Maak je groenten lekkerder en je eet er automatisch meer van: ‘Je kunt er ook friet van maken’
VideoDat groenten gezond zijn en weinig calorieën bevatten is algemeen bekend. Toch haalt de gemiddelde Nederlander de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag niet. Met deze tips zorg je ervoor dat je meer groenten eet.
1. Begin op tijd
Het helpt om je groenten niet te laten wachten tot het avondeten. ,,Doe bijvoorbeeld ‘s ochtends wat groenten door je ontbijtsmoothie, of zorg dat je altijd wat snackgroenten bij je hebt”, tipt Isabel Boerdam, oprichter van het vegetarische foodblog De Hippe Vegetariër. ,,Eet bijvoorbeeld ook eens een paprika of plakjes komkommer op je broodje kaas. Soep is ook een ideale manier om veel groenten ergens doorheen te blenden, of eet een salade of wrap met groenten voor de lunch.”
Genoeg manieren dus om gedurende de dag wat meer groenten binnen te krijgen. ,,De hoeveelheid voedingsstoffen verschilt per groentesoort, daarom is het goed om te variëren”, zegt Suzanne Jacobs, culinair expert bij het Voedingscentrum. Variëren kun je doen door je te houden aan de groenten van het seizoen. ,,Die zijn dan ook nog eens betaalbaarder, omdat ze in grote hoeveelheden beschikbaar zijn”, weet Boerdam.
,,Groenten en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd of zijn gekweekt in een verwarmde kas”, vult Valerie Mattheussens, diëtist bij WW (dat eerder Weight Watchers heette), aan.
2. Maak je groenten op een andere manier klaar
Groenten als wortel, ui en prei zijn het hele jaar door een duurzame keuze. ,,Bloemkool is in Nederland ook het hele jaar door beschikbaar”, aldus Boerdam. ,,Een gekookt bloemkoolroosje vind ik ontzettend suf, maar je kan het in de oven simpel roosteren met een beetje olie, peper en zout. Zet de oven 25 minuten op 200 graden en je hebt een fantastische bloemkool.”
Van bloemkool kun je ook rijst maken door hem met een keukenmachine in fijne stukjes te malen. ,,Voeg dat toe aan je zilvervliesrijst en laat het een minuutje meekoken. In zilvervliesrijst zitten graanvezels, daarom is het belangrijk om een mix te maken tussen die twee”, legt Jacobs uit. ,,Je kunt van groente ook friet maken, bijvoorbeeld van wortel of pastinaak. Doe er wat olie overheen en een beetje tijm erbij is heel lekker. Voeg wat paprikapoeder toe, meng het door elkaar en bak het een half uur op 200 graden.”
,,Maak spaghetti van je courgette, of gebruik een sla- of koolblad als wrap”, tipt Boerdam. ,,Zo vervang je koolhydraten door groenten en krijg je snel meer groenten in je maaltijd. Je kunt ook een hummusspread maken en daar rode biet doorheen pureren, of spinazie door je pannenkoekenbeslag doen. Zo verstop je de groenten eigenlijk een beetje.”
3. Wees voorbereid
Als je meer groenten wilt toevoegen aan je maaltijd, kun je ook aan meal-prepping doen, tipt Mattheussens. ,,Maak bijvoorbeeld zelf je (pasta)sauzen in grote porties en vries ze in kleinere porties in. Je kan een aantal producten vervangen door groenten, zoals bloemkoolrijst in plaats van de normale rijst, of courgette, geraspte wortel of rammenas in plaats van pasta.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Mager rundergehakt? In sommige supers bevat het 10 procent vet: ‘Hartstikke ongezond’
Mager of extra mager rundergehakt in Nederland kan tussen de 8 en de 15 procent vet bevatten. Het gehakt is daarmee vetter dan in Europa eigenlijk mag. Het mag wel een onsje minder met dat vet, vindt de Consumentenbond.
-
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt. -
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat. -
Wat Eten We Vandaag: Chocoladetruffels
Fan van chocolade? Probeer dan eens deze chocolade truffels. Deze heerlijke lekkernij kun je vegan maken en je maakt ze ook nog eens met maar 3 ingrediënten. De truffels zijn zo gemaakt, de koelkast doet de rest van het werk.