Natuur & Milieu: meeste plastic verpakkingen niet recyclebaar
Bijna twee op de drie (65 procent) plastic verpakkingen van producten uit de supermarkt zijn niet of maar beperkt recyclebaar. Maar meer dan de helft van de verpakkingen die niet goed te recyclen zijn, wordt dat wel met een of twee simpele aanpassingen in het ontwerp van de verpakking. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek.
De milieuorganisatie onderzocht verpakkingen van producten die mensen veel gebruiken in het dagelijks leven, zowel huismerken als A-merken, en maakte daarbij een vergelijking tussen de grootste supermarkten van Nederland. Alle supermarkten die in het onderzoek zijn betrokken, hebben het zogenoemde Plastic Pact onderschreven, waarin afspraken zijn gemaakt om zoveel mogelijk 100 procent recyclebare verpakkingen op de markt te brengen, geeft Natuur & Milieu aan. ,,Maar al deze mooie woorden ten spijt, moeten we concluderen dat supermarkten en producenten als het erop aankomt marketing en gebruikersgemak toch vóór duurzaamheid laten gaan”, aldus Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu.
Volgens de milieuorganisatie doen huismerken het op recyclebaarheid beter dan de A-merken. In vergelijking met de andere supermarkten scoren daarnaast Jumbo en Ekoplaza het slechtst: het aantal verpakkingen dat niet te recyclen is ligt hoger en het is ook moeilijker om de verpakkingen wel goed recyclebaar te krijgen, aldus de organisatie. Jumbo en Albert Heijn lopen volgens Natuur & Milieu voorop met een heldere en volledige weggooi-instructie. ,,Bij Ekoplaza en Lidl echter ontbreekt bij het overgrote deel van de verpakkingen goede informatie.”
Hervulbare sapflessen
Volgens Vierstra levert het al een enorme verbetering op als producenten en supermarkten een beetje beter hun best doen. Als het etiket bijvoorbeeld van papier is, en vastgelijmd zit op plastic, zit dat recycling in de weg.
Natuur & Milieu wil dat de overheid ervoor zorgt dat supermarkten en producenten alleen nog maar verpakkingen maken die goed recyclebaar zijn. ,,De kwaliteit van de plastics moet behouden blijven, anders is er geen sprake van effectieve recycling van grondstoffen”, aldus Vierstra. De organisatie vindt ook dat er meer moet gebeuren om ervoor te zorgen dat consumenten kiezen voor herbruikbare verpakkingen. ,,Uiteindelijk is een herbruikbare verpakking natuurlijk nog beter dan een wegwerpverpakking”, zegt Vierstra. Hij denkt bijvoorbeeld aan korting voor de consument die kiest voor hervulbare sapflessen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Vijf takjes in één plastic bakje... kweek kruiden liever zelf!
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met de kruidentuin. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen om groente en fruit
Vanaf 2022 zullen zo'n dertig soorten groenten en fruit in Frankrijk niet langer in een plastic verpakking worden verkocht. De bevoegde Franse ministers hebben die ‘anti-verspillingswet’ vandaag aangekondigd.
-
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta ‘Alfredo’ met kip en gedroogd eigeel
Pasta Alfredo is het pastagerecht met boter en Parmezaanse kaas en is vernoemd naar zijn bedenker: Alfredo di Lelio. De Italiaan maakte het recept meer dan honderd jaar geleden in zijn restaurant in Rome. Nog steeds smullen we van dit romige gerecht waar je instant een goed gevoel van krijgt. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Aardappelsoep met truffeltapenade
Deze aardappelsoep is feestelijk dankzij de toevoeging van truffeltapenade. We serveren de soep met zelfgemaakte crostini’s gemaakt van een Italiaanse bol. Restjes over? Gooi de soep niet weg, want de volgende dag is deze net zo lekker. -
Wat Eten We Vandaag: Loaded hotdog Asian style
De hotdog kent verschillende bereidingen. De variant met zuurkool en mosterd bijvoorbeeld is met recht een klassieker. Ditmaal kiezen wij voor een pittigere variant met koriander en srirachasaus: een aanrader.