Volledig scherm
© Shutterstock

Eieren spelen vaak tweede viool in hun eigen salade

Voor jou getestGoede eiersalades zijn een aanwinst voor elk paasbuffet. Maar moet je kiezen voor het spul uit de supermarkt als ze in een handomdraai zelf zijn te maken? Ons panel proeft voor.

Er zijn van die producten die je zo kinderlijk eenvoudig zelf kunt maken, dat het verwonderlijk is dat de supermarkt er vol mee ligt. Zo ook eiersalade, in tientallen varianten te koop bij de vaderlandse grootgrutters. Misschien wel omdat het spul zich gemakkelijk laat combineren met tal van andere etenswaren; op een croissant of cracker, in een gevulde tomaat of witlofschuitje, met bacon, bosui of brie. Tel daar de paasgele kleur bij op en het moge duidelijk zijn dat er dit weekend weer vele kant-en-klare eiersalades in de boodschappenmandjes zullen ploffen.

Volledig scherm
© Jean-Pierre Jans

Om zelf eiersalade te maken heb je genoeg aan wat hardgekookte eieren, mayonaise, verse bieslook en een snuf peper en zout.

De kuipjes in de supermarkt zeulen daarentegen nog een karrenvracht aan ingrediënten met zich mee, concludeerde ook de Consumentenbond onlangs in zijn nieuwste gids. In deze proeverij spannen Johma en Vitakrone (Lidl) de kroon: meer dan 35 bestanddelen zijn in de ketel gegooid. Dat een bederfelijk product als eiersalade enige conserveermiddelen en kleurstoffen behoeft om in het schap niet razendsnel bruin te kleuren, is logisch. Maar smaakversterkers als mononatriumglutamaat, verdikkingsmiddelen als xanthaangom en zuurteregelaars als natriumlactaat zijn louter noodzakelijk voor een potje ingrediëntenbingo aan het paasontbijt.

Ook de toevoeging van water is volgens de Consumentenbond reden om nattigheid te voelen. Dikke kans dat er geen gebruik is gemaakt van echte mayonaise, maar een uitgeklede ‘basissaus’.

Is al dat geknutsel ook de doodsteek voor de smaak? We keuren acht eiersalades uit de supermarkt in een blinde proeverij met drie professionele smaakmakers. Charlotte Kleyn en Tamara Vojtechovsky maakten tijdens hun masterstudie voedingshistorie in Brussel al kennis met een keur aan op mayonaise gebaseerde sauzen. En ook Jonneke de Zeeuw proefde in haar culinaire ontdekkingstocht voor Volkskrant.nl gerechten uit alle windstreken.

Toch hebben ook doorgewinterde fijnproevers hun grenzen, zo blijkt uit de uitspraken die al snel hoorbaar zijn in het proeflokaal. ,,Ik heb het er moeilijk mee, hoor jongens’’, roept de één. ,,Nu ik jouw gezicht zie, durf ik zelf geen hap meer te nemen’’, zegt de ander. ,,Dit is geen proeverij, maar een beproeving’’, concludeert de volgende. ,,Ik krijg ineens een idee wat Baudet bedoelde met de brokstukken van onze samenleving.”

De jury
Charlotte Kleyn (25): Culinair historica, heeft een receptenrubriek in Het Parool en is coauteur van het boek Luilekkerland.
Jonneke de Zeeuw (31): Alias Mooncake. Ontdekt culinaire pareltjes voor onder meer Volkskrant video’s. Is verkozen tot foodblogger van het jaar.
Tamara Vojtechovsky (31): Volgde de koksopleiding en studeerde voedselgeschiedenis. Organiseert historische culitours met spijspad.nl.

Weeïg

Hoewel er wel degelijk onderlinge verschillen zijn, kampt het gros van de salades volgens het panel met dezelfde mankementen. Allereerst spelen de eieren duidelijk tweede viool; qua smaak en mondgevoel worden ze totaal overschaduwd door de (surrogaat)mayo.

Dat de stukjes eiwit veelal zo lang zijn doorgekookt dat ze nogal rubberig op de tong liggen, maakt het er niet beter op. Flink wat zwarte peper (of blokjes augurk) zou een fijne tegenhanger kunnen zijn in dat weeïge, zelfs zalvige geheel. Maar in de meeste kuipjes geven de specerijen totaal niet thuis.

Ook de snippertjes bieslook zijn puur voor de bühne; qua smaak zijn ze immers veel te oud om iets van frisheid toe te voegen. Alleen Johma en Albert Heijn weten zich met hun meer gebalanceerde mengsels uit het moeras te ontworstelen.

De uitslag

Johma
Vier sterren
Prijs: €1,99 per 175g
Qua smaak het best in balans, onder meer dankzij een brutaal zuurtje. Ook het mondgevoel is niet verkeerd, al zijn de eierstukjes wat klein en te hard doorgekookt.

Albert Heijn
Vier sterren
Prijs: €2,25 per 175g
Veel grote stukken eiwit, en ook niet zo doodgekookt als het gros van de concurrenten. Zacht van smaak, niet uitgesproken zoet of zuur.

Ekoplaza, Your Organic Nature
Drie sterren
Prijs: €4,19 per 175g
Biologische eiersalade met een kerriegele kleur en ook een smaak waarin specerijen het voortouw nemen. Gul qua bieslook, al blijft dat puur voor het oog.

Plus
Drie sterren
Prijs: €1,94 per 175g
Kampt te veel met de euvels van een typische dertien-in-een-dozijn- salade uit de fabriek: rubberig eiwit, overdaad aan zoet en weeïg in de mond. Mist pit en een zuurtje.

Jumbo
Twee sterren
Prijs: €2,24 per 175g
Zou qua kleur zo door kunnen voor een zalmsalade. Vlak van smaak en te vloeibaar van structuur. Wel grote stukjes aardig gekookt ei en veel bieslooksnippers.

Aldi
Twee sterren
Prijs: €0,78 per 175g
Hulde voor de drie-sterreneieren (volgens Beter Leven keurmerk). Helaas vreselijk zalvig, een geur van augurkennat en een smaak die qua zoet en zuur uit de bocht vliegt.

Lidl, Vitakrone
Twee sterren
Prijs: €0,79 per 175g
Een stopverfstructuur waarin je lepel rechtop blijft staan. Blijft ook in de mond onprettig plakken. Verder veel te zoet, korrelig en met taaie stukjes eiwit.

Coop
Twee sterren
Prijs: €1,94 per 175g
Riekt naar karnemelk die te lang in de zon heeft gestaan. Slaat ook qua smaak de plank mis; zuur, uiachtig en zelfs zwavelig. Wederom ei als rubber.

Recept
Zo maak je zelf eiersalade:
Meng kleine stukjes hardgekookt ei met mayonaise. Voeg mosterd, bieslook, zout en peper toe en eventueel kerrie- of paprikapoeder. In plaats van zout kun je gedroogde kruiden als selderij, peterselie en lavas gebruiken.

Wil je ook de mayonaise zelf maken, neem dan 2 eidooiers, 200 ml plantaardige olie en 1 eet-lepel mosterd en meng alles met een staafmixer. Gebruik je een garde, doe dan alleen de eidooiers en de mosterd in de mengbeker en voeg de olie al kloppend toe. Voeg aan het eind een paar druppels citroensap of azijn toe voor een frissere smaak.

Bron: Consumentenbond.