Volledig scherm
Op het terras bij De 3 Gebroeders is het heerlijk toeven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ongecompliceerd eten bij De 3 Gebroeders in Gerwen

GERWEN - De 3 Gebroeders in Gerwen ligt langs een mooie fietsroute en is zeker het stoppen waard. De chef staat tien jaar in de keuken en dat mag gevierd worden. Hij kookt met verse en eerlijke ingrediënten. Beoordeling: 7,1

Het oudste plaatsje van de gemeente Nuenen is Gerwen. Daar ligt restaurant De 3 Gebroeders. Juist als wij aankomen, oefent de plaatselijke fanfare op het parkeerterrein voor een optreden. Dit is typisch dorps en een charmant gezicht. We duwen de houten deur open en worden zeer warm ontvangen door de bediening. Een grote toog vol met drank wekt even de indruk van een zwierig café.

We mogen een tafel bij het raam kiezen. De tafels zijn gedekt met witte gesteven tafellopers en servetten.Voor de ramen hangen beige fluwelen gordijnen. De sfeer is huiselijk en genoeglijk.

John Sanders, eigenaar en chef-kok, viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. Dat wordt gevierd met speciale acties. Op de kaart staat een jubileumkeuzemenu van drie gangen inclusief aperitief, een Kir Royal (champagnecocktail met een scheutje crème de cassis) en koffie met lekkernijen voor de schappelijke prijs van 27,50 euro. Mijn tafelgenoot kiest voor het jubileummenu en ik laat me verrassen met een driegangenmenu.

Ongecompliceerd

Bij ons aperitief krijgen we stokbrood, broodjes met knoflookmayonaise, boter en olijfjes geserveerd.

Het voorgerecht van mijn gast is opgebouwd rond vis, een palet van tartaar van gerookte zalm, gerookte forel, scampi en rivierkreeft. Fris uitziende vis geserveerd met groene salade en tipjes friszure dressing. Voor de garnering twee krokante filodeegblaadjes. Bij de scampi's liggen enkele Hollandse garnaaltjes extra. Bij een voorgerecht als dit, komt het aan op versheid en presentatie en niet de kookkunsten van de chef.

Ik krijg op een bedje van witte en groene asperges op de huid gebakken kabeljauw, een toefje groene salade en tipjes truffelmayonaise. Rondom liggen voor de garnering enkele krokante aardappelchips. De vis is patent en zacht gegaard. Het velletje van de vis had iets krokanter mogen zijn. Een ongecompliceerd en aangenaam gerecht. We drinken er een glas Chardonnay, Monterre 2016 bij, de huiswijn. Een uitstekend glas met een vleug van exotisch fruit en citrus.

We gaan door met de hoofdgerechten. Aan de ene kant van de tafel komt tournedos van hoender met pulled pork (langzaam gegaard vlees dat doorgaans vrij taai is maar door het lange garen uit elkaar getrokken kan worden), jus van rozemarijn en krokante parmaham. Aan mijn kant sandwich van kalfsoester, gevuld met gorgonzola en tomaat.

Compact pakketje

De tournedos van hoender en pulled pork worden geserveerd op een bedje van boontjes, peultjes en lamsoren. Ernaast ligt een blokje aardappelgratin en een blaadje krokante parmaham. De hoender is stevig omwikkeld met een reep spek om het als een compact pakketje te serveren. Zowel de tournedos als de pulled pork zijn beiden prima en sappig gegaard. De rozemarijnsaus is jammer genoeg te zout en te sterk.

Mijn kalfsoester wordt geserveerd op een bedje van fleurige schijfjes gele wortel, boontjes en lamsoren. De kalfsoester is schuin doorgesneden en rijkelijk gevuld met gorgonzola en tomatenblokjes. Het vlees is prima rosé gegrild. De warme gorgonzola loopt tussen het vlees uit. Zo hebben we er meteen een saus bij! Een heerlijke en stevige maagvulling.

Een schaaltje met friet krijgen we er apart erbij geserveerd. We drinken bij het hoofdgerecht een glas rode huiswijn, Merlot van Monterre, 2016. Een prettige wijn met veel fruitaroma.

Van enige verzadiging kunnen we best spreken als we aan het dessert beginnen. Het jubileummenu belooft bavarois van aardbeien, met stracciatella-roomijs en rood fruitcompôte. Op het bord enkele lijnen van frambozencoulis (puree van fruit), een luchtige en smaakvolle aardbeienbavarois, een dotje compote van frambozen en aardbeien en ijs. De chef heeft een quenelle (een langwerpig balletje gevormd met twee lepels)van de slagroom gemaakt. Een klein detail maar hoe vaak kom je niet uit gemakzucht een dot slagroom uit de spuitfles tegen.

Ik krijg een zomers bord gevuld met lemoncheesecake, bosvruchten-ijs geklemd tussen kleine kletskopjes, aardbeien, quenelle van slagroom en frambozencoulis als garnering. De lemoncheese cake is zoetzuur en luchtig. In tegenstelling tot het ijs zijn de kletskopjes huisgemaakt.

Bij de koffie krijgen we een schaaltje met huisgemaakte boterkoek, kletskopjes, bonbons en kokosmarshmallow. We kunnen niet anders zeggen dan dat we een prima avond gehad hebben. Het personeel is attent. De chef kookt begrijpelijk met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

De kaart

- De kaart van De 3 Gebroeders biedt verrassingsmenu's, voor elk wat wils en besteedt zeker ook ruim aandacht aan vegetariërs en kinderen.
- De kaart wisselt regelmatig en sluit aan op de seizoenen. Zo staan er nu bijvoorbeeld asperges op de kaart.
- Bij De 3 Gebroeders kunnen ook maaltijden afgehaald of bezorgd worden. Van kabeljauw tot een maaltijdsalade kip.
- Het is ook mogelijk om een High Beer/Wine, High Tea of barbecuemenu te reserveren.

Beoordeling

- Voorgerecht 6,5
- Hoofdgerecht 7,0
- Nagerecht 7,0
- Bediening 7,0
- Ambiance 7,0
- Prijs/kwaliteit 8,0

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- 1 ginger ale €2,30
- 1 jubileummenu €27,50
- 1 verrassingsmenu €29,50
- 2x glas huiswijn €8,20
- 2x bob glas huiswijn €4,10
- 1 koffie diner €2,95
- 1 karaf water €0,00

Totaal €74,55

Informatie

De 3 Gebroeders
Heuvel 1
5674 RR Gerwen
Telefoon: 040-2906644
Website: de3gebroeders.nl

Openingstijden: 
- Dinsdag tot en met zondag. Lunch: 12.00u - 17.00 uur. Diner: 17.00 uur -22.00 uur.