Met of zonder schil? Zo kook je het best aardappelen
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Deze week: hoe maak je het lekkerst een gekookte aardappel?
Delen per e-mail
Eerst maar even: over welke aardappel hebben we het?
Er zijn ongelooflijk veel soorten aardappels. Ik ga er even van uit dat het gaat om een gekookt aardappeltje naast je tartaartje en spinazie. La Ratte of Charlotte bijvoorbeeld is een lekker soort aardappel. Klontje goede boter erop en wat zeezout. Niets extra’s nodig.
Moet je nu met of zonder schil koken?
Kleine delicate aardappelen moeten in de schil worden gekookt. Zo gooi je het minste weg en komt de lekkere smaak van de schil mee. Piel het velletje eraf als ze nog heet zijn (gewoon met je handen mits deze vuurvast zijn). Zelf gebruik ik altijd een tourneermesje. Grote aardappels, vastkokend bijvoorbeeld, moeten eerst geschild worden. Snijd vervolgens de aardappels altijd in gelijke stukken. De grootte bepaal je zelf. Het kunnen schijfjes zijn of blokken, als ze maar dezelfde grootte hebben zodat ze gelijkmatig garen. Ik snijd stukken van ongeveer 3 bij 3 cm.
In warm of koud water opzetten?
Liefst in koud water met wat zout. Deksel erop en naar het kookpunt brengen om vervolgens zachtjes door te laten pruttelen.
Na 8-10 minuten prik je er met een dunne ijzeren naald in om te kijken of je weerstand voelt. Zo niet? Afgieten en goed uit laten dampen.
Koken in kokend water kan natuurlijk wel (blancheren) maar dat zou eerder van toepassing zijn als je dunne plakjes wilt garen. Want bij plakjes van 2 mm heb je maar een heel korte garing nodig.
En als ik de aardappel wil bakken?
Voor een goed gebakken aardappel kook je de aardappel zo dat ie net een beetje uit elkaar valt. Goed uitdampen en laten afkoelen. Dan even een kleurtje geven in hete olie. Vervolgens doe je toch zeker wel 150 gram roomboter in de koekenpan. Neem de tijd, laat de boter lekker bruisen. En als laatste toevoeging een half gesnipperd uitje meefruiten. Enjoy.
Leren koken als een pro? Hieronder zie je hoe je een lekker korstje krijgt op je zalm, hoe je goede tomatensaus maakt en hoe je goede gehaktballen draait:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Pompoen-plaattaart met chipolataworstjes
Een plaattaart is supersnel klaar en je kan er van alles op doen wat je lekker vindt. Een handig gerecht om je restjes in te verwerken! Wij kiezen deze keer voor pompoen en chipolataworstjes. Dit recept is niet alleen lekker als avondmaaltijd, maar ook heerlijk als borrelhapje. -
Goeievraag.nl
Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord. -
Taartenbakster in Egypte opgepakt om cakejes in vorm van penissen: 'Het werd mij gevraagd’
Een banketbakster uit Egypte riskeert een gevangenisstraf van een jaar omdat ze cakejes heeft gebakken met penisvormige versieringen. Haar erotisch getinte lekkernijen druisen volgens de autoriteiten in tegen de Egyptische waarden. De vrouw werd in haar woning gearresteerd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. -
Koken&Eten
Dikke kersthit voor de borreltafel: een huisje van kaas, vleeswaren en noten
Vergeet de klassieke peperkoekhuisjes die met kerst óveral te zien zijn. Dit jaar stappen we over op de hartige variant: het ‘charcuterie chalet’. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views.
-
‘Langste fastfood drive-through van Europa’ op Vliegveld Twenthe gaat - voorlopig - niet door: ‘Belangstelling té overweldigend’
De culinaire drive-through van Stanislaus Brewskovitch en Vliegveld Twenthe op de strip van het vliegveld gaat komend weekend niet door. De belangstelling voor het evenement is zo groot, dat de bedenkers meer tijd nodig hebben om het op een veilige manier te kunnen organiseren. -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40). -
Koken & eten
Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)?