Volledig scherm
Stoofvlees met Jackfruit! © Fairtrade Original

Het lekkerste stoofvlees zonder vlees: het kan met Jackfruit!

Fairtrade Original (PARTNERBIJDRAGE)Sinds dit jaar vind je het nieuwste alternatief voor vlees in jouw supermarkt: jackfruit van Fairtrade Original! Met deze vrucht uit Thailand vervang je moeiteloos het vlees in jouw favoriete vleesgerecht. Jackfruit heeft de perfecte structuur en bite voor het maken van vegetarisch stoofvlees, zodat je niks hoeft te missen.

Zo maak je stoofvlees zonder vlees

In Nederland stoven we al eeuwen vlees, en nu ook jackfruit! Deze vegetarische variant van het klassieke Hollands stoofpotje is het ideale gerecht op een regenachtige avond. Wist je dat het bij stoven belangrijk is, dat het gerecht in de pan nét niet gaat koken? Op die manier zorg je ervoor dat alle smaken goed met elkaar mengen. Zo maak je een klassiek Hollands stoofpotje met jackfruit:

INGREDIËNTEN:

• 1 blik jackfruit van Fairtrade Original
• 4 sjalotjes
• ½ winterwortel
• 2 stengels bleekselderij
• 400 ml groentebouillon
• 100 ml balsamicoazijn
• 5 el appelstroop
• 2 plakken ontbijtkoek
• 2 laurierblaadjes
• 2 kruidnagels
• 5 takjes tijm
• 1 takje rozemarijn
• 1 kaneelstokje
• 2 el olijfolie
• zout en peper

BEREIDINGSWIJZE:

Volledig scherm
Jackfruit © Fairtrade Original

1. Spoel de stukjes jackfruit in een vergiet goed af. Dep, droog en snijd in grove stukken. Snijd de sjalotten in ringen, en de wortel en bleekselderij in plakjes. Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de sjalotjes met de wortel en bleekselderij zacht aan. Doe het jackfruit erbij en zet dat even mee aan. Voeg de azijn toe, en laat dit tot de helft inkoken.

2. Doe vervolgens de bouillon erbij, samen met de laurier, kruidnagel, rozemarijn en het kaneelstokje, en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de stoof op heel laag vuur zachtjes pruttelen, tot de helft van het vocht is ingekookt. Dit duurt ongeveer een half uur.

3. Verwijder de kruiden en roer de appelstroop door de saus, tot alles is opgelost. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan. Roer net zolang tot deze uit elkaar is gevallen en de saus gaat binden. Wanneer het jackfruit nog niet helemaal uit elkaar gevallen is, kun je het met twee vorken iets uit elkaar trekken.

TIP: Serveer het stoofpotje met aardappelpuree en rodekool. Ook lekker met stoofpeertjes en verse frieten!

Wat is jackfruit?

Volledig scherm
Je koopt Fairtrade Original Young Jackfruit in blik bij jouw Albert Heijn in het schap bij de peulvruchten of online via ah.nl © Fairtrade Original

Jackfruit is een Aziatische vrucht en kun je op twee manieren eten: rijp en geel, of jong en groen. Het jonge jackfruit is ideaal om mee te koken, omdat het neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt gemakkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En het heeft direct een vlezige structuur. Net echt! Dat zorgt ervoor dat hij de ideale gangmaker is op het menu van iedereen, die van lekker en makkelijk eten houdt.

Jackfruit in blik van Fairtrade Original komt uit Thailand. De boeren die het verbouwen, maken deel uit van de Fairtrade-gecertificeerde groep ‘Fairtrade Pineapple Growers Group’. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die al sinds 2007 fairtrade ananas en mango voor Fairtrade Original verbouwen. De helft van deze boeren verbouwt daarnaast ook jackfruit. Door het aan Fairtrade Original te leveren, ontvangen zij bovenop de marktprijs een extra Fairtrade-premie van vijftien procent. Daarnaast kunnen de boeren hun risico’s beter spreiden met deze nieuwe toevoeging aan het assortiment, mocht bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken.

Meer weten over jackfruit? We leggen het je uit in deze animatie van vrucht tot vlees: 

Wat maak ik nog meer met jackfruit?

Naast stoofvlees maak je ook Mexicaanse Nacho’s, Indonesische Rendang, Vietnamese Bao Buns of een vegetarisch broodje Pulled Pork net zo lekker (of nóg lekkerder) met jackfruit. Wil je zelf de smaak, textuur en eindeloze mogelijkheden van jackfruit ontdekken? Ontdek meer recepten & jackfruit inspiratie op jackfruit.nl