Komkommer is door de droogte goud waard
Maanden van heet en droog weer hebben de prijzen voor groente en fruit op zijn kop gezet. Gevolg: de prijs van komkommers schiet soms ineens omhoog. Bij Albert Heijn is een gewone komkommer nu duurder dan een biologische.
Delen per e-mail
De prijzen van groente en fruit gaan als een jojo op en neer. Een paar weken geleden nog werden de tomaten doorgedraaid op de veiling. Wat wel werd verkocht ging voor een paar cent per kilo weg. De prijzen hebben zich hersteld en gaan weer richting een euro per kilo.
,,Komkommers waren eind vorige week verschrikkelijk duur'', zegt groentehandelaar Ronald de Wit. ,,1,75 euro per stuk. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.'' Het was maar een hele korte periode, maar toch. De veilingprijs voor komkommers is inmiddels gezakt tot rond de euro, weet De Wits collega Jeroen de Feijter van groentezaak 't Boertje in Terneuzen.
Broccoli, bloemkool, andijvie en aardappelen zijn fors aan de prijs, merken de groentehandelaren. De Wit: ,,Andijvie kostte 3,50 euro per kilo op de veiling. Dat is echt heel duur.''
De Feijter probeert de prijs in de winkel te dempen. Hoe hoger de veilingprijs, des te kleiner de marge. ,,Komkommers hebben we tegen inkoopprijs verkocht. Dat maken we later wel weer goed.''
In de supermarkt merken klanten ook niet altijd dat de prijzen op de veiling omhoog gaan: Albert Heijn en Jumbo kopen groente en fruit vaak voor een vaste, van tevoren afgesproken prijs in, ongeacht de veilingprijs. Maar nu kost een gewone komkommer zelfs een dubbeltje méér dan een biologisch exemplaar (1,19 tegen 1.09 euro). Bij Jumbo kost een komkommer altijd een euro en kost een biologische komkommer nu 20 cent meer.
Het warme weer heeft de planning van glastuinders in de war gegooid. Door de warme nachten groeide alles in de kassen sneller dan normaal. Tomaten die normaal gesproken pas eind augustus geplukt zouden worden, waren weken eerder rijp. Tegelijk met de tomaten die voor begin augustus 'gepland' waren. Het gevolg was een enorm overaanbod van tomaten. Nu is er een dip in het aanbod.
Nu iedereen terug is van vakantie en de hitte is verdwenen, neemt de vraag naar groente toe
Voor vollegrondsgewassen, zoals bloemkool en prei, is de schaarste een direct gevolg van de droogte. Er is weinig aanbod doordat de bloemkolen op het snikhete droge velden waren verbrand. Bovendien neemt de vraag weer toe. ,,Als het warm is, eten de mensen minder groente. Nu iedereen terug is van vakantie en de hitte is verdwenen, neemt de vraag naar groente toe'', is de ervaring van De Feijter. Zodra de volgende oogst op gang komt zullen de prijzen weer dalen.
Fruit
Fruit is een ander verhaal: ,,De meeste fruittelers in het land kunnen hun boomgaarden goed water geven. Door het warme weer is de oogst van appels overvloedig. Vorig jaar was een slecht appeljaar met als gevolg hoge prijzen. De appelprijs is maar de helft van die van dit voorjaar. Toen waren amper appels te krijgen.''
Niet alleen het aanbod aan groente en fruit is beïnvloed door het warme weer, merkt De Feijter. ,,De eerste schaarste deed zich voor bij de eieren. Door de hitte legden kippen minder en kleinere eieren. Mijn leverancier kan nog altijd geen extra-large eieren leveren.''
Droogte en hitte zorgt niet per definitie voor hoge prijzen, nuanceert Kim Roeters van land- en tuinbouworganisatie ZLTO aan. ,,Wat betreft de prijzen in de winkel: dat is een ingewikkeld verhaal dat vooral gebaseerd is op vraag en aanbod. Vooral in de categorie vollegrondsgroente - kool, broccoli, ijsbergsla - is er sprake van minder aanbod. In theorie zou je dan zeggen dat de prijs ervan omhoog gaat. Maar het merendeel van de vollegrondsgroente wordt 'op contract' geteeld. Dat betekent dat inkopers al vooraf hebben ingekocht bij de boer voor een vaste prijs. Dat betekent dat er dus geen reden is om de prijs te verhogen. De producten die niet vooraf al zijn ingekocht, maar die de boer nu gaat verkopen, die zijn dus meer geld waard. Dat is alleen niet zoveel. Aardappels, uien en ijsbergsla worden bijvoorbeeld bijna volledig op contract verkocht.''
Verder in het nieuws
-
Mora roept kipburgers terug om foute allergeneninformatie
Mora roept per direct kipburgers terug. Het vlees is in de supermarkt terechtgekomen zonder dat in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld staat dat het product het allergeen melkeiwit bevat. -
Video Jet van Nieuwkerk gourmet in nieuwe videoserie: ‘Ik ben er niet mee opgevoed’
Jet van Nieuwkerk bezoekt de komende weken voor de videoserie Gourmet met Jet families om samen met hen te gourmetten. In de eerste aflevering bezoekt ze het vloggende gezin van Kelly en Yannick. -
foto's Parodieën op banaankunst: in de bonus van 120.000 voor 0,28 euro
120.000 euro voor een aan de muur geplakte banaan klinkt als extreem veel geld, ook al is het een kunstwerk in een Parijse galerij. Dat vond ook manager Ron Soeters van de Albert Heijn in Den Bosch. Daarom plakte hij een banaan aan zijn muur op de groenteafdeling, die hij in de Bonus-aanbieding deed: van 120.000 euro voor 0,28 euro. En hij was niet de enige die het bekende kunstwerk parodieerde. -
Groente en fruit besmet met stoffen die hormoonbalans verstoren
Op fruit en groente in de winkels zijn restanten van bestrijdingsmiddelen te vinden die kunnen leiden tot medische problemen. Ze kunnen de hormoonhuishouding aantasten en worden in verband gebracht met diverse aandoeningen. -
Wat Eten We Vandaag: Bietencarpaccio met geitenkaas
Door de combinatie van rauwe en gekookte biet krijg je zowel een contrast in smaak als in textuur. Snijd zo dun mogelijk voor die echte carpaccio-look and feel.
-
Koken & eten Grootste privécollectie whisky ter wereld onder de hamer
De grootste privéverzameling van whisky, bestaand uit meer dan 3900 flessen, wordt geveild in de Schotse stad Perth. De veiling brengt mogelijk zo’n 8 miljoen pond (9,5 miljoen euro) op, verwacht het veilinghuis. -
PREMIUM
Koken & eten Restaurants zijn klaar met no-shows en vragen vaker om betaling vooraf
Met de opmars van no-shows zien restaurateurs hun omzet kelderen. Vooral met kerst, de hoogtijdagen in de horeca, zijn niet-nagekomen reserveringen funest. ‘Het kan toch niet zo zijn dat ik failliet ga doordat een ander geen fatsoen heeft.’ -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke chocolademousse
Met een extra intense chocoladesmaak door de pure chocolade (70%). De slagroom klop je zonder suiker lobbig en die gaat erbovenop. Tip: je kunt dit gerecht 1 dag van te voren maken. Voeg de slagroom en de frambozen dan pas op het laatst toe.