Deze Surinaamse kippensoep (met Indonesische roots) staat bekend om de smaakvolle bouillon
VideoTv-koks Job en Perry leren over de Surinaamse keuken in de videoserie SuriFood op deze site. De koks spreken in de serie met Surinaamse koks over hun allerlekkerste gerechten. Vandaag: saoto soep.
Delen per e-mail
In deze aflevering bezoeken Job en Perry een van de oudste 'warungs’ (eethuizen, red.) van Nederland: Spang Makandra, sinds 1978 een begrip in Amsterdam. Hier proeven de tv-koks een ‘hele goeie saoto soep’.
De soep, gebaseerd op kippenbouillon, wordt lang getrokken in onder andere salamblad, gember en laurierblad waardoor er veel smaak aan zit, legt Budi van Spang Makandra uit. Meer wil hij er niet over kwijt: ,,Dat is het geheim van de chef”, aldus de Surinaamse Amsterdammer. Het gerecht wordt aangevuld met ei, gebakken aardappelen, taugé en vermicelli.
Voor een echte goede saoto soep gebruik je de hele kip. ,,Daar staat de Surinaamse keuken ook wel om bekend”, vindt de manager van het Surinaamse eethuis. ,,Alles wat je kunt gebruiken, gebruik je.” De karkassen van de kip zijn de basis voor de bouillon en het kippenvlees gaat helemaal uitgeplozen de saoto soep in.
,,Rond het einde van de 19de eeuw werd saotosoep door Javaanse arbeiders naar Suriname gebracht”, vertelt Budi. De Indonesiërs kwamen naar Suriname om te werken en namen hun eetgewoontes mee. Zo werd de soep een begrip in de Surinaams-Javaanse keuken.
Wat de saoto soep van Spang Makandra zo bijzonder maakt? ,,Dat is familiegeheim”, zegt Budi. Het recept zit al generaties lang in zijn familie. ,,Meer dan veertig jaar geleden begon mijn moeder het eethuis met haar broers. Ze was altijd bezig met koken en smaken, maar schreef nooit iets op.”
Hoewel zijn moeder in 2011 overleed, zijn de recepten hierdoor niet verloren gegaan. De keuken van Spang Makandra wordt tot op de dag van vandaag bemand door mensen die vroeger met Budi’s moeder in de keuken stonden. ,,Zij zijn de enigen die weten hoe de gerechten gemaakt worden en houden dagelijks in de gaten of de smaken nog net zo zijn als vroeger.”
Benieuwd naar de soep van Spang Makandra? Hieronder vind je het recept.
Recept Saotosoep
Ingrediënten:
- kip
- salamblaadjes
- laos
- teentjes knoflook
- ui
- zout
- witte gemalen peper
- serehstengels
Bereidingswijze:
Breng de kippenbouten in een grote pan aan de kook. Snijd de laos in zessen en de knoflooktenen doormidden.
Kneus de serehstengels zodat de smaak makkelijker vrijkomt. Pel de ui en snij deze doormidden.
Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en laat de bouillon op laag vuur trekken.
Proef de soep en voeg eventueel zout en witte peper naar smaak toe. Stop de koude producten (o.a. het ei) in een kom en giet daar de bouillon overheen.
Meer over SuriFood leren? Bekijk ook de andere afleveringen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Kip uit de oven met wortel en mandarijn
Geef een frisse draai aan je kipgerecht met onze kip uit de oven met wortel en mandarijn. De regenboogwortelen en gele biet zorgen voor een kleurrijke touch. -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat. -
Koken & eten Waarom je beter geen light frisdrank drinkt als je fit wilt worden
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. In deze video geeft ze antwoord op vragen van deelnemers aan haar challenge. -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.” -
PREMIUM
Deze Brabantse snack is een alcoholbommetje: ‘Tilburgser dan dit wordt het niet’
Een kuipje van pure chocolade gevuld met Schrobbelèr, afgedekt met een topje van melkchocolade met hazelnoot. Dat is de Schrobbelèrbonbon. ,,Eerst maakten we kogeltjes zonder de hazelnootchocolade. De kuipjes werkten wat beter, dus daar zijn we op overgestapt. Sindsdien is het recept niet veranderd. Het is gewoon goed zo'', vertelt Wim Geers, van Huize Geers in Tilburg.
-
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
Koken & eten Zoek je naar een goede keukenmachine of foodprocessor? Dit zijn de uitblinkers
Keukenmachines en foodprocessors nemen je veel werk uit handen. Maar welke moet je kiezen? De Consumentenbond testte vijftien exemplaren van de twee keukenhulpen en koos de beste uit. -
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?