Met deze tips maak je je mosselen pas écht lekker
VideoLaura de Grave brengt in de videoserie Lekker Lokaal onze eetcultuur in beeld. In deze aflevering krijgt zij tips over het bereiden van mosselen van een expert.
Delen per e-mail
Mosselen zijn een echte Zeeuwse specialiteit. Mosselkwekers staan ook wel bekend als boeren onder water. Laura de Grave, auteur van Nederland Kookboek zocht een mosselfamilie op en kreeg van vader en zoon Dhooge van De Oesterij tips hoe je mosselen klaarmaakt. Hun tips vind je hieronder.
Tik met de mosselen tegen het aanrecht als je ze schoonmaakt ,,Mosselen die niet goed zijn, gaan niet dicht. Die kun je dus beter weggooien", zegt De Grave.
Gebruik een hete pan ,,Wat vaak fout gaan, is dat mensen een koude pan gebruiken,” aldus De Grave. ,,We zijn voorstander van het zo kort en krachtig mogelijk koken van de mosselen zodat ze lekker mals en vochtig blijven”, licht Jean Dhooge toe. ,,Zelf heb ik me daarom aangeleerd om de pan met wat zout water eerst iets op te warmen en er dan pas mosselen in te koken. Dit omdat de pan dan warm is en er dan ook warme lucht in de pan zit en het voor mijn gevoel nog sneller gaat.”
Neem prei, bleekselderij, een uitje, witte wijn, hele peperkorrels, peterselie en wat tijm ,,Snij een prei in dunne ringen, snipper een uitje en snij een stengel bleekselderij in stukjes", legt De Grave uit. ,,Doe de witte wijn en de peperkorrels eerst in de hete pan en voeg daar de mosselen aan toe. De groenten gaan bovenop.”
Laat de pan drie keer klepperen Als de pan of het deksel op de pan gaat klepperen, dan moet je de mosselen van het vuur halen en omhusselen. De Grave laat zie hoe je dat doet: ze pakt de pan (met het kleine pannetje erop) van het vuur met twee theedoeken om de hengsels, ze beweegt de pan een beetje omhoog en naar zich toe. ,,Zo hoort het, heb ik gehoord.” Doe dit nog een keer als de pan weer kleppert. ,,Voordat je de laatste keer husselt, kun je er wat tijm bij doen, dan ruik je dat als je de pan opent.”
Hieronder vind je een lijstje van de ingrediënten die je nodig hebt
Verder in het nieuws
-
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt. -
Italiaanse politicus Salvini stopt met eten van Nutella: niet Italiaans genoeg
Matteo Salvini stopt met het eten van Nutella. De leider van de rechtse Italiaanse partij Lega vindt het product niet Italiaans genoeg. Hij zegt dat hij alleen nog maar brood met salami en sardientjes eet. -
Koken & eten Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten? -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke garnalencocktail
De hoofdrol in deze cocktail is weggelegd voor de Hollandse garnaal. Met z’n malse, stevige structuur en zachte ziltheid een echte smaakmaker.
-
Nieuwe kerstcommercials supermarkten zitten vol brok-in-je-keelmomenten
Kerst staat voor gezelligheid: bij elkaar kruipen, kaarsjes aan en lekker eten. De kerstcommercials die grote supermarkten vandaag lanceren, stralen het bijbehorende gevoel van geborgenheid en genegenheid uit. Ze bespelen slim de emoties. -
Albert Heijn past misleidende producten aan na nominatie voor Gouden Windei
Albert Heijn heeft toegezegd twee producten aan te passen nadat de supermarktketen door Foodwatch is genomineerd voor het Gouden Windei 2019, de verkiezing van het meest misleidende voedingsproduct van het jaar. Het gaat om seizoensgroenten en de kaasspread. -
Sergio Herman opent derde restaurant in Antwerpen
‘Le Pristine’, zo zal het nieuwe restaurant van Sergio Herman heten. Na Frites Atelier en sterrenrestaurant The Jane opent de Nederlandse kok binnenkort een derde restaurant in Antwerpen, in de Lange Gasthuisstraat. De opening van Le Pristine staat gepland voor midden april.