Drie romige ‘zuivel’ spreads getest: ‘De winnaar is het meest boterachtig’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman drie plantaardige spreads voor op brood.
Je kunt het smeren op een toastje of Turks brood, samen met wat kipfilet of partjes avocado; de mogelijkheden zijn oneindig wat romige spreads betreft. Opvallend is dat naast de zuivelvarianten, ook het aantal plantaardige creamy spreads toeneemt. Voedingsdeskundige Desirée Marsman, van de Vitaliteitsbrouwerij, snapt het wel: ,,De producten zijn doorgaans makkelijk en gezond.’’
Voor deze serie test zij drie plantaardige spreads, waaronder nieuwkomer Simply V, die bij Jumbo ligt (3,95 euro), Oatly naturel (1,99 euro) en Violife Creamy (2,82 euro). De verpakkingen ogen natuurlijk en puur. Precies wat je verwacht, en wat ze ook zijn, meent Marsman. ,,Het zijn niet hele gekunstelde producten, zoals vleesvervangers.’’
Tekst gaat door onder de foto.
Creamy
Oatly is gemaakt van haver, Simply V van amandelen en Violife met kokosolie. De eerste vraag: zijn deze varianten dan wel creamy genoeg? Qua structuur komt Oatly het meest overeen met een zuivelspread, vindt Marsman. ,,Het smeert aardig uit. Simply V is iets stroef en Violife is meer een kokosboter. Ook lekker, maar geen zuivelspread’’, vertelt Marsman.
Wie een roomkaas verwacht komt waarschijnlijk ietwat bedrogen uit. Bij Oatly proef je duidelijk haver, wat volgens Marsman ook voor een enigszins bedompte smaak zorgt. Simply V heeft een bescheiden amandelsmaak, máár Violife is anders. ,,Dat is voor mij de winnaar. Het smaakt zuivel- en boterachtig, zonder overduidelijke kokossmaak. Daarnaast maskeert het beetje zout de plantaardige smaak.’’
Vet
Als Marsman moet kiezen, wint Oatly qua gezondheid. Die bevat het minst verzadigd vet, minder dan een echte zuivelspread. Simply V is vergelijkbaar met het echt werk, en Violife bevat zelfs meer. ,,Bij plantaardige producten eet je normaal gesproken meer onverzadigde vetten, in plaats van verzadigd. Dat gaat hier dus niet op.’’
Al met al zijn ze alle drie verantwoord te noemen. Violife bevat het meeste vet en zout, maar als je een niet al te dik laagje op je brood smeert is dat te verwaarlozen, vindt Marsman. Bovendien moet het ook lekker zijn.
Oordeel
Dat er meer plantaardige varianten komen van de klassiekers, vindt Marsman een goede zaak. ,,Uit onderzoeken blijkt dat het beperken van dierlijke producten, en het eten van meer plantaardig voedsel gezond positieve effecten kan hebben.’’ Voor je lijf, want je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten, volgens het Voedingscentrum - én het milieu.
,,Eet je ’s ochtends yoghurt, ’s middags brood met zuivelspread en/of vleeswaren en ’s avonds vlees of gevogelte?’’, vraagt Marsman. Die mensen kunnen zich aangesproken voelen om een maaltijd af en toe in te vullen met een plantaardig alternatief, meent zij.
Inspiratie nodig voor Koken&eten? Bekijk hieronder de nieuwste video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Wat Eten We Vandaag: Varkenshaas-traybake met spek, champignons en aardappel
Deze overheerlijke traybake bestaat uit varkenshaas in knapperig spek en geroosterde aardappeltjes en groenten. In de tijd dat de schaal in de oven staat, heb je alle tijd om je keuken op te ruimen, zodat je na het eten lekker op de bank kunt ploffen. -
PREMIUM
Professor: ‘Ongezonde voeding op lange termijn zeer schadelijk voor gezondheid’
Kinderen kun je maar het beste al jong goede eetgewoonten aanleren, vindt hoogleraar kindergeneeskunde Inge Gies. In haar werk ziet ze wat de gevolgen zijn van belabberde eetgewoonten. -
met video
Kort geding over restvlees aangehouden: Foodwatch moet met de Staat om de tafel
Er wordt te weinig toezicht gehouden op separatorvlees, het restvlees dat van de karkassen van dieren wordt gespoten. Voedselwaakhond Foodwatch, die vandaag een kort geding had aangespannen, moet van de rechtbank met de Nederlandse Staat in gesprek over de controle op en het gebruik van separatorvlees. -
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk.
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Koken & Eten
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe melk: ‘Ga niet eerst een ommetje maken’
Een bezoekje brengen aan de boer in plaats van de supermarkt. Een toenemend aantal mensen kiezen ervoor om hun melk zo vers mogelijk te halen. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Maar of rauwe melk ook echt gezonder is, is onduidelijk. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.