Maisbrood zonder mais van Jumbo 'meest misleidende' product
Het Jumbo Goudeerlijk boerenmaisbrood dat gebakken wordt zonder enige vorm van mais is gekozen tot het 'Gouden Windei', het meest misleidende product van 2017. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch vanochtend. Mais wordt alleen gebruikt ter decoratie van het brood.
Van de 15.000 mensen die aan de publieksverkiezing hebben meegedaan, stemde 31 procent voor dit brood van Jumbo. Het maisachtig geel kleurtje komt door de toevoeging van de specerij kurkuma. Jumbo was het enige bedrijf van alle genomineerden dat het etiket of de ingrediënten van het genomineerde product niet wilde aanpassen. Volgens Foodwatch zou dit zomaar de reden kunnen zijn voor de 'winst' van de grootgrutter.
Tweede in de windei-verkiezing (21 procent van de stemmen) is de kalfsleverworst zonder kalfslever van Aldi geworden. Unilever staat met zijn Conimex Ketjap manis gold op de derde plek. Volgens de consumentenorganisatie is dit ,,gewoon schenkstroop met ketjapsmaak''. Ook fabrikant Innocent met het drankje 'Superjuice Framboos & kers' en 'Muesli vezelrijk' van Albert Heijn kregen veel stemmen.
Inmiddels hebben veel fabrikanten laten weten dat de producten aangepast zijn of nog worden aangepast. Zo haalt Aldi het varkensvlees uit de leverworst en vervangt het met echte kalfslever met één Beter Leven-keurmerk. De Duitse keten gaat ook de verdunde citroensap vervangen met echt citroensap. Unilever halveert het suikergehalte in de Ketjap manis en Innocent had de etiketten op de producten al aangepast.
Het is de achtste keer dat het Gouden Windei is toegekend. Foodwatch hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen. In 2016 ging Healthy People Blauwe bosbes en framboos er met de prijs vandoor. In 2015 wonnen de gesuikerde cranberries van de Albert Heijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Lidl-wijn van 6 euro is één van de beste van de wereld
Altijd een lastige opdracht: een niet al te dure, maar toch lekkere wijn kopen. Soms hoef je niet heel lang te zoeken, want Lidl verkoopt een prijswinnende wijn van slechts 5,99 euro. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit. -
PREMIUMKoken & Eten
Minder suiker eten: vooral de manier waarop je het binnenkrijgt is belangrijk
Wordt dit jaar voor jou het jaar van minder suiker? Geweldig idee voor je gezondheid, vinden de experts. Ze geven vijf concrete tips waarmee je meteen aan de slag kunt. -
Koken & Eten
Elke ochtend een shotje azijn: wondermiddel of klinkklare onzin?
Bekende sterren als Jennifer Aniston, Miranda Kerr, Katy Perry en Victoria Beckham zweren erbij: iedere dag een shotje appelcider-azijn op een lege maag. Ze beweren dat het wonderen doet voor hun huid en hun darmen. Dit 'schoonheidsgeheim' koop je gewoon in de supermarkt voor minder dan 5 euro. Maar werkt het echt?
-
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMKoken & Eten
Geen vlees eten echt niet ongezond, zegt deze diëtist: ijzer zit ook in boerenkool en spinazie
Voor veel mensen is januari hét moment om gezonder en bewuster te gaan eten, met meer groenten en minder vlees. Lobke Faasen, plantaardig diëtist, vertelt hoe je dat aanpakt.