Kinderen op een peuteropvang in Nederland
Volledig scherm
Kinderen op een peuteropvang in Nederland © ANP

Helft multivitamines bevat te hoge of te lage dosis: ‘Dit moet echt anders’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat te weinig vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die 37 multivitamines voor kinderen tot 4 jaar onder de loep nam. Bij een drietal van de onderzochte producten kwam daarnaast een ‘onaanvaardbaar’ hoge dosis vitamine A aan het licht. De bond dringt aan op verandering.

Via eten en zonlicht krijgt een mens vitamine D binnen, maar dat is voor jonge kinderen niet genoeg. Zij moeten dagelijks zo'n tien microgram vitamine D extra binnenkrijgen om sterke botten en tanden te ontwikkelen.

De Consumentenbond onderzocht verschillende soorten multivitamines die in de vorm van tabletten en vloeistoffen ingenomen worden. De bond kwam tot de conclusie dat veel van de producten minder vitamine D bevatten dan aanbevolen. In andere gevallen is juist sprake van te veel vitamines en mineralen.

Zo bevatten enkele multivitamines een dosering vitamine A die hoger ligt dan de door de Europese toezichthouder vastgestelde aanvaardbare bovengrens. Het langdurig binnenkrijgen van een te hoge dosis vitamine A kan voor vergiftiging zorgen. Die kan onder meer hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid tot gevolg hebben.

Quote

Het wordt hoog tijd dat producten bedoeld voor kinderen ook voedingsad­vie­zen voor kinderen vermelden

Sandra Molenaar

Consumentenbond wil verandering

De directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar, heeft dan ook een duidelijke boodschap voor producenten van multivitamines. ,,We roepen fabrikanten dringend op zorgvuldiger te zijn in het samenstellen van multivitamines voor deze jonge doelgroep.’’

Volgens Molenaar moet er ook een einde gemaakt worden aan de verwarrende etiketten op de multivitamines. Daar moet verplicht de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen op staan, maar kinderen hebben doorgaans een stuk minder nodig.

,,Dat moet echt anders’’, aldus Molenaar. ,,Vijf jaar geleden hebben we dit al aangekaart bij het ministerie, maar helaas is er nog niets veranderd op het etiket. Het wordt hoog tijd dat producten bedoeld voor kinderen ook de voedingsadviezen voor kinderen vermelden.’’