Maaltijdboxen van Home Made Chefs.
Volledig scherm
Maaltijdboxen van Home Made Chefs. © Home Made Chefs

Maaltijdboxen met voedseloverschotten van boeren: ‘Die kippen houden niet op met leggen’

Koken & etenVeel boeren en telers zitten door het sluiten van de horeca omhoog met grote hoeveelheden groenten, kruiden en eieren. Omdat ze anders hun oogst hadden moeten dumpen, stoppen ze hun spullen nu in maaltijdboxen. Zo komen de asperges en tomaten direct bij de consument terecht. 

Duizenden kilo's basilicum, frietaardappelen waar geen klanten voor zijn, slagers met volle magazijnen. Al die spullen komen vanaf maandag terecht in maaltijdboxen. ,,Ik ken een forellenkweker die de forellenpopulatie maar ziet doorgroeien. Het tomatenseizoen begint nu. Die planten wachten niet. Kippen wachten ook niet met eieren leggen. Bij de kippenboeren worden kuikens geboren. Daar moet iets mee. Het probleem wordt met de dag groter.”

Dat zegt Stijn Markusse, eigenaar van Boerschappen, die boodschappenboxen van de Brabantse land- en tuinbouw maakt. ,,Normaal gesproken kijken we voor onze boxen naar wat het seizoen te bieden heeft.” Boerschappen heeft ‘een paar duizend’ klanten. ,,Maar we zagen het aantal klanten met 60 procent stijgen de afgelopen weken."

Wintergroenten

Zeker nu de lente eraan komt, worden de problemen nijpender. Dat hoort Markusse ook van leveranciers. ,,Tot een paar weken geleden hadden we de wintergroenten, zoals kool. Die kun je iets langer bewaren. Dan heb je week of twee de tijd, maar nu komen de bladgewassen. En die kun je niet zo lang goed houden.”

Danny Jansen maakt de recepten.
Volledig scherm
Danny Jansen maakt de recepten. © Home Made Chefs

Samen met Home Made Chefs gaat de ondernemer nu andere boxen maken, met de overschotten uit de land- en tuinbouw. Het gaat om eten dat normaal gesproken naar de horeca ging. Maar restaurants moesten sluiten en de oogst wacht niet tot het coronavirus is verdwenen. ,,We komen vanaf maandag met vier soorten boxen: een kidsbox, een prepbox, een chefsbox en een blackbox.” Voordeel: er gaan minder mensen naar de supermarkt, zegt Markusse. ,,Dat is ook goed. We gaan mensen uit de supermarkt halen en laten eten wat de boeren te bieden hebben.” 

Het wordt een landelijk project waarbij Boerschappen gebruik kan maken van het eigen distributienetwerk en de steun van Rabobank. ,,We mogen op hun parkeerterreinen drive-throughs gaan maken. Dus het is zeker een coronaproof-systeem. En mensen krijgen een bosje bloemen erbij van bloementelers. die met hetzelfde probleem zitten.” De boxen kosten tussen de 29,50 en 67,50 euro. 

Op dit moment is de productie al begonnen, meldt Rob van den Broek die samen met tv-kok Danny Jansen een catering- en foodmarketingbedrijf heeft. ,,We zijn in gesprek gegaan met Boerschappen. Nu de restaurants dicht zijn en de chefs thuis zitten, zeiden we: laten we iets gaafs doen.”

Hij noemt het voorbeeld van een kippenboer die een overeenkomst heeft met de Efteling. ,,De kippen gaan gewoon door met leggen, maar de eieren worden niet meer afgenomen. Die producten komen nu niet ineens in de supermarkt, dat is een heel ander traject” Van den Broek hoorde van boeren en telers die nu veel moeten dumpen. ,,Die zitten met de handen in het haar.”

Heel praktisch: verse groenten komen in de boxen, maar Home Made Chefs maakt ook tomatensauzen. ,,En we zijn nu pesto aan het maken want we hebben een hele lading basilicum binnengekregen.” 

Een van de leveranciers is het wereldwijd opererende Koppert Cress:  die telen kleine kruiden en andere miniplantjes, vooral voor de horeca. Eigenaar Rob Baan luidde vorige week al de noodklok. Hij stelde tonnen prachtige oogst weg te moeten gooien. Baan gaf aan de producten af te willen staan aan chefs die koken voor afhaal- en bezorgdiensten.

,,Een gezond product mag echt niet weggegooid worden, zeker nu niet!’’ aldus Rob Baan. ‘Ik hoop dat consumenten kennismaken met nieuwe producten middels de boxen en dat zij anders naar eten zullen gaan kijken.’’

De plantjes van Koppert Cress komen ook in de boxen terecht.
Volledig scherm
De plantjes van Koppert Cress komen ook in de boxen terecht. © Home Made Chefs

Vooroordelen over boeren? In deze video van De Stentor zie je wat ervan klopt: