Deze maaltijd is goed voor sporters en bevat één ingrediënt dat je niet verwacht
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen.
De sportschool is weer een vast onderdeel van ons leven, maar hoe eet je goed als je er stevig tegenaan gaat. Huisarts Rugter Verhoeff, die samen met chef-kok Ramon Beuk Lekker Beter schreef, leggen uit welke ingrediënten je helpen je om het maximale uit je dag te halen. Het motto: lekker koken en beter presteren.
,,Eigenlijk wilde Rutger weer peulvruchten in dit gerecht. Daar ging ik niet mee akkoord", zegt Ramon Beuk over het recept van deze week. ,,Even zoeken bracht ons bij de zoete aardappel, de koning van de koolhydraten onder de aardappels, en mais. Maar volgens Rutger waren we er toen nog niet.”
Vol verwachting
Eiwitten worden meer als bouwstof gebruikt. Pas als je lange tijd niet gegeten hebt of na heel langdurige inspanning kan het zijn dat er eiwitten worden afgebroken om het lichaam energie te geven
Wat was er mis? ,,Er ontbraken nog de nodige koolhydraten aan. Ik dook de keuken in om te kijken of er met de aanwezige ingrediënten nog iets speciaals te maken viel. Rutger begon ondertussen op te noemen wat we zouden kunnen gebruiken. Op een gegeven moment vroeg ik hem iets te herhalen. Hij keek me verbaasd aan en vroeg zich af wat ik met het laatstgenoemde wou doen. Vol verwachting voegden we het toe aan ons recept. Het werd lekker en vol koolhydraten. Gekscherend gaf hij toe dat ik de kastanjes voor hem uit het vuur had gehaald.”
Want dat was het ingrediënt dat ontbrak: kastanjes. ,,Die zijn misschien niet zo voor de hand liggend, maar een beetje variatie en spanning is de juiste beloning voor de juiste sportprestatie", aldus Beuk.
Verhoeff: ,,Koolhydraten zijn voor een duursporter de belangrijkste bron van energie. Ook vetten en in mindere mate eiwitten leveren energie, maar minder effectief dan de koolhydraten. Eiwitten worden meer als bouwstof gebruikt. Pas als je lange tijd niet gegeten hebt of na heel langdurige inspanning kan het zijn dat er eiwitten worden afgebroken om het lichaam energie te geven. Koolhydraten, vetten en eiwitten worden in kleine verbrandingsovens omgezet in energie.”
De verbrandingsovens gebruiken naast de koolhydraten en vetten in de eerste plaats ook zuurstof om energie te kunnen leveren. ,,Dit gebeurt alleen als je sport in een tempo waarin je nog normaal kunt ademhalen en bewegen. Op deze manier kun je het lang volhouden. Ga je harder sporten, dan kunnen de verbrandingsovens de verbranding van de brandstoffen (koolhydraten en vetten) niet meer aan.”
Sneller moe
Gelukkig zijn de spieren in je lichaam in staat glucose (een soort koolhydraat) zonder zuurstof om te zetten. Glucose is afkomstig uit de koolhydraten in je voeding. Als je begint te sporten, haalt je lichaam glucose uit je bloed. ,,Op een gegeven moment - en dat is per persoon verschillend - is de glucose uit je bloed opgebruikt. Dan heeft je lichaam een reservevoorraad in de vorm van glycogeen. Dat zijn koolhydraten die niet direct door je lichaam zijn gebruikt en zijn opgeslagen in de spieren en de lever. Na één à anderhalf uur raakt die voorraad gewoonlijk op. Je lichaam gaat dan vetten verbranden, maar daar is meer zuurstof voor nodig.”
Dat betekent meer energie, waardoor je sneller moe wordt, legt Verhoeff uit. ,,Om goed en lang te kunnen sporten is het nodig om een goede glycogeenvoorraad te hebben, die je kunt aanvullen met koolhydraatrijke maaltijden. Ik heb de koolhydraten aangeleverd en Ramon zijn kookkunst en fantasie.”
Duurzame aardappels met mais en kastanjes
Ingrediënten
150 g kastanjes
fijngehakt 200 g mais (uit blik)
300 g zoete aardappels
2 eetl. sojaolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook
2 theel. kerriepoeder
2 eetl. tomatenpuree
1 theel. sambal
100 ml kippenbouillon
100 g gebraden rosbief
75 g rucola
Bereiding
- Breng de kastanjes in ruim water aan de kook. Snijd de zoete aardappels in blokjes van ongeveer 2 cm, doe ze na 30 minuten in de pan met kastanjes en laat het geheel nog 15 minuten koken. Giet ze af en laat ze goed uitstomen.
- Verhit de sojaolie in een diepe koekenpan en fruit de ui en knoflook lichtbruin, voeg de mais toe en bak de korrels op laag vuur 2 minuten mee. Voeg dan de zoete aardappels, kastanjes, kerriepoeder, tomatenpuree en sambal toe en bak dit alles 1 minuut aan. Giet de kippenbouillon in de pan, zet het deksel erop en laat het groentemengsel 5 minuten zachtjes stoven.
- Verdeel het mengsel van kastanjes, aardappels en mais over de borden, bedek het met de plakken gebraden rosbief en bestrooi met de rucola.
Voedingswaarde
Energie: 1211 kcal (pp: 605,5 kcal)
Koolhydraten: 159,9 g
Eiwitten: 49,2 g
Vetten: 34,1 g (vv: 6,9 g)
Vezels: 27,1 g
Ramon Beuk schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Lekker Beter. Het doel van dit boek is mensen bewuster te laten eten en maximale te laten prestaties met de juiste voeding.
Ramon Beuk legt in deze video uit welk ingrediënt echt niet mag ontbreken in een dressing:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Een niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
PREMIUM
Eíndelijk lekker weer, steek die barbecue maar aan! Met deze tips van de professional smaakt je vlees het lekkerst
De zon is terug, de temperatuur stijgt en dus hangt er straks in veel wijken een heerlijke barbecuelucht. Dat werkt aanstekelijk. Voor BBQ-specialisten hoeft het geen goed weer te zijn om het vlees op de grill te leggen: ,,De tijd van het cremeren van een speklapje is voorbij.” -
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.