Deze zes vegarestaurants hebben nog geen Michelin-ster, maar verdienen er wel een
Koken & etenIn Frankrijk heeft voor het eerst een veganistisch restaurant een Michelin-ster gekregen. Of een vegan- of vegarestaurant in Nederland dit jaar óók een ster zal krijgen? Als het aan de Vegetariërsbond ligt zijn er zeker kanshebbers.
Delen per e-mail
Of Nederland vanaf dit voorjaar net als Frankrijk een vegarestaurant zal tellen met een Michelin-ster houdt het bandenconcern nog even geheim. Op 29 maart verschijnt de nieuwe culinaire gids pas. Maar zijn er wel vegan- en vegarestaurants die die eer verdienen?
,,Veelal krijgen vooral veganistische fastfoodrestaurants aandacht”, zegt Erwin Polderman van de Vegetariërsbond. Zo kun je in Amersfoort sinds kort een vegan kapsalon eten. ,,Het is tijd dat het hogere segment meer in de schijnwerpers komt te staan. Daar zijn er vooralsnog niet al te veel van.” Dit zijn de restaurants die best een Michelin-ster verdienen:
1. WAKU WAKU Utrecht
Met het LekkerVega-keurmerk voor restaurants zet de Vegetariërsbond restaurants met een bovengemiddeld aantal vegetarische opties op het menu. ,,Restaurant WAKU WAKU in Utrecht is met deze prijs gecertificeerd én is de winnaar van de VeganAwards in 2020’’, aldus Polderman. ,,Dit restaurant verdient in ieder geval een Michelin-ster.”
2. Morris & Bella Amsterdam
Bij restaurant Morris & Bella in Amsterdam spelen groenten en veganistisch de hoofdrol. De kaart is 100 procent vegan, máár op verzoek kun je bij het reserveren een vegetarisch gerechtje of een stukje vlees of vis laten maken. ,,Ook dit restaurant kreeg het LekkerVega-keurmerk ‘Goud’”, laat Polderman weten.
3. Gys Utrecht
Gys verdient ook een ster volgens de Vegetariërsbond: ,,Dat komt door hun creatieve keuken. Het is een positieve kartrekker en inspirator in deze coronatijden.” Het restaurant heeft twee vestigingen in Utrecht en is wederom gecertificeerd met het eerder genoemde keurmerk ‘Goud’.
4. Bij Albrecht Eindhoven
Dit restaurant in Eindhoven werkt met dagverse producten en streeft naar ‘zero waste’, dus geen verspilling. In dit restaurant maak je een keuze uit een 4-, of 5-gangen diner. Bij Albrecht is aangesloten bij Dutch Cuisine, de Vegetariërsbond en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.
5. De Nieuwe Winkel Nijmegen
Polderman beschrijft De Nieuwe Winkel als een restaurant met een prachtige locatie met een fantastische gastronomie, gebaseerd op planten in de achtertuin. Vegetarisch kan een onderdeel zijn van de wisselende en vaak niet gespecificeerde menukaart, maar deze kunnen geweigerd of overgeslagen worden. Te vinden in Nijmegen.
6. Restaurant Gaia Diepenveen
Dit restaurant is 100 procent vegetarisch, maar meer dan de helft hiervan is ook nog eens veganistisch. Het restaurant hoort bij het hotel in Diepenveen en serveert op hoog niveau fijne gerechten. Restaurant Gaia is door de Vegetariërsbond gecertificeerd met het LEKKER VEGA Keurmerk ‘Goud’.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Teriyaki kippenvleugels met bloemkool
Bij dit gerecht zul je gegarandeerd je vingers aflikken. Deze heerlijke teriyaki kippenvleugels worden in de oven bereid met bloemkoolroosjes. Buiten dat het een onwijs lekker gerecht is, heb je er ook nog eens weinig omkijken naar wanneer de kip in de oven zit. -
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Franse peuter stikt in stukje worst, ouders slepen vleeswarenleverancier voor rechter
De topman van vleesleverancier Herta moet maandag in het zuidwesten van Frankrijk voor de rechter verschijnen wegens de dood van een 2-jarig jochie. Hij stikte in 2014 in een stukje knakworst van het bedrijf. Dat wordt nu dood door schuld verweten ‘door kennelijk opzettelijke schending van een veiligheids- of voorzichtigheidsverplichting’, meldt de Franse nieuwszender France Info. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.
-
PREMIUMDe Pollepel Thuis
Direct naar de ‘bajes’ voor coole cocktails en de beste kipsaté van de houtskoolgrill
De Saté-man en de Dr. runnen sinds 2019 samen Calaboose, een hip eettentje annex cocktailbar in Kralingen. Met Indonesische afhaalgerechten en cocktails uit limonadeflesjes worstelen ze zich door de lockdown. Maar hun kipsaté van de houtskoolgrill is en blijft de lekkerste van Rotterdam. -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze.