Koek voor de allerkleinsten bestaat voor kwart uit suiker: ‘Industrie maakt baby's verslaafd’
Koken&EtenVoor baby’s vanaf zes maanden zijn tegenwoordig talloze koekjes te koop. Net als in het koekschap voor volwassenen is de keuze reuze. Maar wat maakt deze snacks zo speciaal voor baby’s? Tv-programma Keuringsdienst van Waarde zocht het uit.
Delen per e-mail
Babykoekjes, de schappen in de supermarkt liggen er vol mee. En dat voor je kleintje vanaf zes maanden. Is dat wel goed? Winkelier Sandra Groeneveld vindt van niet. ,,Een kindje van zes maanden kun je wel een koekje geven als je het door een papje mengt, maar een los koekje geven raad ik niet aan”, vertelt ze in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde die vanavond wordt uitgezonden.
Samen met zijn dochter bezoekt presentator Ersin Kiris het consultatiebureau. Nu de moedermelk wat saai begint te worden vraagt hij zich af wat zijn dochter nog meer kan eten, misschien babykoekjes? ,,Babykoekjes zijn er wel, maar nodig zijn ze natuurlijk niet”, legt jeugdverpleegkundige Elsje Rood uit in deze aflevering. ,,Niemand heeft koekjes nodig, baby’s al helemaal niet.” Ook is er volgens Rood helemaal niks babyachtigs aan een koek. ,,Een koek is een koek, producenten proberen mensen gewoon te verleiden hun product te kopen.”
Vitamine B1
Als we de verpakkingen moeten geloven zitten veel babykoeken boordevol vitamine B1. Maar wie heeft dat eigenlijk nodig? Vitamine B1 helpt bij het verteren van ons eten en zit al voldoende in ons dagelijks voedsel, meent Rood. Hebben jullie dan nooit te maken met een baby met een vitamine B1-tekort, vraagt Ersin Kiris zich af. ,,Nee joh, een vitamine B1-tekort komt eigenlijk alleen voor bij alcoholisten en verslaafden. Alle andere mensen hebben nooit last van zo’n tekort”, zegt de jeugdverpleegkundige.
De meeste babykoekenbakkers claimen dat hun product geen toegevoegde suikers bevat en gebruiken vaak appelconcentraat of vruchtensuiker. Is het zoete goedje wel echt anders dan geraffineerde suiker? ,,Daar zit geen verschil tussen”, vertelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, aan presentator Daan Nieber. ,,Geconcentreerd appelsap is voornamelijk suiker en dat wordt door de wetgever ook beschouwd als een toegevoegde suiker.
Een kwart suiker
Even verderop in de aflevering doen Ersin Kiris en jeugdverpleegkundige Elsje Rood een schokkende ontdekking: bijna een kwart van een babykoekje bestaat uit suiker terwijl er in een simpel mariabiscuitje 19 gram per 100 gram zit.
Kirsten Wegener-Toeset, maakt koekjes speciaal voor baby’s en gebruikt naar eigen zeggen ‘natuurlijke’ ingrediënten. Ook haar babykoeken bestaan voor bijna een kwart uit suiker. ,,We gebruiken ongeraffineerde suikers die we als één pakketje toevoegen in plaats van de geraffineerde witte suikers die tot stand komen door het te ontdoen van alle hulpstoffen.”
Wegener-Toeset gelooft er heilig in dat ongeraffineerde suikers door het lichaam beter zijn te verwerken doordat ze ‘puurder’ zijn. Ongeraffineerd of niet, haar koeken bestaan alsnog voor een kwart uit suiker. Een tompouce heeft minder suiker dan jullie zachte koekjes, legt Teun van de Keuken de babykoekenbakker voor. ,,Ja dat klopt, het scheelt ongeveer drie gram, dus feitelijk gezien klopt het.”
Een biologische koek of niet, door je kind een babykoek te geven geef je het in feite rommel, vindt jeugdverpleegkundige Rood. ,,Eigenlijk is het een val waar je als ouders met z’n allen bijna intrapt”, besluit ze haar oordeel.
Verslaafd
Nog voor de uitzending reageerden facebookgebruikers verontwaardigd op de bevindingen van de tv-makers. ‘Het is toch te erg dat er überhaupt koekjes zijn voor baby’s van 6 maanden’, schrijft Hester Zuidwester. Ook Freddy ter Maat vindt het niet kunnen. ‘De industrie maakt baby’s verslaafd aan suiker, zodat zij later hun rotzooi kopen. En wat erger is, er wordt de basis gelegd voor obesitas.’
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt donderdagavond uitgezonden om 20.25 uur op NPO 3.
Bekijk hier de video’s van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Salmonella aangetroffen in spekreepjes van Lidl
Klanten van supermarktketen Lidl wordt verzocht om gerookte spekreepjes terug te brengen naar de winkel. Tijdens een kwaliteitscontrole van de Nederlandse Voedsel- en Waardeautoriteit (NVWA) is er salmonella in het product aangetroffen, wat voor kwetsbare groepen gevaarlijk is om te consumeren. -
PREMIUMOver de Tong
De Bout heeft een fijn weekmenu
Ooit werd Soerendonk in het televisieprogramma Het leukste gat van Nederland verkozen tot leukste dorp. Er is blijkbaar ook veel lekkers in Soerendonk. Een attente lezer wees ons op zijn smakelijke ervaringen uit de keuken van restaurant De Bout. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht. -
Koken & eten
Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt.
-
Koken & eten
Maakt het drinken van chocolademelk je slimmer?
Slimmer worden door het drinken van chocolademelk? Het zóu kunnen. Chocolademelk met een hoog gehalte van het stofje flavonoïde zou een gunstig effect hebben op de hersenen, melden Britse onderzoekers. Het Voedingscentrum twijfelt. -
PREMIUM
De opmars van walnoten van eigen bodem: Melissa en Rudolf Jan maken er een rijke olie van voor de salade
Walnoten importeren we uit Californië, Chili, Frankrijk of Oostbloklanden, terwijl het Nederlandse klimaat en bodem ook geschikt zijn. Om die reden, maar ook omdat noten steeds nadrukkelijker als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden gepromoot, zien we hier steeds meer walnootbomen. -
Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen.