Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan
VideoOf je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand, je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren.
Delen per e-mail
Een maandje niet drinken is populair. Deze maand doen meer dan 32.000 Nederlanders mee aan IkPas. Ze maken met zichzelf de afspraak 30 of 40 dagen de alcohol te laten staan. Sommige mensen koppelen het iets later in het jaar aan de vastenmaand die katholieken traditioneel in acht nemen in de periode voor Pasen. Anderen vinden het gewoon een uitdaging om hun drinkgewoonten tegen het licht te houden.
Wat begon in Engeland is in enkele jaren uitgegroeid tot een grotere beweging van mensen die het belang van stoppen en minderen inzien.
Wat zo’n maand droog staan met je lijf doet, leggen psychiater en gedragswetenschapper Arnt Schellekens en leverarts Eric Tjwa uit in de video van Universiteit van Nederland. Bekijk ‘m hierboven!
Dit artikel verscheen eerder op 1 januari 2019.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Scheveningen wordt toeristentrekker met take-away, maar wat kan er verder in de horeca?
Scheveningen wordt een toeristentrekker met take away. Door de lockdown zit er voorlopig niks anders op, dan badgasten in maart op deze manier te bedienen. Die inschatting maakt Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Den Haag. -
PREMIUMDe Pollepel Thuis
Direct naar de ‘bajes’ voor coole cocktails en de beste kipsaté van de houtskoolgrill
De Saté-man en de Dr. runnen sinds 2019 samen Calaboose, een hip eettentje annex cocktailbar in Kralingen. Met Indonesische afhaalgerechten en cocktails uit limonadeflesjes worstelen ze zich door de lockdown. Maar hun kipsaté van de houtskoolgrill is en blijft de lekkerste van Rotterdam. -
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta met kipfilet in parmaham
De combinatie van pasta en kip is altijd goed! In dit recept is de pasta heerlijk romig door de toevoeging van roomkaas. De kip heeft een lekkere twist doordat deze is gewikkeld in parmaham. Deze heerlijke pasta staat binnen no-time op tafel. -
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers. -
PREMIUMKoken & eten
Eten onderweg: ‘Naast me at iemand kippenbouten uit een mandje, dat vond ik zo leuk’
Wat aten Napoleons soldaten? En waar is een picknick meer dan een paar kleffe boterhammen? Culinair historicus Charlotte Kleyn onderzocht voor haar boek het eten van reizigers, toen en nu. Ze gluurde ook in broodtrommels. ,,Wat we eten onderweg, zegt uiteindelijk iets over een eetcultuur.’’
-
PREMIUMVoor jou getest
Dit zijn de beste biertjes uit blik
Nederlandse brouwers ontdekken blik als verpakking voor hun gerstenat. Metaalsmaak? Welnee, blik biedt grote kansen. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
PREMIUMKoken & eten
Expert proeft tien mocktails: ‘Deze ruikt naar schraal bier’
Als het warm weer is, lonken de koude drankjes. Omdat alcohol en hitte niet altijd goed samen gaan, test expert Marie Claessens tien alcoholvrije mocktails.