Volledig scherm
© Shutterstock

Nederlander drinkt meer alcohol dan gemiddelde Europeaan

Uit het driejaarlijkse Europese gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat Nederlanders meer alcohol drinken dan de gemiddelde Europeaan en dat een op de vier Nederlanders rookt. Toch is de algemene levensverwachting de afgelopen vijf jaar gestegen. 

Van alle Nederlanders vanaf 16 jaar rook 25,7 procent, in Europa is dit gemiddeld bijna één op de drie. Hiernaast drinken Nederlanders gemiddeld 8,7 liter pure alcohol, iets meer dan het Europese gemiddelde van 8,6 liter. Hoewel Nederland op deze gebieden tot de middenmoot hoort, is Europa de regio waar het meest wordt gerookt en gedronken in de wereld.

In de Europese alcoholtop staat Litouwen bovenaan met 15,2 liter, daarop volgt Tsjechië met 12,7 liter. Belgen drinken ook flink meer dan de Hollanders: 12,6 liter alcohol per persoon. 

In het rapport valt ook te lezen dat meer dan de helft van de Europeanen overgewicht heeft en dat dit cijfer blijven stijgen. ,,Het is vooral alarmerend dat deze stijging ook bij kinderen waarneembaar is'', vertelt Claudia Stein, directeur van de afdeling Informatie, Bewijs, Onderzoek en Innovatie bij WHO Europa. 
Hoewel 'slechts' 15 procent van de Nederlandse kinderen met overgewicht te maken heeft - een van de laagste cijfers in Europa - is het een zorgwekkende trend. ,,Toen ik een kind was, hadden we slechts één iemand in de klas die misschien mollig was, maar nu is het in sommige landen bijna de helft'', zegt Stein.

Hoogste levensverwachting

Opvallend genoeg is de levensverwachting in Europa met 77,8 jaar wel het hoogst van de wereld, maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen, geeft Zsuzsanna Jakab, regiodirecteur van de WHO, aan in een verklaring. ,,Deze risicofactoren die zijn gerelateerd aan levensstijl zijn zorgelijk, want ze kunnen de stijging in levensverwachting vertragen of zelfs terugdraaien als ze niet worden aangepakt.''

In Nederland is hier nog niets van te merken, aangezien de gemiddelde levensverwachting 81,6 jaar bedraagt. Er is wel een duidelijk verschil in levensverwachting tussen man en vrouw. Gemiddeld worden vrouwen in Nederland 83,2 jaar, terwijl mannen een levensverwachting van 80 jaar hebben. 
Naast de stijgende levensverwachting, is de moeder- en kindersterfte de afgelopen jaren gedaald. ,,Mensen leven langer, de levensverwachting neemt toe en de voortijdige sterfte daalt - en dat is natuurlijk een goede gezondheidsboodschap'', aldus Stein.