Liefhebber Eke proefde duizenden snacks en selecteerde de zes gekste combinaties
Koken & EtenHou jij van gekke combinaties als je iets lekkers smikkelt? Brood met chips of mandarijnen met mosterd? Eke Bosman test al jaren snacks in ons land en koos voor deze site snacks die bizar klinken maar vaak verrassend lekker zijn.
Van alle Nederlanders heeft Eke Bosman misschien wel de leukste hobby die je kunt bedenken: snacks testen en daarover vertellen op social media. Op Instagram is zijn aanpak een succes: onder de naam Snackspert vertelt hij sinds 2014 drie à vier keer per week aan zijn meer dan 100.000 volgers waar je goede (en minder goede) snacks kunt scoren.
Dat zijn er best veel, erkent Bosman. ,,Maar het zijn niet alleen hoofdgerechten. Ik proef ook wel eens een nieuw borrelhapje uit de supermarkt.” En nee, hij eet niet altijd iets gefrituurds als avondmaaltijd. ,,De andere dagen eet ik lekker en gezond.”
Zijn motto's: ‘Ik recenseer en eet te veel snacks’ en 'Geen snack is mij te gek'. Maar wat is in zijn ogen een goede snack? ,,Ik denk dat het werkt als de smaken elkaar aanvullen. Het zoet en zoute bijvoorbeeld en het scherpe en het bittere. Het is ook fijn als je niet bij hap één al een eentonige smaak proeft, maar dat je het ene smaakje na het andere doorkrijgt.”
Ik bereik wel een half miljoen mensen per maand. Knettergek eigenlijk
Het gaat dus om de combinatie. Om die reden is het voor Bosman onbegrijpelijk als iemand een zak patat zonder saus eet. Zelf noemt hij de gesneden en gefrituurde aardappelstaafjes ‘frietpatat’. ,,Het is mijn eigen combinatiewoord. Officieel is het patates frites, dus het is beide. Er zijn volgers die het overnemen.”
Snacks proeven 'beetje uit de hand gelopen’
Die fans, die zijn dol op de berichten, waarvan er nu al duizenden zijn gepost. Bosman vermoedt dat zijn berichten effect zouden kunnen hebben op de populariteit van snacks die hij heeft gerecenseerd. Hoewel hij dat niet hard kan maken. ,,Ik bereik wel een half miljoen mensen per maand. Knettergek eigenlijk. Het is een beetje uit de hand gelopen.”
Dat zorgt ervoor dat mond-tot-mondreclame soms nét iets te hard gaat. ,,Ja, ik zet soms wel iets in gang.”
Bosman is van plan een app te gaan maken waarop je zijn recensies kunt zoeken op de kaart en waarin je ook kunt zoeken op soort snack. ,,Ik ga de recensies inventariseren. Zoeken in de feed kan bij Instagram niet.” De volgens Bosman ‘idiote combinaties die ook lekker zijn’ vind je hieronder.
6. Frikandel speciaal met sambal
,,Een eervolle vermelding krijgt van mij de frikandel speciaal met sambal van Friture d’Anvers in Zandvoort. Curry heeft scherpte maar sambal zet alles in vuur en vlam. Een geniale combinatie, wat mij betreft.”
5. Patatje samoeraisaus met satésaus
,,Wendy’s in Goes is een heel leuke snackbar. Ook weer zo'n geniale combinatie. Je hebt patatje oorlog, patatje flip en patatje speciaal. Maar een patatje samoeraisaus met pittige mayo, die heeft nog een naam nodig. Geweldig die combinatie. Ik hou ook van pindasaus met pit. Dat romige van de mayo... Het is niet heel gek, ik zou het vaker bestellen als ik het ergens zag.”
4. Discodel
,,Dit is misschien wel de meest bizarre snack die ik ken: de discodel van cafetaria Karel de Grote in Nijmegen. Een frikandel met mayonaise en spikkels. Het is wat mij betreft wel een gimmick. Ik vind het geen toegevoegde waarde geven deze snack. Maar ik snap wel dat het een cultding in Nijmegen is geworden. Je moet het gewoon een keer proberen.”
3. Shoarmapizza
,,Nog zo'n geniale combinatie met knoflooksaus. Italianen zullen boos worden als ze van deze pizza horen maar ja, fastfoodketens moeten zich gewoon richten op fastfood. Dit is vet, het vult en is ideaal voor bij een voetbalwedstrijd.”
2. Smullers kebabsoufflé
Helaas bestaat hij niet meer. Maar de kebabsoufflé van Smullers was een soort cordon bleu. In plaats van ham zit er kebab in. Ik hoop dat iemand dit leest en hem weer gaat maken. Want hij heeft te weinig aandacht gehad, vind ik.”
1. Pizza Marjolein
,,Deze staat voor mij met stip op nummer 1. De Pizza Marjolein is een Turkse pizza met twee kroketten erin met extra veel knoflook. Dat is een geniale combinatie. Bij mij overheerste vooral de verbazing dat het niet goor is. Maar ja, je eet kroketten ook op een boterham dus waarom geen Turkse pizza.”
Er hoort flink wat knoflooksaus op, vindt Bosman. ,,Om elf uur ‘s avonds is knoflooksaus zeer welkom. De pizza werd me getipt door een vriend van mij. Dat was in 2016.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Wat Eten We Vandaag: Gelderse morenstamp
Vroeger werden pastinaken ook wel ‘moren’ genoemd, vandaar de benaming voor dit recept: Gelderse morenstamp. In de Achterhoek en andere delen van Gelderland wordt pastinaakstamppot nog regelmatig zo genoemd. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.” -
Wat Eten We Vandaag: Groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood
Deze vegetarische groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood zijn lekker en voedzaam. De burgers zijn gemaakt van rode linzen en wortel en lijken een beetje op falafel. De zelfgemaakte limoen-yoghurtsaus geeft het gerecht een frisse touch.
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak. -
-
-
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.