Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Goeievraag.nlUit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord.
Delen per e-mail
Nu de winter nadert en de dagen kort zijn, groeit de behoefte aan een stevig avondmaal. Wat is Hollandser dan een pan hutspot? Hoewel de Spanjaarden het eenpansgerecht in de zestiende eeuw in Nederland zouden hebben geïntroduceerd, is het een echte klassieker uit de Nederlandse keuken.
Kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil bracht onlangs De Bijbel van de Nederlandse keuken uit en besteedde daarin aandacht aan de Leidse hutspot. Het verhaal: op 3 oktober 1574 vluchtten de Spanjaarden voor de Geuzen en lieten ze een bronzen kookpot achter met daarin gestoofd vlees en groenten. De hongerige Leidenaren aten de kookpot tot de bodem leeg en noemden het gerecht husselpot.
Het traditionele hutspotrecept uit 1574 kan volgens Vreugdenhil onmogelijk met aardappelen zijn gemaakt, vertelt ze aan de telefoon. ,,In die tijd waren er nog helemaal geen aardappelen in Nederland, die werden pas in 1600 in ons land geïntroduceerd, maar het werd oorspronkelijk wel met klapstuk gegeten.”
Klapstuk
Als voormalig Leids student maakt Vreugdenhil nog altijd eens per jaar een pan hutspot klaar, tijdens de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober. ,,Het is een echte traditie geworden en ik maak het altijd met klapstuk. Door de klapstuk eerst in te koken, houdt je automatisch bouillon over die je vervolgens weer kunt gebruiken om de aardappelen op smaak te brengen.”
Het grote verschil tussen stamppot en hutspot is dat een goede hutspot van de lepel af moet lopen, vindt de kookboekenschrijfster. ,,De bouillon van de klapstuk kun je goed gebruiken om het geheel vloeibaarder te maken.”
De verhouding groente en aardappelen die ze in haar recept aanhoudt is 300 gram uien, 750 gram winterwortel en 1 kilo aardappels. ,,Voordat ik de uien bij de rest gooi, fruit ik ze eerst. Zo krijg je een betere smaak.”
Twist
Voor mensen die hun hutspotrecept een twist willen geven maar niet weten hoe, heeft Vreugdenhil een tip. ,,Als je in reepjes gesneden rode puntpaprika mee fruit met de uien en er twee theelepels Marokkaanse ras el hanout-kruiden doorheen mengt, krijg je net even een andere smaakcombinatie.”
Het recept van Janneke Vreugdenhil uit haar nieuwste boek De Bijbel van de Nederlandse keuken vind je hieronder.
Hutspotrecept
Ingrediënten
- 750 g klapstuk
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje verse salie
- een stukje foelie
- zout
- 50 g boter
- 300 g witte uien, in ringen
- 750 g winterwortel, in dikke plakjes
- 1 kilo kruimige aardappels, geschild, in kwarten
- peper
Benodigdheden
- stamper
Bereiding
1 Leg het vlees in een pan en schenk er 9 deciliter koud water over. Voeg de laurierblaadjes, salie, foelie en een theelepel zout toe en breng het water aan de kook. Leg een deksel schuin op de pan, zet het vuur laag en laat anderhalf uur zachtjes trekken.
2 Smelt de boter in een pan met zware bodem en fruit hierin de uien op laag vuur tot ze lichtblond en zacht zijn.
3 Doe de gefruite uien, de rauwe plakjes wortel en stukken aardappel bij het vlees in de pan, laat weer aan de kook komen en laat zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen tot de wortels en aardappels gaar zijn.
4 Haal het vlees uit de pan en leg even opzij. Verwijder ook de kruiderij. Schenk de helft van de bouillon in een maatbeker.
5 Roer met een houten lepel stevig in de pan zodat de ui, wortel en aardappel mengen. Maak de aardappelen fijn met een stamper, maar zorg dat het geheel niet volledig gepureerd wordt. Voeg zo nodig extra bouillon toe. Een goede hutspot is tamelijk vochtig en zo smeuïg dat hij met gemak van een lepel loopt. Maak hem op smaak met peper en zout.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 8
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Taartenbakster in Egypte opgepakt om cakejes in vorm van penissen: 'Het werd mij gevraagd’
Een banketbakster uit Egypte riskeert een gevangenisstraf van een jaar omdat ze cakejes heeft gebakken met penisvormige versieringen. Haar erotisch getinte lekkernijen druisen volgens de autoriteiten in tegen de Egyptische waarden. De vrouw werd in haar woning gearresteerd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. -
Koken & eten Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Koken & eten Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord.
-
Koken & eten Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Video Zo krijg je een perfect knapperig velletje op je zalmmoot
Hoe krijg je een knisperend, goudbruin vel op je zalm? In deze aflevering van Koken als een pro legt chef-kok Alain Caron uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: neem geen moot uit de vriezer. -
PREMIUM
Pollepel thuis Ogen dicht en fantaseren maar over zwoele, Spaanse zomeravonden met tapas van Destino
Een zonvakantie naar Spanje lijkt eindeloos ver weg, maar met een beetje fantasie kun je thuis ook in Spaanse sferen komen. Voor de Gouden Pollepel Thuis zetten we de verwarming een paar graden hoger en trekken een hele avond uit voor het uitgebreide thuismenu van Destino.