Volledig scherm
Sportarts Hans van Kuijk (links) en huisarts Norbert van den Hurk (rechts) bedachten het project GezondDorp in Leende. Ze schreven er een boek over. Project-deelneemster Sanne van der Zanden schreef er ook aan mee. © FotoMeulenhof

Heel dorp gaat gezonder leven, nu is heel Nederland aan de beurt

Het dorp Leende (Noord-Brabant) schreef geschiedenis door met zowat het halve dorp een gezonde leefstijl met minder koolhydraten en meer bewegen te omarmen. Nu hebben de artsen achter het Leendse initiatief er een boek over geschreven. Een handleiding voor een gezonder leven. De ambitie spreekt uit de titel: Van GezondDorp naar GezondLand

Volledig scherm
De omslag van het boek © GezondDorp Leende

Oh ja, zeker werden ze in het dorp veel aangesproken op hun plan. ,,Vooral in het begin", zegt sportarts Hans van Kuijk lachend, ,,dan liep ik door de supermarkt, zag ik links en rechts mensen in mijn karretje spieken om te zien wat ik had. Of ze stonden voor een rek te twijfelen en vroegen mij advies wat te kiezen. En het kwam ook wel voor dat iemand mij zag binnen komen en dan snel dingen uit zijn karretje weer ging terugleggen.”

Maar tegenwoordig kunnen Van Kuijk en lokaal huisarts Norbert van den Hurk zich tamelijk rustig door Leende begeven. Het dorp is inmiddels bekend met de GezondDorp-missie van de twee. Een groot aantal Leendenaren heeft die ook omarmd, brengt die in de praktijk en vaart daar wel bij. Die bekendheid zal alleen maar toenemen. Voor alle mensen in Leende en waar dan ook in het land, is vanaf zondag 19 mei het boek: Van GezondDorp naar GezondLand te koop (voor 20 euro via alle boekhandels en op gezonddorp.nl). Het is een handleiding voor een gezonder leven. Zo aangenaam van vormgeving en taalgebruik en met recepten van gerechten die er zo smakelijk uitzien dat aansluiten bij ‘de beweging’ een aantrekkelijke optie wordt. 

Aangenaam

Het is ook aangenaam om gezond te leven, zeggen Van den Hurk en Van Kuijk. En uiteindelijk helemaal niet moeilijk. Dat komt ook doordat het concept zo eenvoudig is. Norbert van den Hurk: ,,Het belangrijkste: eet onbewerkte voeding en beweeg voldoende. Dus geen potjes, pakjes en zakjes. En ook geen fabrieksbrood. En stink dus niet in die wervende verpakkingen van zogenaamd gezonde producten zoals cornflakes of zo: in de regel is het zo dat hoe meer gezondheidsclaims er op een verpakking staan, hoe dubieuzer". 

Net als minstens  250 dorpsgenoten houden de twee artsen zich netjes aan hun eigen richtlijnen. Ze mijden koolhydraten maar eten juist wel voedingsvetten. Ze voelen zich goed. Dat geldt ook voor Sanne van der Zanden, GezondDorper van het eerste uur en mede-schrijver aan het boek. ,,Tuurlijk zijn er mensen die afvallen van dit dieet. Maar die hadden dan ook overgewicht. Afvallen is niet per se het doel. Het doel is je goed voelen en vitaal oud worden. Nee, ik heb niet het gevoel dat ik dingen niet meer mág eten. Sommige dingen wíl ik niet meer eten. Trouwens, ik ben door dit project lekkerder gaan koken”.

Assortiment aangepast

Toen de twee artsen in 2016 met hun project GezondDorp begonnen, hoopten ze een groepje dorpsgenoten enthousiast te maken. Maar dat groepje werd een groep. Ondernemers haakten aan. De Plus-supermarkt paste zijn assortiment aan. Ook Leendenaren die officieel niet meedoen aan het project, eten veel bewuster, zo merkte de eigenaar van de super. Hij zag bijvoorbeeld de verkoop van Griekse yoghurt, roomboter en slagroom (mag allemaal!) flink stijgen en hij verkoopt tegenwoordig ook amandelmeel en psylliumvezels. 

Alles bij elkaar kan het project van Leendenaren Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk gerust geslaagd genoemd worden. Geen wonder dus dat ze het GezondDorp-concept willen ‘exporteren’ naar andere dorpen.  Een enthousiaste huisarts is een goed startpunt, zeggen ze. En de aanschaf van het boek natuurlijk.  

‘Het kostte me wel een compleet nieuwe garderobe’

Volledig scherm
Een van de gerechten uit het boek © GezondDorp

Ontbijten met een groen omeletje? Roereitje met garnalen? Of toch liever pannekoekjes met blauwe besjes? En dan voor de lunch courgettebrood met noten of de rucola met gerookte zalm? Als hoofdgerecht de spruitjes met kastanjechampignons en gebakken spekreepjes. Hoewel.... de kruidige kipcurry met wokgroenten lijkt ook niet te versmaden... 

Ongeveer de helft van het boek Van GezondDorp  naar GezondLand is ingeruimd voor recepten. Lekkere, verrassende,  niet moeilijk te maken recepten die gezond zijn en waar je niet dik van wordt. Te mooi om waar te zijn? Nee, toch niet. Ook de wetenschappelijke onderbouwing van het eten volgens het ‘Linds dieet’ staat in het boek. Evenals de resultaten van het project Leende GezondDorp. Een aantal deelnemers vertelt in het boek over hun ervaringen. Afvallen is niet het hoofddoel. Dat is gezond en vitaal leven. Maar afvallen kan wel een gevolg zijn. Zoals bijvoorbeeld bij Leendenaar Rik Staals. Maar liefst 41 kilo verloor hij, vertelt hij in het boek. ,,Het kostte me een compleet nieuwe garderobe, maar ik wil nooit meer terug. Ik sta nu veel makkelijker in het leven". 

Zondag 19 mei is in Leede de tweede gratis toegankelijke, jaarlijkse GezondDorp Belevingsmarkt. Van 10 tot 16 uur in en bij motel Jagershorst (bij de A2-afrit Leende). Er is informatie te krijgen, er zijn producten te koop, workshops te volgen, (voedings)adviezen te krijgen, hapjes te proeven en terrasjes te pikken. Alles in het teken van een gezonde leefstijl met weinig koolhydraten en gezonde vetten natuurlijk. 

Volledig scherm
Voedingslijst © GezondDorp