Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.”
Delen per e-mail
Adrienne Oomen (35) had het afgelopen jaar al weinig lol van haar werk als Tupperware-consulente. Door corona vielen er nauwelijks party’s en kookworkshops te organiseren. En voor coronatijd had ze al het gevoel dat Nederlanders ‘party- en Tupperware-moe’ waren. ,,Veel mensen hebben al Tupperware in huis of denken ‘oh jee, daar heb je weer iemand die je spullen wil aansmeren’.”
Bijna drie jaar geleden begon ze als consulente. Voor haar verjaardag had ze om Tupperware gevraagd, maar niemand deed het haar cadeau. ,,Ik dacht, dan meld ik mij wel aan bij Tupperware. Het is nooit mijn lust en mijn leven geworden, maar ik heb het werk wel met veel plezier gedaan en veel leuke collega’s en klanten leren kennen. En het leverde een leuk extraatje op.”
Zelf heeft ze inmiddels meer dan genoeg Tupperware in huis. En haar voorraad gaat er sinds de bekendmaking dat Tupperware stopt, hard doorheen. ,,Het lijkt wel een run op Tupperware.” Dat het werk stopt, daar is ze niet rouwig om. ,,Ik heb een partner die werkt”, reageert ze. ,,En bovendien vond ik het een piramidespel. We hadden van die jaarlijkse bijeenkomsten, heel Amerikaans, waar dan geklapt moest worden voor goede resultaten. En de producten zijn relatief duur, maar dat is omdat ook de consulente, de manager, distributeur, Tupperware Nederland en Tupperware Amerika er allemaal aan moeten verdienen.”
‘Einde van een tijdperk’
Voor Jeanet van ‘t Land (50) voelt het vertrek van Tupperware uit Nederland als het einde van een tijdperk. Haar Tupperware-avontuur begon toen ze begin twintig was en aan de slag ging als assistent productmanager op het hoofdkantoor. Samen met een collega was ze jaren verantwoordelijk voor de voorraad, aanbiedingen, mocht ze spullen uitproberen, en bedacht ze allerlei lollige Nederlandse namen voor producten. ,,Zoals frisdoosjes en wonderkommen.”
Ze werkt nu als docent Nederlands, maar kijkt met veel plezier terug op die tijd. ,,Als kantoorpersoneel traden we bijvoorbeeld elk jaar op tijdens Jubilee, een groot evenement voor de topverkopers in de zomer. We hebben veel lol gehad.”
En via Tupperware heeft ze de liefde van haar leven gevonden: haar man Wim. Hij werkte destijds op de financiële afdeling. Toen ze in 2000 een relatie kregen, besloten ze allebei te vertrekken. Van ‘t Land vindt het jammer dat Tupperware vertrekt uit Nederland, maar haar keukenkastjes zijn zo goed gevuld dat ze er weinig van zal merken. ,,Mijn man en ik zijn een echt Tupperware-stel. Omdat ik op de productafdeling heb gewerkt, hebben we dingen in huis die nooit op de Nederlandse markt terecht zijn gekomen, zoals pannen en een messenblok. Die spullen gaan tot in de eeuwigheid mee.”
‘Het bood een ticket naar financiële zelfstandigheid’
,,Oh, nee hè”, was de eerste reactie van Leny Kwetters (58) toen ze hoorde dat Tupperware hier stopt. Kwetters heeft een hele carrière achter de rug bij Tupperware: ze begon als demonstratrice, maakte razendsnel carrière als manager en schopte het uiteindelijk tot distributeur.
,,Ik heb er elf jaar gewerkt en heb er een gouden tijd beleefd met fijne ontmoetingen en mooie vriendschappen, leuke cadeaus en reizen. Ik werd bijvoorbeeld uitgenodigd voor lunches en organiseerde kookworkshops voor de ambassades. Hoewel de beloningsstructuur erg goed was, draaide het voor mij niet zozeer om verkoopcijfers. Ik deed het vooral voor de gezelligheid.”
Volgens Kwetters bood Tupperware haar en veel andere vrouwen een ticket naar financiële zelfstandigheid. ,,Ik heb een gezin met vier kinderen en wilde niet de hele tijd thuiszitten. Tijdens de zwemlessen van de kinderen vertelde een vrouw dat ze dat werk deed en ik raakte enthousiast.”
Met het goedkope aanbod van winkels als Action snapt ze dat het bedrijf in Nederland stopt. Zelf vond ze de spullen altijd al erg prijzig. ,,Ik zei altijd al tegen mensen: vraag je af of je deze spullen echt nodig hebt. Ik heb daar zelf ook heel secuur naar gekeken en mijn keukenkastjes staan er dus niet vol mee. Ik heb mij wel even afgevraagd: als iets kapot gaat, waar moet ik dan heen?”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Horecaondernemer Danny houdt terras op 21 april dicht: ‘Dit is zelfmoord, zo’n soort tent ben ik niet’
Dat het kabinet vanaf 21 april de terrassen en winkels hoopt te kunnen openen, leidt tot een jubelstemming bij veel horecaondernemers. Toch zitten niet alle ondernemers te springen. Danny Snaaijer houdt zijn zaak bijvoorbeeld potdicht. -
Pubs in Engeland mogen eindelijk weer open: ‘We hebben 300 ton aan biervaten klaarstaan’
De pubs in Engeland mogen morgen hun deuren openen. Kroegbazen, werknemers en vaste klanten kunnen niet wachten tot het eerste biertje uit de tap stroomt. -
PREMIUM
Onroerendezaakbelasting flink omhoog, of valt het mee?
De onroerendezaakbelasting die huiseigenaren aan gemeenten betalen gaat dit jaar met gemiddeld 5,3 procent omhoog, noteert Vereniging Eigen Huis, die eerder al via een petitie aandacht vroeg voor de forse percentuele stijging. Waar komt die stijging vandaan? Vijf vragen en antwoorden. -
Wat Eten We Vandaag: Zalm in paprikasaus met geroosterde groenten
In dit overheerlijke ovengerecht wordt zalm gecombineerd met een zelfgemaakte paprikasaus en geroosterde groenten. Een makkelijk en snel gerecht boordevol groenten. -
Wat Eten We Vandaag: Traybake met makreel en groene groenten
Traybakes, ken jij het al? Bij een traybake worden de ingrediënten op één bakplaat bereid. De gerechten zijn heerlijk en ook nog eens heel makkelijk te maken. Deze variant met gerookte makreel en groene groenten heb je dan ook in een handomdraai gemaakt.
-
Elite in Zuid-Amerika dringt schaamteloos voor bij coronavaccinatie
Zelfs in de coronacrisis maakt de elite van Latijns-Amerika driftig gebruik van de ellenbogen. Waar het maar kan dringt zij voor bij de vaccinatie die bijna nergens vlekkeloos verloopt. -
PREMIUM
Ramadan in coronatijd: moslima’s koken warme hap voor daklozen in een gesloten restaurant
Opnieuw kunnen Nederlandse moslims door corona de ramadan niet samen vieren. Maar tien vrouwen uit Amsterdam laten zich daardoor niet uit het veld slaan. -
PREMIUMOver de Tong
Liefhebber van vlees kan watertanden bij Giornale
Chef-kok Kevin Penris van restaurant Giornale snijdt het vlees zelf uit en heeft daarmee een uitstekende controle op de kwaliteit. En dat is te proeven!