Er komen misschien wel tot de helft minder wortelen uit de volle grond bij akkerbouwers.
Volledig scherm
Er komen misschien wel tot de helft minder wortelen uit de volle grond bij akkerbouwers. © ANP

Droge zomer zorgt voor minder wortel, prei en sperziebonen

Consumenten die de komende maanden verse Nederlandse groenten willen kopen als wortels, sperziebonen, spinazie en prei, dreigen mis te grijpen. Door de extreme droogte afgelopen zomer valt de oogst dusdanig tegen, dat de groentenschappen in de supermarkt weleens regelmatig leeg kunnen blijven.

Dat verwacht Bert Sloetjes van boerenorganisatie LTO West-Achterhoek. ,,Eigenlijk hebben alle gewassen te lijden gehad onder de droogte en hitte. Er komt veel minder oogst van het land: een kwart minder aardappelen en misschien wel tot de helft minder wortels en bonen’’, zegt de akkerbouwer, die in het Achterhoekse Halle op 430 hectare groente en aardappelen verbouwt.

Volgens Sloetjes worden alle groenten ook een stuk duurder. ,,Er is minder opbrengst en door het besproeien zijn er meer kosten. Al met al drijft dat de prijs flink op.’’

Tekort aan broccoli

Maar het gaat niet alleen in Nederland slecht. Waar het hier vooral treurig gesteld is met zogeheten vollegrondsgroente als spinazie, wortelen en erwten, wordt in Duitsland een tekort aan broccoli gemeld. En ook elders in Europa zijn de problemen groot. Profel, de Europese brancheorganisatie van groente- en fruitverwerkers, rept zelfs over 'de slechtste zomer in veertig jaar'.

Zo is de helft minder uien van de Europese velden gekomen dan normaal en is ook de bonen- en spinazieoogst gehalveerd. Van groenten die later worden geoogst zoals prei en spruiten komen ook tientallen procenten minder van het land, is de verwachting. Behalve voor hogere prijzen zorgt dit volgens Profel ook voor aanvoerproblemen richting winkels en groentehandelaren. 

Van groenten die later worden geoogst zoals spruiten komt ook tientallen procenten minder van het land, is de verwachting.
Volledig scherm
Van groenten die later worden geoogst zoals spruiten komt ook tientallen procenten minder van het land, is de verwachting. © ANP

De Velpse supermarktketen Coop gaat mede daarom flexibeler om met groenten die wat kleiner zijn of een iets andere kleur hebben. Woordvoerder Yvonne van Asselt:  ,,Wij snappen het grote probleem voor de markt. Door de droogte zijn de vormen van groenten en fruit dit jaar soms iets anders. Daarnaast wil de consument gevulde schappen.’’

'Te veel schade'

Quote

Er is afgelopen zomer al te veel schade aangericht.

Bert Sloetjes, Akkerbouwer

Desondanks blijft akkerbouwer Sloetjes somber. Volgens hem kan niets de oogst dit jaar nog redden, ook niet als het vanaf nu geregeld regent. ,,Daarvoor is afgelopen zomer al te veel schade aangericht.’’

Want ondanks de regen van afgelopen maand heerst in heel Nederland nog steeds een fors neerslagtekort. Maar melkveehouder Mark Ormel uit De Heurne, bij Aalten, ziet het positief in. ,,De regen heeft absoluut geholpen, het meeste gras is weer groen in plaats van bruin’’, zegt hij. Wel constateert de voorzitter van LTO Oost-Achterhoek dat hij en collegaboeren van sommige maispercelen slechts de helft oogsten van wat normaal is.