Ellen voedt zelf haar vleesbiggen op en het moment van slacht nadert
videoVarkens zien we nooit, behalve dan hun neuzen, die uit de transportvrachtwagen steken. We eten ze des te meer. De varkenssector ligt steeds meer onder vuur. Omdat onze verslaggeefster Ellen Willems wil weten wat ze echt eet, is ze sinds een half jaar varkenshouder. Het moment van slacht komt dichterbij. Hieronder haar verhaal.
Delen per e-mail
Ze krijgen een stroomstoot door hun kop. Als ze buiten bewustzijn zijn, steken ze de slagader in de hals door en bloeden ze leeg. Het is zoals het is. Iedereen die het vraagt, vertel ik dit verhaal. ‘Dus ze lijden niet?’ Dat, heel eerlijk, weet ik eigenlijk niet zeker.
Eind mei is het, als ik de eerste big in mijn armen gedrukt krijg. Ze is rossig, wat beduusd van de rit in de transportwagen van de geboorteplaats Herwen naar Doetinchem en ze heeft haar ontbijt uitgekotst. Maar verder zijn de drie borgjes en het zeugje uitermate relaxed. Gaat goed komen‘’, roept de boer uit het raam als hij weg rijdt. Het voelt niet alsof ik er klaar voor ben.
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Volgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen. -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
Gember is zeer geschikt voor thuisteelt
Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer. -
PREMIUM
Ilona proeft Ilona proeft voor het eerst kaas: ‘Brie verandert in je mond in smurrie’
Ilona Braat (21) lust weinig. Tijd voor verandering, vindt ze. Aan de hand van adviezen van smaakdeskundige Bob Cramwinckel probeert ze al die dingen die ze voorheen altijd liet staan. In deze eerste aflevering proeft ze voor het eerst in haar leven een plakje kaas. Ja, écht waar. -
Wat Eten We Vandaag: Rollade met kruiden en knoflook
Door er inkepingen in te maken, trekt de smaak van de rozemarijn, tijm en knoflook goed in het vlees. Ziet er nog leuk uit ook. Rollade over? Snijd ’m flinterdun en eet de volgende dag op brood.
-
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt. -
Italiaanse politicus Salvini stopt met eten van Nutella: niet Italiaans genoeg
Matteo Salvini stopt met het eten van Nutella. De leider van de rechtse Italiaanse partij Lega vindt het product niet Italiaans genoeg. Hij zegt dat hij alleen nog maar brood met salami en sardientjes eet.