkels die veel verkopen, tipt zij, want die hebben de beste verse producten.
De vuilnisbak in
Een nieuw boek op het gebied van kruidenmengsels is het derde boek van Michel Hanssen dat onlangs verscheen. Hanssen is een zeer ervaren kok (hij mag zich SVH-meesterkok noemen, een beschermde titel die alleen is weggelegd is voor de best onderlegde koks van ons land) die zijn koksmessen moest neerleggen na een hartinfarct. Op aandringen van zijn cardioloog stopte hij met zout eten, maar hij was vastbesloten lekker te blijven koken. ,,De zoutpot moest de vuilnisbak in”, vertelt hij in een telefonisch interview. ,,Dus dat heb ik gedaan.” In plaats daarvan ging hij de juiste specerijen en kruiden mengen.
Zelf heeft hij weinig energie door zijn verminderde hartfunctie, maar in fotograaf Bart Nijs vond Hanssen een prettige bondgenoot. ,,Bart maakt foodfoto's en hij zei dat ik iets in handen had waar ik mensen blij mee kon maken.” Na Spice Wise (2015) verscheen Spice Wise Too. En onlangs verscheen het derde boek, waarin groenten de sterren van de show zijn: Spice Wise Green. ,,We hebben eerst uitgeverijen benaderd, maar die zeiden dat er al zoveel kookboeken verschijnen. Ze hadden geen interesse en begrepen niet dat kruidenmixen een onderwerp voor een boek konden zijn.”
De eerste oplage van het eerste boek was 3.000. ,,Ik dacht dat het helemaal niks zou worden. Maar we waren ze binnen zes weken kwijt. Het eerste boek beleeft nu een achtste druk.” Fans vragen om meer, vertelt Hanssen, dus gaat hij telkens weer aan de slag om ze tegemoet te komen. ,,Ik kwam op het idee voor het groenteboek vanwege twee kleinkinderen en ook fans die graag vegetarisch koken. Zo is het ontstaan.”
Zout minderen is hard nodig, want Nederlanders krijgen nog altijd te veel zout binnen en daarmee schaden mensen hun gezondheid. ,,Mijn hele familie eet inmiddels geen zout meer”, vertelt Hanssen tevreden. ,,Omdat ze met mijn kruidenmengsels een alternatief hebben.” Voor elke groente - of het nou wortel of bloemkool is - creëerde Hanssen een speciale mix. ,,Elke groente heeft zijn eigen smaak en melange, maar voor groenten uit dezelfde familie kun je hetzelfde mengsel gebruiken: voor erwten en peultjes bijvoorbeeld.”
Zijn boeken zijn werkboeken, benadrukt Hanssen. Hij raadt aan om zelf aan het experimenteren te slaan. ,,Als je eenmaal de kruiden in huis hebt, dan is het alleen maar een kwestie van bij elkaar doen. Je hoeft niet te wegen, want ik werk met delen. Afhankelijk van hoeveel mix je wilt maken, neem je eetlepel of theelepel. Dat maakt niet uit. Het kan niet misgaan.” En vind je kruidnagel niet lekker? Laat het dan weg, tipt hij. ,,Je moet wel gedroogde kruiden gebruiken voor de mengsels, anders kun je het potje na een paar dagen weggooien.” Dat betekent niet dat hij geen verse kruiden gebruikt. ,,In mijn kleine tuin heb ik peterselie, kervel en lavas. Die droog ik zelf en vermaal ik vervolgens.”
Spice Wise Erwtjes strooimelange
Ingrediënten
4 delen uienstukjes, gedroogd
1 deel knoflookpoeder
2 delen basilicum, gedroogd
3 delen bieslook, gedroogd
4 delen peterselie, gedroogd
1 deel peterselie, gedroogd en gemalen
2 delen kervel, gedroogd
Recepten voor de kruidenmengsels worden weergegeven in delen. Een deel is dan bijvoorbeeld een theelepel of eetlepel. Afhankelijk van hoeveel je van de mix wil maken, vergroot je simpelweg de delen. Zolang je voor alle delen dezelfde schep of lepel gebruikt, is de mix dan altijd in balans. Een weegschaal is niet nodig. In afgesloten potjes is de droge mix lang houdbaar.
Toelichting van Michel Hanssen: Licht, zoet en van het groenste groen – doperwtjes zijn er om de lente te vieren. Ik combineer ze met peterselie, die hun frisheid versterkt, en met de hartige smaak van ui en knoflook. Ook munt is een klassiek kruid om met erwtjes te combineren, maar voor sommige gerechten te overheersend, vandaar dat ik het niet in mijn strooimelange verwerk. Experimenteer eens met een snuf munt bij doperwtjes, gestoofd in een klontje zoutloze boter met strooimelange.
Meer inspiratie nodig? Clark verwijst in haar artikel naar heerlijke andere mengsels als za’atar, garam masalam, baharat blend en vijfkruidenmix. Ook het Voedingscentrum geeft op de site veel suggesties voor eigen kruidenmengsels. Zonder zout en ook nog eens goedkoper dan in de winkel, meldt het kenniscentrum. Voorbeelden: kipkruiden, Italiaanse mix, Griekse mix, viskruiden en Aziatische kruidenmix. Die zijn ook te vinden in de boeken van Hanssen.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De Groente & Fruitbrigade groeit als kool: 800 miljoen mensen hebben honger, 30 procent van het eten wordt weggegooid
De Groente & Fruitbrigade groeit als kool. Steeds meer bedrijven doneren er hun onverkoopbare verse producten. Dat is zeer welkom, want steeds meer klanten van de voedselbanken zitten hier om te springen. -
PREMIUMOver de Tong
Liefhebber van vlees kan watertanden bij Giornale
Chef-kok Kevin Penris van restaurant Giornale snijdt het vlees zelf uit en heeft daarmee een uitstekende controle op de kwaliteit. En dat is te proeven! -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Tupperware Nederland stopt per direct met verkoop legendarische producten
Tupperware stopt vanaf 1 maart met de verkoop in Nederland. Het befaamde bedrijf in keukengerei en plasticartikelen zal ook stoppen met de Tupperwareparty's.
-
Wat Eten We Vandaag: Cranberry ginger beer mocktail
Een mocktail is een cocktail zonder alcohol. Het woord is een samenvoeging van het Engelse ‘mock’ en ‘cocktail’. Mock betekent ‘niet echt’, maar toch is alles aan dit drankje écht lekker. Voeg wat ijs toe en geniet! -
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers. -
PREMIUMKoken & eten
Wijnexpert Hamersma: Doe es gek, drink superwijn van een andere druif dan chardonnay of pinot grigio
We kennen allemaal de chardonnay en de merlot: klassiekers onder de druiven. Maar wie kent de arneis of de negra? Wijnkenner Harold Hamersma selecteert tien flessen van onbekendere druivenrassen.