Volledig scherm
© iStock

Nooit te oud om je levensstijl te beteren, tot je vijftig bent tenminste

De voordelen van een gezonde levensstijl zijn bekend, maar het was nog niet duidelijk of veranderingen van de levensstijl op latere leeftijd het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Tot nu dan. 

Overgewicht, een slecht voedingspatroon, roken en te veel (alcohol) drinken zijn niet goed is voor je gezondheid. Als je jezelf schuldig voelt en er iets aan wilt veranderen, weet dan dat het nooit te laat is. Maar hoe vroeger je eraan begint, hoe beter.

Een grootschalige Amerikaanse studie die gepubliceerd werd in het medisch tijdschrift Circulation, onderzocht 5.000 proefpersonen tussen 18 en 30 jaar oud. Zij hadden een verhoogde kans op hart- en vaatziekten wegens overgewicht, een ongezonde levensstijl en/of genetische belasting. Minder dan tien procent van de participanten beantwoordde bij aanvang van de studie aan de vijf voorwaarden voor een gezond hart. Die voorwaarden zijn: geen overgewicht, regelmatig bewegen, niet roken, een lage alcoholinname en een gezond voedingspatroon. Twintig jaar later werd de gezondheid van hun hart en bloedvaten nogmaals onderzocht.

Na 20 jaar had ongeveer 25 procent van de proefpersonen minstens één aspect van zijn levensstijl veranderd waardoor ze gezonder leefden. Per gezonde factor zagen de onderzoekers de kans op hart- en vaatziekten dalen. Zelfs wanneer de proefpersoon bij de start van het onderzoek dertig jaar oud was en zijn hart zichtbare schade had opgelopen, herstelde het hart zich bij een gezondere levensstijl. 

Vijfentwintig procent van de proefpersonen had zelf een gezondere factor aan zijn levensstijl toegevoegd, zonder enige inmenging van de onderzoekers. Daarnaast kan de reeds verworven schade zichzelf herstellen wanneer iemand gezonder gaat leven.

Aderverkalking

Wanneer het omgekeerde gebeurde en de proefpersonen ongezonder gingen leven naarmate ze ouder werden, leidde dat tot aderverkalking. Die verkalking veroorzaakt een verharding en vernauwing van de vaatwanden, een ontstekingsreactie van het lichaam. Het is ook de grootste boosdoener bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Wat er met je hart gebeurt als je pas op je zestigste, zeventigste of tachtigste kiest om gezonder te gaan leven, moet nog bestudeerd worden. De onderzoekers benadrukken hoe dan ook dat je een gezonde levensstijl moet onderhouden om van de baten te kunnen profiteren. Het liefst begin je hier zo vroeg mogelijk mee.