Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Goeievraag.nlErwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord.
Delen per e-mail
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Het hangt af van je erwten, die nemen de ene keer meer vocht op dan de andere keer. Hoeksema voegt de groentes en het vlees pas toe wanneer haar snert de gewenste dikte heeft. ,,Ik houd er wel van als het nog een beetje soep is, hij hoeft van mij niet te dik te zijn.”
Wanneer de spliterwten kapot koken zie je hoe dik je soep zal worden. ,,Dit komt omdat er zetmeel in de erwten zit”, legt bonenexpert Joke Boon uit. ,,Dit werkt bindend en daardoor is deze soep dikker.” Vaak wordt afgeraden om je erwten te weken, maar Boon doet dit toch: ,,Het hoeft maar heel eventjes, maar hierdoor garen je erwten beter en koken ze sneller kapot.”
Inekes recept voor 10 liter snert
Benodigdheden
Voor de bouillon
- 2 varkenspoten
- 500 gr spek aan 1 stuk
- 2 hamschijven
- prei, wortel, knolselderij en ui
- 1 bosje bladselderij
- laurier, foelie, kruidnagel, peper, zout (naar smaak)
- Ongeveer 7 liter water
Voor de verdere bereiding
- 1,5 kg spliterwten
- 1 knolselderij
- 2 winterwortels
- 2 preien
- 4 grote uien
- 1 bosje bladselderij
- zout/peper (naar smaak)
- 2 slagersrookworsten
- 2 verse worsten
- vlees uit de bouillon
Bereiding
- Laat alle ingrediënten voor de bouillon een paar uur trekken. Daarna zeven en het vlees bewaren.
- De spliterwten goed wassen en opzetten met een deel van de bouillon en wat peper en zout. Wanneer nodig steeds een beetje bouillon toevoegen.
- Ondertussen de groentes snijden en wassen.
- Als de erwten gaar beginnen te worden en wat uit elkaar vallen, de wortel en knolselderij toevoegen.
- Een half uur later ook de prei en ui toevoegen.
- Door laten koken op een zacht vuur en goed blijven roeren.
- De verse worst 20 minuten laten garen in de soep en er dan weer uit halen.
- Het vlees uit de bouillon in stukjes snijden en rookworst en verse worst in plakjes snijden.
- Als de groentes gaar zijn en de soep een mooi geheel is geworden, kun je het vlees toevoegen en de snert nog verder op smaak brengen met peper en zout.
- Op het laatst nog wat fijn gesneden bladselderij toevoegen.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van de site GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met feta en tomaatjes uit de oven
Pasta en kaas gaan goed samen, dat bewijst dit recept wel. We gebruiken een Griekse kaas. De feta gaat met de tomaatjes en tal van kruiden en specerijen in de oven. Dat ruikt niet alleen heerlijk, maar smaakt des te lekkerder. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
PREMIUMOver de Tong
De take-away van Uniek is ‘tafelklaar’
Voor de take-awaygerechten van Eeterij Uniek in Beek en Donk hoeven we geen kookinstructie te volgen, alleen de tafel dekken volstaat. Jammer dat de vis wat te lang is gegaard, maar wat een heerlijke desserts! -
PREMIUMKoken & eten
Deze slagerij heeft geen vlees in de vitrine liggen (en dat heeft niets met de Week Zonder Vlees te maken)
Even anoniem een paar kiloknallers scoren zit er niet in bij de slagerij van Jan-Willem Tol. Uitzoeken welk stukje vlees je graag zou hebben evenmin. Een koelvitrine, net als een prijslijst, ontbreken. Maar aan lekker vlees is bij deze hofleverancier geen gebrek. De koeling ligt vol - alleen zul je er zelf naar moeten vragen.
-
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt. -
Wat Eten We Vandaag: Pink Moon Milk
Kun jij wel wat ontspanning gebruiken? Maak dan je eigen Pink Moon Milk. De Pink Moon Milk is perfect om te drinken voordat je naar bed gaat, zodat je heerlijk slaapt. -
Wat Eten We Vandaag: Lamsstoof met couscous
De unieke smaak en geur van lamsvlees leent zich uitstekend voor een heerlijke lamsstoof. In deze curry komen alle smaaktonen van het vlees goed naar voren. Onze lamsstoof is licht pittig, bevat veel diepgang door de kruiden en heeft een zoete ondertoon van de abrikozen.