Volledig scherm
Vanillevla © Shutterstock

Misleidend FrieslandCampina moet toch echt vanille in vanillevla gaan stoppen

Koken & etenFrieslandCampina handelt in strijd met de Europese wetgeving tegen misleiding door in zijn Optimel Vanillevla geen vanille te stoppen. Dat heeft het College van Beroep van de Reclame Code Commissie geoordeeld. Daarmee is een eerdere uitspraak van de commissie bevestigd en definitief.

Eerder dit jaar oordeelde de commissie al dat de verpakking van de vanillevla misleidend is. Ze stelde vast dat de vla geen vanille bevat, terwijl de consument dit door de naam en andere uitingen op de verpakking wel zou kunnen verwachten. Als een reactie hierop liet de zuivelfabrikant weten de ingrediënten en de verpakking van de vla aan te passen, maar tekende tegelijkertijd beroep aan. Dat blijkt nu tevergeefs te zijn geweest.

Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Het zuivelbedrijf zegt sowieso de tekst op de verpakking te gaan aanpassen. „Zodanig dat de Reclame Code Commissie geen bezwaar heeft. En dat het ook duidelijk is voor de consument’’, aldus een woordvoerder. „We kijken ook naar het recept.’’ Het bedrijf voegt daaraan toe dat vanille een erg duur ingrediënt is: de prijs ligt momenteel zelfs boven die van zilver.

Uitspraken van de commissie zijn niet bindend, maar voedingsmiddelenfabrikanten geven er meestal wel gehoor aan. De Europese regelgeving tegen misleiding is wel bindend. FrieslandCampina zal nu dus echt maatregelen moeten nemen door óf de verpakking óf de receptuur aan te passen. 

Andere misleidende namen

Foodwatch gaat nu ook andere producenten aanschrijven dat ze hun vanillevla moeten aanpassen. „Er moet vanille in vanillevla zitten of er moet duidelijk op de verpakking staan dat het alleen om een kunstmatig smaakje gaat. Weigeraars kunnen een klachtenprocedure tegemoet zien.’’

De kwestie werd aangezwengeld door Foodwatch, die in een persbericht ook uithaalde naar andere producten met misleidende namen. Volgens Foodwatch bestaat bijvoorbeeld de Lipton Matcha ijsthee voor maar 0,007 procent uit matcha. En ook Spa moest het ontgelden: de drank Spa duo framboos-braam bevat volgens de voedselwaakhond slechts 0,07 procent framboos en 0,02 procent braam. 

Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen? Professor Scherder legt uit: