Volledig scherm
© Shutterstock

Grote zoektocht naar rundvlees met poepbacterie

In Nederland is een grote zoektocht begonnen naar 8.000 kilo rundvlees dat is besmet met de poepbacterie STEC. Een deel van het vlees is getraceerd, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sluit niet uit dat er meer terugroepacties komen, bijvoorbeeld van filet americain.

De afgelopen dagen hebben de supermarkten Spar, Coop, Emté, MCD en Boon's Markt vlees teruggeroepen. Het gaat in de meeste gevallen om rundergehakt. Bij Emté gaat het om producten waarin rundvlees is verwerkt, zoals rosbief, biefstuk, runderlappen, rundersteaks en allerlei soorten gehakt. Poiesz heeft vandaag als zesde supermarkt rundergehakt uit de handel gehaald. ,,Het is nog niet duidelijk of al het besmette vlees al uit de supermarkten is, zoals tartaar en filet americain'', aldus NVWA-woordvoerder Rob Hageman. 

Volgens de site van de Europese Commissie waarop voedingswaarschuwingen zijn vermeld, is er sprake van een 'ernstig' risico. Het vlees is ook naar andere EU-landen vervoerd. 

Besmetting

De naam van het bedrijf waar de besmetting is begonnen, deelt de NVWA nog niet. Deze uitsnijderij - waar geslacht vee in stukken wordt verdeeld voor verdere verwerking - moet 'in alle rust' op zoek gaan naar de vleesverwerkers die het besmette vlees hebben ontvangen, aldus Hageman. Het vlees is via België Nederland binnengekomen, aldus Hageman. Tussen de slacht en het pakje gehakt voor de consument zitten diverse gespecialiseerde bedrijven zoals de uitsnijderij en verpakkingsondernemingen. 

Quote

Zodra bij een keuring een besmetting aan het licht komt, moeten de supers het vlees terughalen

Rob Hageman, NVWA

In het vlees is de STEC-bacterie, oftewel shiga toxine producerende E. coli, aangetroffen. Shiga toxine is volgens de RIVM een gifstof die door de bacterie wordt gemaakt en schade veroorzaakt aan de cellen in de darmwand. De diarree die dat tot gevolg heeft duurt een paar dagen. Vooral ouderen, kinderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen ernstiger klachten krijgen. NVWA heeft nog geen signalen gekregen over ziektegevallen. 

De keuring van het vlees gebeurt voorafgaand aan de verzending in de winkels, aldus Hageman. ,,Maar de supermarkten willen het vlees zo snel en zo vers mogelijk in de schappen. Zodra bij een keuring een besmetting aan het licht komt, moeten de supers het vlees terughalen.'' 

Zo'n besmetting kan ontstaan als een koe wentelt in de wei of de stal in de uitwerpselen en de bacteriën meedraag op de huid. Als door de huid wordt gesneden na de slacht, kan het vlees een enkele keer besmet worden. Ook kan tijdens de slacht een darm worden geraakt. Als de poep zichtbaar is, wordt het vlees direct in de slachterij afgekeurd. ,,Maar het kan ook onzichtbaar vocht uit de darmen zijn'', aldus Hageman. 

Volledig scherm
© Shutterstock

De bacterie wordt onschadelijk gemaakt door verhitting van het vlees. Toch wordt klanten die het vlees hebben gekocht aangeraden het niet te eten. Kruisbesmetting in de keuken is te voorkomen door bijvoorbeeld de snijplank waarop het rauwe vlees lag niet te gebruiken voor het snijden van de sla. Juist omdat nog niet duidelijk is of er nog meer besmet vlees in de winkels ligt, adviseert de NVWA het vlees goed door te bakken. Hageman: ,,Even geen rosé hamburger maken dus.'' 

Consumenten die willen weten of het vlees dat zij net hebben gekocht mogelijk besmet is, kunnen de lijst van waarschuwingsberichten van de NVWA raadplegen. 

 Emté laat weten dat er geen ziektegevallen bekend zijn bij de supermarktketen. ,,Het vlees van de betreffende partij is op vrijdag 27 april uit de 19 betreffende winkels gehaald. Al het vlees wat vanaf 28 april in onze winkels ligt is veilig'', meldt Wilco Jansen van moederbedrijf Sligro. ,,De terugroepactie is door ons uit voorzorg uitgevoerd, als reactie op informatie door onze leverancier dat een door hem geleverde partij mogelijk besmet zou kunnen zijn met STEC-bacterie. Dat is bij EMTÉ echter niet aangetoond.''

De kosten van de terugroepactie zijn volgens Jansen nog niet bekend. ,,Deze kosten worden, zoals altijd, uiteindelijk verhaald op de partij in de keten waar het mogelijke probleem ontstaan is.''

Spar laat weten dat het vlees dat nu in de winkel ligt, veilig is. De supermarktondernemers zijn afgelopen vrijdag geïnformeerd over de gehakt die teruggeroepen moesten worden. ,,Het huidige vlees, inclusief het mager rundergehakt in onze winkels, komt uit een andere bron'', meldt de woordvoerder van de supermarktketen. ,,Analyseresultaten tonen aan dat deze voldoen aan de bacteriologische normen en geldende wettelijke eisen.'' De grondstoffen en eindproducten worden volgens de woordvoerder zowel door de verschillende leveranciers als de vleesproducent regelmatig getest zoals de wet voorschrijft.