Klaar met naturel en paprika? Probeer deze varianten chips
Een zak chips tijdens een serie of film gaat er altijd wel in. Patatje Joppie of cheese onion: aan smaken geen tekort, maar bewust zijn deze varianten niet. Gelukkig kun je zelf ook de handen uit de mouwen steken, en staat een zelfgemaakte bak chips zo op tafel.
Delen per e-mail
Meiknolchips met paprika
Ingrediënten voor twee porties:
- 4 meiknolletjes
- 3el olijfolie
- 1tl paprikapoeder
- 1 snufje gerookt paprikapoeder
- 1 snufje chilipoeder
- 1 mespunt knoflookpoeder
- Griekse yoghurt
- Limoen
- Koriander
Bereiding:
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
- Was de meiknol.
- Snijd de knol in dunne plakjes met een keukenmachine, mandoline of kaasschaaf.
- Gooi de plakjes in een bak en giet er de olie overheen. Zorg ervoor dat alle plakjes geolied zijn.
- Verdeel de plakjes over het bakpapier op de bakplaat.
- Meng in een schaaltje de paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, chilipeper, versgemalen peper, knoflookpoeder en zout (niet te veel zout!).
- Strooi het kruidenmengsel over de plakjes .
- Schuif de plaat in de oven en bak aan weerszijden ongeveer 10 minuten.
- Je kunt de chips uiteraard ook bakken in hete zonnebloemolie in een pannetje of frituurpan.
- Lekker met een dip van Griekse yoghurt, limoen, peper en koriander.
Bron: 24Kitchen
Zoete aardappelchips met dip
Ingrediënten voor 2-4 porties:
- 2 zoete aardappels, dun gesneden in plakjes
- 1el plantaardige olie
- 1el maizena
- 1el chilipoeder
- 2tl paprikapoeder
- 1tl knoflookpoeder
- 1tl mosterdpoeder
- 2tl zout
- 1/2tl vers gemalen peper
- 2 bosui of lente ui
- 250g zure room
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed twee ovenplaten met bakpapier.
- Doe de zoete aardappel in een kom en bestrooi de plakjes zoete aardappel met de olie tot alles bedekt is.
- Doe de kruiden en maizena in een aparte kom. Mix dit goed door elkaar en voeg de zoete aardappel toe. Zorg dat alle plakjes goed bedekt zijn met de kruiden.
- Leg de zoete aardappel vervolgens op de bakplaten. Zorg dat de zoete aardappelplakjes niet op elkaar liggen. Bak de platen voor 25 tot 35 minuten tot de zoete aardappel krokant en droog is.
- Terwijl de chips aan het afkoelen is, maak je de dip. Snijd de bosui of lente ui en voeg toe aan de zure room.
Bron: Delish
Witte koolchips
Ingrediënten voor 4 porties:
Witte kookpuree:
- Een halve witte kool
Witte koolchips:
- 40g maïzena
- 2 ei
- 2el karwijzaad
Benodigdheden:
- Bakpapier
- Keukenmachine
Bereiding:
Witte koolpuree:
- Haal de bladeren van de kool los en blancheer ze circa 3 minuten in gezouten water. Giet de koolbladeren af en spoel ze koud onder de kraan. Laat de koolbladeren goed uitlekken. Pureer de koolbladeren tot een gladde puree.
Witte koolchips:
- Verwarm de oven voor op 110 ºC. Meng 100 gram koolpuree met de maïzena. Splits een ei en roer het eiwit door de koolpuree. Strijk de koolpuree zo vlak mogelijk uit op bakpapier en bestrooi met karwijzaadjes. Bak de puree circa 30 minuten in de oven tot het krokant is.
- Tip: het hangt van het gewicht van de kool af hoeveel puree je ervan krijgt. Krijg je in totaal bijvoorbeeld 200 gram puree, dan moet je alle ingrediënten voor de chips natuurlijk verdubbelen.
Bron: 24Kitchen
Boerenkool chips
Ingrediënten voor 2-4 porties:
- 1 krop boerenkool
- 2el plantaardige olie
- Zout en peper
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
- Scheur kleine stukjes blaadjes af van de krop boerenkool. Doe de stukjes in een kom en voeg de olie toe. Roer dit goed door elkaar tot alle stukjes bedekt zijn met de olie.
- Verspreid de boerenkool over de bakplaat. Voeg zout en peper toe. Bak de chips voor 15 minuten tot de stukjes krokant zijn.
Bron: Delish
Groentechips
Ingrediënten voor 4 porties:
- 1 zoete aardappel
- 1 wortel
- 1 aardappel
- 1 rode biet
- 4el zonnebloemolie
Benodigdheden:
- Dunschiller
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 140 ºC. Was alle groente, en schaaf ze op de mandoline op 1 millimeter dun. Schaaf de rode biet als laatste. Meng alle groente apart van elkaar met 1 eetlepel zonnebloemolie en een snufje zout. Beleg twee ovenplateaus met de plakjes groente.
- Spreid de plakken zoveel mogelijk uit. Dan gaat het bakken (drogen) sneller. Zet ze circa 1 uur in de oven. Hussel de plakken om de 10 minuten even om.
- Tip: je kunt de groentechips circa 1 week in een luchtdichte bak bewaren.
Bron: 24Kitchen
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Nederlandse fotograaf scoort met stoofperen van haar moeder
Jan en alleman zet tegenwoordig foto's van eten op Instagram, maar de foto's die meededen om de Pink Lady Food Photographer of the Year 2018 award zijn van een ander niveau. Lucie Beck was als enige Nederlander geselecteerd voor de ceremonie. Ze pakte de derde prijs in de categorie Food Blogger. -
Koken & eten Zwichten voor snoep en taart, het ligt niet aan jou
De voornemens zijn altijd goed, en dus stop je 's ochtends worteltjes en komkommer in je tas. Om vervolgens rond vieren toch te zwichten voor de lokroep van de snoepautomaat. Het is niet jouw schuld. -
Appeltaartmuffins met spelt- en amandelmeel
Het is morgen Koningsdag! Grote kans dat je de hort op gaat, dus goed excuus om deze overheerlijke muffins te maken voor onderweg. Voeg voor een oranje twist een gemalen wortel toe aan het beslag. Deze muffins kun je prima invriezen als ze niet op gaan. -
Eten en drinken in de lucht is prijzig, maar de verschillen zijn groot
Goedkope luchtvaartmaatschappijen bieden vliegtickets voor een prikkie aan. Daarentegen zijn hun sandwiches en biertjes vaak prijzig, zo blijkt uit een analyse van Tix.nl die de tarieven van 18 luchtvaartmaatschappijen onderzocht. -
Voor jou getest Groentesoep uit blik, in veel gevallen niet veel soeps
Zeven van de acht (huis)merken groentesoep komen uit precies dezelfde fabriek. Onze panelleden nemen de proef op de som en zijn helder: ze vinden ze allemaal ondermaats.
-
'Sleep je vet niet mee, maar gebruik het als brandstof'
Gezondheidswetenschapper en looptrainer Maaike de Vries (46) wil dat we ons vet inzetten als brandstof in plaats van het mee te torsen als ballast. Haar zoektocht leverde een boek op vol praktische tips voor een andere leefstijl. -
Gekruide kikkererwtensalade met watermeloen en gegrilde kalkoen
Deze salade is mijn favoriete salade voor onderweg! Ook wanneer ik een lange vliegreis heb maak ik deze rijke kikkererwtensalade, zodat ik het vliegtuigeten kan overslaan. -
NVWA waarschuwt voor besmette tartaar en verkeerd verpakte grillworst
In de tartaar van de Dirk van den Broek en de DekaMarkt is de bacterie Listeria aangetroffen. Daarvoor waarschuwt de Voedsel- en Warenautoriteit. Ook voor de Italiaanse grillworst van de Albert Heijn is een veiligheidswaarschuwing gegeven. Daar is in het verpakkingsproces in sommige gevallen per abuis Sate Grillworst in gedaan.