Volledig scherm
Met een taalgrapje probeert Vlam jonge mensen aan te zetten tot het eten van groenten. © Vlam

‘Groentes zijn de nieuwe sneakers’: zo promoot Vlaanderen gezonde voeding

Koken & etenGroentes zijn de nieuwe sneakers: je moet er een levensstijl van maken. Met die gedachte wordt het eten van groenten sinds kort aan de man gebracht bij millenials in Vlaanderen. De Belgen eten namelijk bijna allemaal minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Sneakers passen in elke levensstijl, vindt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Net als groente. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten voor volwassenen is 300 gram groenten per dag, maar 97 procent van de jongvolwassenen tussen 18 en 39 jaar haalt die richtlijn niet.

,,Het probleem ontstaat wanneer jongeren alleen gaan wonen, zelf naar de winkel gaan en na een lange werkdag ook nog eens zelf koken. In die periode ontwikkelen ze hun eigen voedingspatroon. En dat blijkt te weinig groenten te bevatten’’, meldt VLAM.

Met tips en filmpjes op sociale media wil het VLAM jonge mensen inspireren om meer groenten te eten en gezonde recepten te gebruiken. Zo wordt er getoond hoe je toch gezond kan koken met een magnetron of hoe je met bloemkool pizza kan maken. De video's moeten ook een antwoord bieden op verschillende drempels die millennials zouden tegenhouden om vaker te kiezen voor groenten. Het gaat daarbij onder meer om tijdsgebrek, weinig culinaire inspiratie en gebrek aan kennis over groenten.

,,We gaan jongeren niet vertellen dat ze meer groenten moeten eten of dat ze gezonder moeten leven. Laten we hun to-dolijst niet nog langer maken’’, zegt Thaïs Mees, projectcoördinator Groenten en Fruit bij VLAM. ,,We tonen dat koken met groenten niet veel tijd in beslag hoeft te nemen, dat er simpele trucjes bestaan om het allemaal wat sneller te laten gaan.’’

Overigens doen Nederlandse millennials het niet veel beter dan de Zuiderburen. Mannen tussen de 19 en 30 jaar eten gemiddeld ongeveer 142 gram groente per dag, vrouwen 126 gram per dag. 

Hoe smaakt het eten op Mars eigenlijk? Dat legt ecoloog Wamelink van de Wageningen Universiteit uit in deze video: