Deze supererwt lijkt sterk wapen in de strijd tegen diabetes
Koken & etenHet aantal mensen met diabetes stijgt nog steeds. Naar schatting telt ons land over dertig jaar 1,4 miljoen mensen die lijden aan deze welvaartsziekte. Een klein, rimpelig erwtje zou een mooi wapen kunnen zijn, melden Britse onderzoekers.
Delen per e-mail
Een piepklein erwtje met bijzondere kenmerken kan hoge bloedsuikerwaarden en het risico op diabetes type2 bestrijden. Als een David tegen Goliath kan de erwt - verwerkt in meel bijvoorbeeld - het probleem van overgewicht tackelen.
Deze strategie past in de gedachte dat je de bloedsuikerspiegel het best helpt verlagen als je gezondere ingrediënten in gewone voedingsmiddelen stopt. Zoals deze versie van de doodgewone erwt (Latijnse naam Pisum sativum).
De bevindingen van de wetenschappers van Imperial College London zijn gepubliceerd in Nature, een Brits wetenschappelijk tijdschrift. Het gaat om een grotere, rijpere versie van de erwt die meer zogenoemd 'resistent zetmeel’ bevat. Het lichaam heeft meer tijd nodig om dit type zetmeel af te breken. Dit soort zetmeel is ook te vinden in gekookte aardappelen die zijn afgekoeld.
Onze dagelijkse voeding verbeteren is een alternatieve strategie om een normale bloedsuikerspiegel te behouden onder de bevolking
Dit proces zorgde ervoor dat proefpersonen die een maaltijd aten met gewone erwten wel een suikerpiek kregen en de proefpersonen die de gerimpelde erwten aten niet. In de maaltijd waren de erwten verwerkt tot meel. Veelvuldige suikerpieken zijn niet goed voor het lichaam, omdat de aanmaak van insuline hierdoor wordt verstoord, wat uiteindelijk tot diabetes type2 kan leiden.
Katerina Petropoulou, de hoofdauteur van het artikel, wijst er in een bericht van de universiteit op dat ondanks alle inspanningen om mensen gezonder te laten eten het aantal mensen met diabetes blijft stijgen. ,,Onze dagelijkse voeding verbeteren is een alternatieve strategie om een normale bloedsuikerspiegel te behouden onder de bevolking. Er is veel bewijs dat een dieet met veel resistent zetmeel een positief effect heeft op het onder controle houden van het glucoseniveau en zo ook op de gevoeligheid voor diabetes type2.”
Groter en rijper
De supererwt is geen resultaat van genetische modificatie. Het is een variant die van nature voorkomt bij erwtenplanten. Ze zijn wel groter en rijper dan de gewone, die je in de vriezer van de supermarkt vindt.
Bij een serie experimenten kregen gezonde vrijwilligers een maaltijd waarin 50 gram rimpelerwten was verwerkt. Anderen kregen juist eenzelfde dosis gewone erwten. Met hulp van collega-onderzoekers van de Universiteit van Glasgow konden ze de erwten zelfs volgen in het lichaam. Op die manier zagen ze hoe het lichaam van de proefpersoon de moleculen opnam en verwerkte in zijn of haar darmen.
De erwten kun je natuurlijk ook verwerken in erwtensoep:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Koken&Eten
Deze gezonde appeltaart van de Healthy Sisters is perfect voor de donkere dagen
Healthy Sisters Najima en Rachida delen in elke video een lekker én gezond recept. In deze aflevering laten ze je zien hoe je een heerlijke healthy appeltaart maakt. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelmuffins met roomkaasglazuur
Carrot cake, heb jij het al wel eens gegeten? In plaats van een cake gaan wij voor lekkere muffins. De wortelmuffins worden afgetopt met een glazuur van roomkaas voor een heerlijk frisse smaak. Supersimpel te maken en onwijs lekker! -
Koken & eten
Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40).
-
Video
Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
Hoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt. -
Koken & eten
Deze zes vegarestaurants hebben nog geen Michelin-ster, maar verdienen er wel een
In Frankrijk heeft voor het eerst een veganistisch restaurant een Michelin-ster gekregen. Of een vegan- of vegarestaurant in Nederland dit jaar óók een ster zal krijgen? Als het aan de Vegetariërsbond ligt zijn er zeker kanshebbers. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade.