Kip op de BBQ? Maak eens één van deze heerlijke variaties
Deze zomer staat de BBQ roodgloeiend. Barbecue-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt met één hoofdingrediënt. In de eerste aflevering gaat hij aan de slag met kip.
Delen per e-mail
Kip in yoghurtmarinade
In het eerste recept zit yoghurt, een ingrediënt dat we niet snel tegenkomen in een marinade. ,,Dit maakt het vlees lekker mals”, vertelt Mumu. Behalve yoghurt voegt hij komijnzaad, korianderzaad en knoflook toe. Hij maakt de marinade af met kurkuma: ,,Dit is zowel voor de smaak als voor de kleur.” Hierna voegt hij de kipstukjes toe aan de marinade en laat het geheel een half uur afgedekt in de koelkast staan.
Na een half uur vervolgt de chef zijn bereiding. ,,De kip is nu lekker gemarineerd, daar gaan we spiesjes van maken.” De chef tipt handschoentjes te gebruiken. ,,Zo maak je het rijgen gemakkelijker voor jezelf.” Na het rijgen mag de kipspies op de grill.
Kip in hoisinmarinade
Voor hoisin hoef je tegenwoordig niet meer naar een speciaalzaak. ,,Deze is in elke supermarkt te verkrijgen”, legt de chef uit. Hij voegt gemberrasp, limoensap, tomatenketchup en knoflook toe aan de hoisinsaus. Hierin wordt de kip gemarineerd. Net als zijn voorganger moet de kip een half uur in de koelkast staan voordat het op een spies geregen kan worden en op de barbecue gelegd.
De voorbereiding voor de pulled chicken, klassieke smoked chicken en caprese is hetzelfde. Mumu bestrooit de drie kippendijen met wat zout en peper. ,,Hierna mogen ze gelijk op de grill om te roken”. Daarbij gaat de deksel op de barbecue. ,,Dit is om de rooksmaak goed in te laten trekken.”
Kip caprese
Nu de kippendij op de barbecue aan het roken is begint de chef met de bereiding van de caprese. Hiervoor is nodig: een paar plakjes tomaat, mozzarella en wat basilicum. Wanneer de gerookte kip gaar is, belegt de chef het met een plak mozzarella en tomaat. ,,Dit gaan we lekker laten aftikken op de grill.” Door de deksel te sluiten roken de mozzarella en tomaat kort mee. Na twee minuten mag de caprese-toren eraf en garneert Mumu het geheel met een blaadje basilicum.
Klassieke smoked chicken
Het gemakkelijkste recept van de vijf. Na het roken snijdt Mumu de kippendij in stukken en besprenkelt het geheel met citroensap. Om het af te maken voegt de chef nog wat zout, peper en olijfolie toe.
Sticky Pulled chicken
,,Dit gerecht ga ik op een getoast broodje maken, maar voordat we daarmee beginnen gaan we de kip plukken”, vertelt Mumu. De geplukte kip gaat hierna in een pan waarna hij er een marinade van ketchup, ketjap en chilisaus aan toevoegt. Door het te verwarmen gaan de suikers karamelliseren vertelt de chef. ,,Waardoor je een mooie sticky saus krijgt.” Vervolgens belegt hij het broodje met een beetje rucola en maakt hij het geheel af met de sticky pulled chicken.
Verder in het nieuws
-
Chocopasta voor baby's ‘meest misleidende product’ volgens voedselwaakhond
De Kleine Keuken Chocopasta voor baby's krijgt van de organisatie foodwatch het Gouden Windei 2019. De organisatie, die zichzelf voedselwaakhond noemt, organiseert elk jaar de verkiezing van het meest misleidende voedingsproduct. -
Koken & eten Deze tien bakkers mogen bakken in de tent van Heel Holland Bakt
Het zevende seizoen van Heel Holland Bakt is begonnen met een serie taarten die vijftig bakkers lieten proeven aan de jury. Er bleven er tien over. Eentje probeerde het vorig jaar al, maar kwam nu wél door de voorronde. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow!
-
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’ -
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’